Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Londra îşi publică propunerea cu privire la frontiera irlandeză în vederea încheierii unui acord al Brexitului cu UE

GALERIE
boris
  • boris
- +

Guvernul britanic şi-a publicat miercuri propunerea de compromis cu privire la frontiera irlandeză, în vederea evitării unei ieşiri a Regatului Unit din Uniunea Europeană fără acord (”no deal”) la 31 octombrie, care înlocuieşte extrem de criticata ”plasă de siguranţă” (”backstop”) din acordul precdent şi care permite, apreciază Londra, evitarea unor controale vamale fizice la frontiră, relatează AFP.

Acest plan prevede ca Irlanda de Nord să facă parte din aceeaşi zonă vamală cu Marea Britanie - o exigenţă-cheie a unioniştilor din cadrul DUP, care au salutat o ”bază” bună.

În schimb, el prevede ca provincia britanică să păstreze reglementările UE cu privire la toate bunurile - şi nu doar cele agricole - pe o anumită perioadă de tranziţie care ar putea să fie prelungită dacă Irlanda de Nord doreşte acest lucru.

Aceste propuneri au fost prezentate ca un ”compromis rezonabil” de către Boris Johnson, într-o scrisoare adresată preşedintelui în exerciţiu al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, publicată de către serviciile sale.

Aprobată prin vot în referendumul din 2016, ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană se loveşte tot de atunci de felul în care să se evite reimpunerea unei frontiere pe Insula Irlanda între provincia britanică din Nord şi Republica membră UE din sud, după Brexit.

În forma sa precedentă, respinsă în trei rânduri de Parlamentul britanic, ”backstop”-ul prevede rămânerea întregului Regat Unit într-o uniune vamală cu UE şi o aliniere la reglementări europene în Irlanda de Nord, în lipsa altei soluţii.

Premierul britanic, un campion al Brexitului, dă asigurări în scrisoarea sa că aceste noi propuneri ”înseamnă că regulile UE nu pot fi menţinute pe termen nedeterminat dacă nu sunt dorite, corectând greşeala-cheie a «backstop»-ului”.

Ele prevăd ”un Brexit la finalul căruia politica comercială britanică este întru totul sub control britanic”, subliniază el.

Această propunere prezentată miercuri ”elimină toate controalele în domeniul reglementărilor în cazul schimbului de bunuri între Irlanda de Nord şi Irlanda, garantând că reglementările cu privire la bunuri în Irlanda de Nord rămân aceleaşi ca în restul UE”, detaliază el.

Adunarea nord-irlandeză este cea care urmează să se pronunţe - din patru în patru ani - cu privire la faptul dacă rămâne în această zonă unică sau se alătură restului Regatului Unit.

În schimb, Irlanda de Nord rămâne în aceeaşi zonă vamală ca Marea Britanie, însă fără să se restabilească frontiera ”fizică” ce ar contraveni Acordurilor de pace din 1998.

Controalele vamale ar urma să fie realizate ”în mod descentralizat”, prin declaraţii electromice şi ”un număr foarte redus de controale efectuate în sediile” întreprinderilor vizate, precizează Boris Johnson în scrisoare.

În acest sens, ”soluţii creative” este necesar să fie stabilite, iar procedurile vamale să fie simplificate în timpul perioadei de tranziţie, iar cele două părţi ”este necesar să se angajeze să nu efectueze niciodată controale la frontieră”, adaugă el.

Această propunere a fost prezentată miercuri de către Boris Johnson drept singura alternativă la un Brexit fără acord (”no deal”) la 31 octombrie.

Johnson a lansat miercuri un ultimatum, subliniind că o ”o ieşire fără acord” din UE este singura alternativă la planul său şi că Regatul Unit este ”pregătit” în acest sens.

”Trebuie să nu ne îndoim de faptul că alternativa (la plan) este o ieşire fără acord. Nu acesta este rezultatul pe care-l vrem noi, nu acesta este rezultatul pe care-l căutăm, dar lăsaţi-mă să vă spun că este rezultatul de care suntem pregătiţi”, a declarat el la Congresul Partidului său Conservator, la Manchester, în nord-vestul Angliei, cu mai puţin de o lună înaintea datei prevăzute a Brexitului, la 31 octombrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri