Loteria daunelor în instanțele ieșene: după 4 ani, familia unei femei ucise pe trecere lângă soț nu a văzut încă niciun ban

miercuri, 24 iulie 2024, 03:50
4 MIN
 Loteria daunelor în instanțele ieșene: după 4 ani, familia unei femei ucise pe trecere lângă soț nu a văzut încă niciun ban

Lenea judecătorilor împiedică o familie să-și regăsească liniștea, la patru ani de la producerea unei tragedii. O femeie a fost ucisă de un șofer pe trecerea de pietoni. Latura penală a cazului a fost soluționată definitiv la începutul acestui an, șoferul primind o pedeapsă cu suspendare. Latura civilă însă continuă. Primul judecător a stabilit un cuantum ridicol al daunelor morale, mai mici chiar decât cheltuielile de spitalizare. Magistrații Curții de Apel au constatat că îi fusese lene să explice cum a ajuns la cifrele respective și au dispus rejudecarea dosarului.

În dimineața zilei de 17 august 2020, Neculai Ungureanu se afla la volanul unui VW Golf, pe strada Sf. Petru Movilă, îndreptându-se spre strada Iordachi Lozonschi. Pe trecerea de pietoni din dreptul sediului Delgaz Grid SA, automobilul a suprins-o pe o pensionară care traversa regulamentar. Șoferul nici măcar nu a încetinit, femeia fiind lovită în plin, chiar sub ochii soțului său. VW-ul avea o viteză relativ redusă, de 48 km/h, dar numeroasele traumatisme și fracturi suferite de victimă au dus la decesul acesteia, 10 zile mai târziu. Ungureanu, el însuși în vârstă de 70 de ani și deținător al permisului de conducere de trei decenii, a explicat că nu văzuse nimic, deplasându-se practic „în orb”. Nu văzuse marcajul trecerii de pietoni care era în bună măsură șters, indicatorul aferent era mascat de umbra copacilor de pe margine, iar soarele îi bătuse în ochi. A fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare, interzicându-i-se totodată să mai conducă timp de 5 ani.

3,5 milioane lei solicitați de familie ca daune morale

Pe latura civilă, soțul a solicitat 35.000 lei ca daune materiale, reprezentând cheltuielile cu înmormântarea, pomenirile și altele, precum și 1,5 milioane lei, ca daune morale. Aceeași sumă a fost solicitată ca daune morale și de fiul victimei, la care s-au adăugat 500.000 lei, în numele nepoatei. Magistrații Judecătoriei au recunoscut o sumă de 20.000 lei ca daune materiale. Din totalul de 3,5 milioane lei solicitați de familie ca daune morale, au admis despăgubiri totale de doar 40.000 lei, apreciind că banii acordați „sunt de natură a compensa durerea sufletească resimțită de membrii familiei ca urmare a decesului victimei”. Judecătorii au apreciat că pedeapsa aplicată șoferului contribuie și ea la diminuarea prejudiciului moral. Suma acordată ca daune morale familiei a fost chiar mai mică decât cea acordată Spitalului „Sf. Spiridon” în contul cheltuielilor de spitalizare. Unitatea medicală a primit 48.000 lei.

Instanța inferioară pur și simplu nu-și făcuse treaba

Legea impune judecătorilor să-și motiveze deciziile astfel încât din explicații să rezulte raționamentul pentru care s-a optat pentru o pedeapsă mai mică sau mai mare ori pentru un anumit cuantum al daunelor civile. Magistrații Judecătoriei nu au procedat însă astfel, neputându-se ști de ce au admis doar o parte a daunelor materiale, de ce au apreciat că daune morale de 40.000 lei sunt suficiente sau de ce o pedeapsă minimă și aceea cu suspendare, poate reprezenta un motiv de satisfacție pentru familia victimei.

Sentința a fost atacată de familia victimei, care a contestat tocmai lipsa motivării și sumele infime acordate. „Instanța de fond a făcut referire generică la faptul că există un prejudiciu moral creat membrilor familiei victimei, dată fiind legătura firească dintre aceştia şi victimă, însă cuantumul daunelor morale nu trebuie să depăşească ceea ce ar fi rezonabil în situaţia de faţă, fără a motiva în concret care este motivul pentru care le apreciază în acest mod și nici nu a expus o minimă argumentație în raport de cuantumul despăgubirilor de această natură pe care le-a acordat, pentru a se putea stabili care au fost criteriile în raport de care s-a apreciat într-o manieră sau alta”, au constatat și magistrații Curții de Apel, dând dreptate familiei.

Judecătorii au constatat că instanța inferioară pur și simplu nu-și făcuse treaba, lipsind practic o judecată efectivă a laturii civile. „Curtea constată că singura contribuţie a judecătorului de la prima instanţă, în ceea ce priveşte latura civilă, la redactarea considerentelor hotărârii s-a limitat la preluarea cererilor de constituire de părți civile în cauză în cadrul procesului penal și la indicarea textelor de lege, fără a analiza în baza unui raționament juridic propriu care sunt argumentele care impun soluția adoptată în latură civilă”, au precizat magistrații, care au dispus rejudecarea laturii civile a cazului.

54.000 euro, daune morale

Dosarul s-a întors la Judecătorie, fiind repartizat altui magistrat. Acesta a analizat chitanță cu chitanță actele depuse de familie la dosar, stabilind un cuantum al daunelor materiale de 25.000 lei. În privința daunelor morale, el a făcut referire la cei 45 de ani petrecuți împreună de cei doi soți înainte ca șoferul neatent să o ucidă pe femeie, ca și la relațiile stabilite între victimă și fiul său în decursul timpului. El a apreciat însă că nu se putea vorbi de aceleași relații strânse între victimă și nepoata sa. Fetița avea la acea dată doar doi ani și jumătate, vârstă la care nu se putea vorbi de o relație afectivă reală. Judecătorii a remarcat faptul că familia victimei nu probase în vreun fel intensitatea relațiilor cu victima, nefiind dovedit nici măcar faptul că toți membrii familiei locuiseră împreună. Magistrații fusese nevoiți astfel să facă doar o apreciere generală a relațiilor din cadrul familiei.

Ei au stabilit drept daune morale o sumă de 30.000 euro în favoarea soțului femeii, 20.000 de euro pentru fiu și 4.000 de euro pentru nepoată. În total, de șase ori mai mult decât daunele stabilite în prima fază a procesului. Sentința nu este încă definitivă. Ea a fost contestată de familia victimei, dar și de asigurător. Procesul se va relua în fața Curții de Apel, la mijlocul lunii octombrie.

Etichete: accident, daune, judecatori

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii