anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

LOTERIA 112. Cazul academicianului Valeriu Cotea demonstrează cum am putea muri cu zile la Iaşi

GALERIE
valeriu cotea
 • valeriu cotea
- +

Salvarea vieţilor omeneşti, în judeţul Iaşi, a ajuns să fie adesea o chestiune ce ţine de norocul de a prinde o maşină SAJ sau SMURD disponibilă. Cu toate că ambele servicii au raportat peste 130.000 de intervenţii medicale în 2015, pe unele ture înregistrând chiar şi câte 400 de apeluri prin 112, la nivel de organizare, cele două entităţi sunt limitate de numărul mic de maşini aflate în dotare şi de personalul încadrat.

Cazul academicianului Valeriu Cotea, care a ajuns sâmbătă în starea gravă la spital, arată că, în unele zile, cele două servicii sunt efectiv depăşite de numărul de solicitări. În ziua accidentului academicianului, erau doar două ambulanţe cu medic de serviciu, iar la ora apelului nici una nu era disponibilă. Deşi intervenţia era în oraş, la Agronomie, prima salvare, fără medic, a ajuns după 26 de minute de la apel, iar cea cu medic, după 44 de minute. La Iaşi, potrivit normativelor UE în materie, ar fi nevoie de un număr dublu de ambulanţe.

 

Reputatul oenolog Valeriu Cotea se află încă monitorizat în Clinica ATI a Spitalului „Sfân­tul Spiridon“, în comă post­resuscitare, după ce sâm­bătă la amiază s-a înecat cu o felie de portocală. În momentul în care apropiaţii profesorului au solicitat ajutor la 112, echi­pajele cu medic de la SAJ şi cele de prim ajutor de la SMURD erau în teritoriu, la alte intervenţii medicale.

Intervenţia, după aproape  jumătate de oră de la apelul la 112

Conform datelor înregistrate de SMURD, care coordona în acea zi intervenţiile medicale în judeţ, la adresa pe care s-a făcut solicitarea, în apropierea rondului din Agronomie, primul echi­paj medical a ajuns la aproape jumătate de oră de la înregistrarea apelului prin 112. Era un echipaj fără medic, cel cu medic ajungând după circa trei sferturi de oră. O situaţie greu de înţeles în condiţii de trafic neaglome­rat, şi caz din oraş.

Reprezen­tan­ţii SMURD susţin că persoana care a anunţat cazul, mai exact un medic aflat la faţa locului, a precizat că bolnavul prezintă semne de dispnee (n.r. - greutate în respiraţie din cauza unor boli cardiace). „La ora 12.00 a fost făcut apel pentru dispnee, fără alte acuze. Apelul a fost făcut de către o doctoriţă de la faţa locului. Echipajul de prim ajutor care a intervenit la caz a mers la faţa locului după ce s-a eliberat de la un alt caz. Echipajul a ajuns la faţa locului la ora 12.26. Ulterior, la 12.44, a ajuns şi ambulanţa de tip C de la SAJ. Medicul coordonator din acea zi a procedat aşa cum se procedează peste tot în lume, adică a trimis la caz prima resursă disponibilă şi cea mai apropiată de acesta“, a explicat profesorul Diana Cim-poeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Ambulanţa cu medic: drum de 7 minute

Starea profesorului se agra­vase când echipajul SMURD a ajuns la faţa locului, motiv pentru care paramedicii au solicitat ambulanţă cu medic, între timp demarând procedurile de resuscitare. Potrivit SAJ, colegii pa­ra­medici au solicitat ambulanţa la ora 12.37, peste şapte minute echipajul aflându-se la faţa lo­cului. „Apelul către noi a fost înregistrat la 12.37, iar la 12.38 ambulanţa a plecat spre Agronomie, ajungând acolo la 12.44. Echipajul nostru a continuat procedurile de resuscitare începute deja de echipajul SMURD şi, cel mai important, a reuşit dezobstrucţia că­ilor respiratorii, adică a reuşit să îndepărteze acele bucăţi de portocală care determinaseră asfixia mecanică. În momentul primului apel, cele două ambulanţe de pe Iaşi, cu medic, se aflau la alte intervenţii în teritoriu“, a precizat asistent principal Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ.

Potrivit acestuia, pe fiecare tură, de câte 12 ore, SAJ are la dispoziţie câte două ambulanţe cu medic pentru a interveni la cazurile preluate prin 112. Mai mult, reprez­entatul SAJ a precizat că serviciul deţine de aproape două ori mai puţine ambulanţe decât necesarul stabilit în funcţie de adresabilitatea judeţului. „Ra­portul făcut public la nivelul Bucureştiului este valabil şi în restul teritoriului. Ne confruntăm cu lipsă de personal şi cu mijloace insuficiente pentru a face faţă volumului de mun­că“, a mai arătat purtătorul de cuvânt al SAJ.

Dotarea SAJ Iaşi

Serviciul de ambulanţă are în dotare 66 de autosanitare, dintre care patru sunt de tip C2, destinate urgenţelor medicale cu prioritate maximă, cu echipaj format din medic, asistent şi ambulanţier, 43 de maşini sunt de tip B2, destinate intervenţiilor de urgenţă, cu echipaj format din asistent şi ambulanţier, alte 13 autosanitare sunt de tip A1 şi A2, cu ajutorul cărora se transportă cazurile minore şi cele asistate, plus încă şapte ambulanţe care sunt folosite pentru con­sultaţii la domiciliu, echipajul lor fiind format din ambulanţier cu medic.

Pentru a interveni cu cele 66 de autosanitare, SAJ are 23 de medici, 166 de asistenţi medicali şi 163 de ambulanţieri. Comparativ, SMURD are 16 mijloace de intervenţie, dintre care un echipaj de terapie intensivă - TIM, unul de terapie intensivă neonatală - TINN, un elicopter, şapte echipaje de prim ajutor, trei maşini de transport victime multiple şi o maşină de dezastre. Pe acestea lucrează 20 de medici, 30 de asistenţi me­dicali şi aproape 90 de paramedici.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.