anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Loteria vieţii la IRO. S-a mai deschis un accelerator de particule, bolnavii nu au unde sta

GALERIE
Institutul Regional de Oncologie Iasi
 • Institutul Regional de Oncologie Iasi
- +

Chiar dacă Institutul Regional de Oncologie (IRO) a obţinut toate avizele necesare şi a dat în funcţiune şi cel de-al doilea accelerator de particule, pacienţii luaţi în evidenţă în institut şi care au indicaţie pentru radioterapie se confruntă cu o altă problema.

Un număr mare de bolnavi din zona Moldovei nu au cazare în perioada în care trebuie să efectueze şedinţele de terapie, iar hotelul pe care institutul intenţionează să-l ridice pentru a veni în sprijinul acestora, va putea fi dat în folosinţă spre sfârşitul anului.

Mihaela B., din Roman, judeţul Neamţ, spune că are mama diagnosticată cu cancer pulmonar şi că, deşi are indicaţie pentru radioterapie, a fost programată abia în toamnă pentru efectuarea şedinţelor. “De la institut mi se explică mereu când întreb de ce nu pot veni mai repede că paturile sunt ocupate. Mama a fost programată în octombrie, ori vă daţi seama, cancerul evoluează. Ştiam că institutul se pregăteşte să deschidă un hotel pentru cazarea pacienţilor care fac aceste şedinţe, ce se întâmplă, de ce nu se deschide?”, a spus aceasta.

Femeia a mai precizat că, atunci când merge cu mama sa la control, la medicii din Roman, aceştia îi recomandă să încerce să facă terapie la celelalte institute din ţară. “Doctorii de aici ne spun să încercăm la institutele din Cluj sau din Bucureşti pentru şedinţele de radioterapie pentru că şi alţi pacienţi s-au confruntat cu aceeaşi problemă a cazării la Iaşi. Dacă conducerea s-a zbătut să pună în funcţiune şi cel de-al doilea accelerator, de ce nu se poate rezolva şi problema aceasta având în vedere că este singurul institut de oncologie din Moldova. Cum să facem naveta Roman - Iaşi?”, a mai spus Mihaela.

Conducerea IRO a precizat că proiectul pentru construirea hotelului în care vor putea fi cazaţi aceşti pacienţi va putea fi realizat până la sfârşitul anului 2014. Deocamdată a fost deschisă procedura de licitaţie în vederea găsirii unui constructor, însă, pe parcurs, conducerea institutului a fost sesizată că trebuie să realizeze un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru că proiectul presupune extinderea construcţiei Clinicii Medicale Tătăraşi, care a aparţinut Spitalului “Sfântul Spiridon”, cu mai mult de 10%.

În această situaţie, proiectul IRO este întârziat cu două luni, deorece Consiliul Local trebuie să aprobe PUZ-ul. “Noi încercăm să ne mişcăm cât mai repede, dar trebuie să respectăm legea. În ceea ce priveşte listele de aşteptare, nu avem pacienţi programaţi mai târziu de iulie, începutul lui august. Facem tot posibilul pentru ca pacienţii să fie îngrijiţi corespunzător, dar deocamdată acesta este numărul de paturi pe care îl avem în spital. În Cluj, stau oamenii cazaţi la hotel sau dorm prin maşini ca să-şi poată face şedinţele”, a spus ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

În acest moment, la IRO funcţionează ambele acceleratoare, iar cel localizat la Spitalul “Sf. Spiridon” este oprit pentru pentru reparaţii. După ce IRO va intra în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, acest accelerator va intra în reparaţii capitale.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.