Lordul Trimble: absolvenţii universităţilor ar trebui încurajaţi să rămână în Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Sfatul laureatului premiului Nobel pentru Pace

Lordul Trimble: absolvenţii universităţilor ar trebui încurajaţi să rămână în Iaşi

GALERIE
lord trimble
  • lord trimble
- +

Lordul David Trimble, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a deschis seria conferinţelor motivaţionale din cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei şi a transmis un mesaj universităţilor din Iaşi. Una din cele mai importante figuri politice din Marea Britanie a sugerat menţinerea studenţilor în oraş prin dezvoltarea de noi programe. „Persoanele care pleacă de aici, ingineri, profesori, sunt extrem de importante în economie pentru că ei creează companiile şi produsele pe care noi le utilizăm. Marile universităţi de afară au sute de afaceri şi lucrează cu propriii studenţi. Dacă nu aveţi programe care să-i încurajeze pe studenţi să rămână, să-şi dezvolte o afacere, vor căuta în altă parte“, a fost de părere lordul Trimble.

 
Reputatul diplomat britanic a susţinut prelegerea „Cugetările unui laureat al Premiului Nobel pentru Pace“ în prezenţa unui public numeros format din autorităţi publice şi reprezentanţi din mediul de afaceri, cultural, învăţământ. Lordul Trimble a vorbit despre negocierile purtate acum 18 ani, când a reuşit să pună capăt războiului civil din Irlanda de Nord. „Nu ştim de ce au venit la noi ca să începem negocierile, şi probabil nici nu vom şti vreodată. Cea mai bună bănuială a noastră este aceea că aveau oameni infiltraţi şi că aceştia şi-au dat seama că, dacă ar fi continuat, nu aveau decât de pierdut, aşa că au decis să mute lupta în mediul politic. Să fie reprezentaţi în partide şi să lupte democratic pentru drepturile lor. Noi am fost de acord să lucrăm cu ei în aceste condiţii“, a rememorat lordul.
 
“Marea Britanie nu a ajuns încă în criză pentru că putem tipări bani”
 
Fost prim-ministru al Irlandei de Nord în perioada 1998-2002, Trimble a conferenţiat la Iaşi şi despre economia mondială şi cum marile companii, precum Apple şi Google, reuşesc să manipuleze sistemul pentru a plăti impozite foarte mici. Diplomatul este de părere că ar trebui o mai mare transparenţă în mişcările comerciale pentru a eluda piaţa neagră. Şi importanţa monedei naţionale a fost punctată de laureatul premiului Nobel. „Acum, în Marea Britanie avem deficit mai mare decât al Greciei. Diferenţa între cheltuielile publice şi impozite este foarte mare. Noi nu am ajuns încă în criză pentru că avem o monedă destul de puternică şi putem tipări bani. Prin imprimarea acestor cantităţi mari de bani, se evită efectele crizei“, este de părere una din cele mai importante figuri politice din Marea Britanie. Înainte de încheierea prelegerii, lordul David Trimble a primit o placă din partea primarului Gheorghe Nichita. „Vă mulţumesc pentru puterea cuvântului moral. Doresc să-i ofer această distincţie de ambasador al Iaşului ca să nu ne uite, să putem face o punte între Iaşi şi el“, a declarat primarul Nichita.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.