anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 31.03.2023

Lotul „Veranda” scapă de control judiciar, iar avocaţii exultă. Ce spune procurorul Horodniceanu

GALERIE
chirica
 • chirica
- +

Mihai Chirica a scăpat de controlul judiciar, alături de alţi zece inculpaţi în dosarul “Veranda”, după ce au contestat, la Curtea de Apel Iaşi măsura controlului judiciar, impusă de DIICOT în 14 decembrie. Decizia vine după ce ieri judecătorii i-au ascultat pe rând pe inculpaţi, sau pe avocaţii acestora, care s-au plâns că DIICOT a comis un abuz împotriva lor. 

Miercuri, magistraţii au decis reunirea celor 11 plângeri împotriva controlului judiciar, după o şedinţă de şapte ore. Iar prin pronunţarea de azi, judecătorii le-au redat funcţionarilor din Primărie, celor de la Oficiul de Cadastru, precum şi omului de afaceri Cristin Zămosteanu şi colaboratorilor lui toate drepturile şi libertăţile pe care le aveau înainte de percheziţiile DIICOT.

În faţa magistraţilor Curţii de Apel, funcţionarii inculpaţi în dosarul „Veranda” s-au plâns că măsura controlului judiciar blochează activitatea Primăriei şi a Oficiului de Cadastru. “Ieri a fost un proces maraton. Doamna Oţeleanu a povestit despre un abuz al DIICOT-ului, despre nişte măsuri subiective luate de procurori în acest caz, despre faptul să se blochează întreaga activitate a primăriei. Ei i s-au luat atribuţiile din urbanism, domnului arhitect şef al oraşului i-au luat calitatea de arhitect, adică nu mai putea lucra nici la stat, nici la privat. Erau lucruri total exagerate. Colegi de birou de la Cadastru, cărora li s-a interzis să vorbească între ei. În cazul doamnei Oţeleanu a fost impus controlul judiciar în proporţie de 70-80% cu datele lui Mihai Chirica”, a relatat unul dintre avocaţii inculpaţilor din dosarul Veranda.

“Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect şi după aceea cea de inculpat în acest dosar. Va trebui să interacţionez mai puţin cu Direcţia de Urbanism şi cu cei care acţionează în zonă”, a declarat primarul Mihai Chirica, în urmă cu două săptămâni, după ce a ieşit de la audierile de la DIICOT.

„Controlul judiciar impus acuzaţilor din dosar era o formă de pedeapsă, nu o măsură preventivă. Era blocată întreaga activitate a Primăriei Iaşi. Curtea de Apel Iaşi a dovedit astăzi că justiţia este independentă şi funcţionează sănătos. Hotărârea de revocare a controlului judiciar atestă că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în Iaşi a fost un spectacol care nu a avut nicio legătură cu aflarea adevărului. Cred cu tărie în nevinovăţia celor puşi sub acuzare în acest dosar”, declară Cătălin Boacnă, apărătorul Cristinei Oţeleanu, şefa Serviciului Juridic din Primăria Iaşi.

Despre un spectacol al anchetatorilor vorbeşte şi avocatul Daniel Atasiei, care îl apără pe Mihai Chirica: “Pentru mine e evident că nu există un minim de probe care să susţină luarea de către procuror a măsurii controlului judiciar. De la primărie nu au ridicat nimic. Prin urmare, nu a convins judecătorul că se impunea această măsură. Cum mă întreb doar când va fi următoarea percheziţie. Contez pe faptul că e sfârşit de an şi lumea intră în concediu, şi pe plecarea domnului procuror Horodniceanu, la CSM de la 1 ianuarie. Aşa încât, până pe 5-6 ianuarie nu cred că vor mai fi alte percheziţii. Deja au fost câteva percheziţii de când îl asist pe domnul primar şi văd că urmează acelaşi tipic – se face spectacol, se merge la Primărie, se stă câte patru ore acolo, apoi se ia o hârtiuţă şi telefonul primarului. Cred că cineva vrea să se mai uite în telefonul primarului, de fapt”.

Procurorul Daniel Horodniceanu a răspuns, în replică: “Domnul Atasiei este ironic, nu ştiam că poate fi şi aşa. Noi nu am ridicat telefonul primarului, pentru că i-l luase deja DNA-ul cu două zile înainte. Eu plec, dar cazul a fost preluat de un coleg de-al meu. O să vedem în motivarea instanţei de ce au revocat controlul judiciar”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ne aşteaptă vremuri urâte

Pavel LUCESCU

Ne aşteaptă vremuri urâte

Trei din patru români cred că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită. E un procent imens care apare în sondaje la un nivel similar doar în perioadele de criză extremă. Pare totuşi vag, ce înseamnă de fapt „direcţie greşită”.  

opinii

Greve şi mişcări sociale

Alexandru CĂLINESCU

Greve şi mişcări sociale

Un mare savant german, eminent filolog şi critic literar, Ernst-Robert Curtius (1886-1956), a publicat în 1930 o carte admirabilă intitulată Eseu despre Franţa, o carte în care autoul îşi exprima iubirea pentru Franţa, pentru civilizaţia, cultura şi literatura franceză. Îmi place să scot această carte din bibliotecă şi să recitesc fragmente din ea, de fiecare dată când ţara de care sunt şi eu foarte ataşat trece prin încercări dificile sau dă semne de slăbiciune ori de derută. Eseu despre Franţa este o lectură reconfortantă deoarece Curtius pune în evidenţă valorile inalterabile ale Franţei, insistând asupra ideii că în centrul conceptului francez de civilizaţie se află literatura. Pagini vibrante sunt consacrate Parisului, văzut ca un oraş compus dintr-o infinitate de aspecte diferite şi care îi conferă un farmec inconfundabil. Oarecum neaşteptată este afirmaţia că Franţa ar fi o ţară conservatoare şi unde revoluţiile izbucnesc ca reacţie, cu atât mai violentă cu cât conservatorismul este mai puternic.

Când onestitatea întâlneşte discernământul

pr. Constantin STURZU

Când onestitatea întâlneşte discernământul

Multe sunt lucrurile pe care le putem învăţa din viaţa Sfintei Maria Egipteanca (recomand spre lectură varianta extinsă, nu vreun rezumat). M-aş opri în mod special la două aspecte, ambele dătătoare de mari nădejdi.

Centrul Cultural European de la Iaşi

George PLEȘU

Centrul Cultural European de la Iaşi

Într-un cadru festiv, în prezenţa ambasadorilor Franţei şi Germaniei, a directorilor Institutului Goethe şi Institutului francez din Bucureşti, precum şi a numeroşi reprezentanţi ai unor instituţii ieşene, pe 23 martie a fost inaugurat Centrul Cultural European de la Iaşi, primul din ţară cu o astfel de titulatură. Gândit să găzduiască şi Centrul Cultural Italian, precum şi spaţii expoziţionale pentru UAP Iaşi şi Universitatea Naţională de Artă George Enescu, la Palatul Braunstein s-au mutat momentan Centrul Cultural German (etajul 3) şi Institutul Francez (etajul 1), care îşi păstrează însă şi sediul din Casa Racoviţă din Copou.

pulspulspuls

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

Se tot vehiculează de mai multă vreme faptul că acele cafeneluţe negre pe roţi, amplasate numai în locuri strategice şi cu mare vad, ar umple anumite buzunăraşe din zona unor şefi din subordinea lui Mihăiţă, dragi consumatori.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.