Lopata de asfalt ce valorează 800.000 de lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Vă mai amintiţi aceste imagini? Toate au ajuns acum în instanţă

Lopata de asfalt ce valorează 800.000 de lei

GALERIE
Maricel Popa Ted Construct asfalt Tibanesti Iasi_2
  • Maricel Popa Ted Construct asfalt Tibanesti Iasi_2
- +

Aceasta este miza procesului pe care Con Ted Company o solicită Consiliului Judeţean, după ceea ce patronii acuză a fi fost un spectacol mediatic regizat în teren de fostul şef al CJ Maricel Popa. Acesta din urmă a reziliat contractul de asfaltare a şoselei spre Ţibăneşti, după ce ar fi constatat că grosimea lucrării nu este conformă n procesul a ajuns la Curtea de Apel.

 

O bucată de asfalt rupt cu lopata de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean s-a transformat într-un proces cu o miză de aproape 800.000 lei. Societatea Con Ted Company SRL a chemat în faţa instanţei Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, cerând despăgubiri pentru un contract reziliat în urmă cu cinci ani. Prima repriză a fost câştigată de către DJADP la Tribunal, dar meciul continuă la Curtea de Apel.

De la ce a început totul?

În septembrie 2016, fostul preşedinte al CJ, Maricel Popa, a dispus sistarea lucrărilor şi rezilierea contractului de reabilitare a DJ 248A Iaşi - Ţibăneşti - Ţibana după ce a reclamat proasta execuţie a lucrărilor. Acţiunea preşedintelui CJ a reprezentat la acel moment un adevărat spectacol mediatic, Popa rupând cu o lopată asfaltul turnat pe acostamentul drumului. La acea dată, contractul, în valoare iniţială de 7,3 milioane lei, era deja în cea mai mare parte executat, cu excepţia unui tronson între Voineşti şi Ţibăneşti. În paralel cu acţiunea în justiţie, Con Ted l-a reclamat pe Popa şi la DNA, sub acuzaţia de abuz în serviciu. În 2019, procurorii au dispus clasarea cazului, considerând că faptele nu există sau nu au fost comise cu vinovăţia cerută de legea penală.

În faţa magistraţilor Tribunalului, reprezentanţii Con Ted au afirmat că DJADP nu avea dreptul să dispună sistarea lucrărilor ci doar, dacă erau constatate nereguli, să dispună remedierea lor. În instanţă, firma a depus o factură din decembrie 2017, în valoare de 350.000 lei, care ar fi fost aprobată de DJADP, la această sumă fiind calculate şi penalizările de întârziere. În replică, DJADP a arătat că factura respectivă nu fusese înregistrată în contabilitatea proprie, ci returnată firmei, pentru că aceasta nu depusese şi situaţiile de lucrări care să justifice pretenţia. În ziua în care factura a fost stornată, Con Ted a emis o nouă factură, anexând la ea situaţia de lucrări aferentă unui tronson de 7,4 km din drum. Or, pentru tronsonul respectiv, afirmă DJADP, se făcuseră deja plăţi, societatea urmărind să fie plătită de două ori pentru aceeaşi lucrare. În acest mod, şi-ar fi acoperit practic pierderile provocate de rezilierea contractului.

Cititi si: „Made in Iași“: asfalt turnat fără utilaje, diriginte de șantier îmbolnăvit subit

Argumentele aduse de cele două părţi pe marginea facturii respective nu au influenţat instanţa, judecătorii neluând-o în calcul. Magistraţii Tribunalului au constatat că SC Con Ted Company ceruse despăgubiri pentru prejudiciile aduse de rezilierea contractului. Instanţa s-ar fi putut pronunţa în favoarea acordării de despăgubiri doar dacă se dovedea că rezilierea contractului ar fi fost ilegală. Or, firma nu ceruse analizarea modului în care s-a dispus rezilierea contractului, iar judecătorii nu puteau aprecia din oficiu că aceasta s-ar fi făcut din culpa DJADP. Ca urmare, ei au hotărât respingerea plângerii Con Ted. Societatea a atacat sentinţa la instanţa superioară, cazul intrând pe rolul Curţii de Apel.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.