Lotul „Chelneriţa” a fost „detaşat” în faţa instanţei. Detalii din rechizitoriu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Lotul „Chelneriţa” a fost „detaşat” în faţa instanţei. Detalii din rechizitoriu

GALERIE
chelnerita
  • chelnerita
- +

Cei doi beneficiari ai detaşărilor scandaloase la Administraţiaa Bazinală de Apă „Prut-Bârlad şi patru artizani ai operaţiunilor de angajare şi transfer sunt acuzaţi în principal de de abuz în serviciu.

La nici o săptămână după ce Tribunalul Iaşi a dispus reangajarea directorului tehnic dat afară prin metoda modificării organigramei, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad mai primeşte o palmă: fostul director, între timp retras pe postul nou înfiinţat de adjunct, a fost trimis în judecată de DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a finalizat rechizitoriul în cazul Lotului „Chelneriţa”. Şase persoane vor compărea în instanţă, iar printre acestea se află Petru Avram.

Asupra lui planează suspiciunea de comitere a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată), se arată în comunicatul publicat ieri de Direcţia Naţională Anticorupţie – Direcţia Teritorială Iaşi.

Petru Avram a fost instalat director a treia oară pe 14 noiembrie 2019. Numirea a făcut-o ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor de atunci, Costel Alexe, şi el abia instalat de doar zece zile în funcţie.

Cei doi sunt cumetri, colegi de partid şi de Consiliu Judeţean. În noiembrie 2017, Avram fusese înlocuit de Ion Păvăleanu, trimis de PSD de la SGA Neamţ. În cei doi ani de pauză, Avram a rămas la ABA ca şef birou şi director tehnic şi nu a contestat în instanţă debarcarea sa.

În numele tatălui şi al nepoatei

Alături de Avram, au fost trimişi în judecată şefii Primăriei Vatra Moldoviţei, pe unde au fost detaşate două persoane către ABA Prut-Bârlad.

Este vorba de primarul Virgil Saghin, bănuit şi el de comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată), de secretara Ana Boca, de asemenea suspectată de abuz în serviciu şi de complicitate la abuz în serviciu, precum şi de fostul viceprimar Gabriel Niga, acuzat şi el de abuz în serviciu.

Au fost trimişi în instanţă şi beneficiarii detaşărilor – Simona Burlacu (fostă Iancu), devenită cunoscută mai ales pentru vechimea de câţiva ani nu în domeniul absolvit (Chimie), ci într-un club din Iaşi, şi Stelian Meţler, fostul inspector-şef al ITM Botoşani, pensionat cu câţiva ani în urmă. 7

CITESTE SI: Judecătorii răstoarnă decizia de concediere a inginerului Musteaţă de la „ABA Prut“. „Animalul politic“, bun de plată

Ulterior, s-a descoperit că Meţler, detaşat primul, vara trecută, este fiul directorului adjunct al Apelor Române, Constantin Meţler, iar chelneriţa este o nepoată de-a primarului comunei sucevene.

Burlacu şi Meţler sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Chelneriţa, administrator public, iar pensionarul de la ITM, consilier pe protecţia mediului

Rechizitoriul arată că angajările la Primăria Vatra Moldoviţei ar fi fost formale, lipsite de conţinut şi fără scop legal – chelneriţa, administrator public al comunei, iar pensionarul, consilier pe probleme de protecţia mediului.

Angajările au fost făcute „doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpaţi vocaţia pentru a îndeplini condiţiile detaşării la ABA Prut-Bârlad”. Angajările au fost făcute în baza unor proceduri derulate în mod abuziv şi cu încălcarea prevederilor legale în domeniu, precizează documentul citat.

În fiecare din cele două cazuri, după câteva zile, cei trei acuzaţi de la Primăria Vatra Moldoviţei au încuviinţat detaşarea la Iaşi, unde cei doi aveau aprobarea directorului Petru Avram pentru încadrarea pe posturi de ingineri, deşi nu aveau studii de specialitate în domeniu.

Cei doi „ingineri” ar fi obţinut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Meţler – 46.968 lei şi Burlacu – 6.417 lei), conchide rechizitoriul.

Nici conducerea ABA Prut-Bârlad, nici Primăria comunei Vatra Moldoviţei nu s-au constituit parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi, pentru cinci dintre cei şase inculpaţi fiind propusă menţinerea măsurilor asigurătorii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.