anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

Lovitură de teatru la Operă: Rancea l-a dat afară pe prim-solistul corpului de balet

GALERIE
beatrice
  • beatrice
- +

Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române Iaşi, l-a dat afară pe prim-solistul corpului de balet, Vlad Mărculescu, după ce acesta a făcut o serie de declaraţii în presă referitoare la actul managerial. Decizia luată de Rancea va fi însă atacată în instanţă de Mărculescu, dosarul alăturându-se la alte litigii de muncă pe care ONRI le are cu foşti angajaţi. Pe multe dintre ele, însă, ONRI le-a pierdut pe banii statului. În acelaşi timp, mai multe instituţii ale statului au în desfăşurare anchete la ONRI, pe baza plângerilor privind modul în care au fost cheltuite anumite sume primite de la Ministerul Culturii. Scandalul, de altfel vechi, are în final şi un iz electoral. Beatrice Rancea, managerul instituţiei, a intrat în urmă cu două săptămâni în PNL, nu printr-o organizaţie din Iaşi, ci prin cea de la sectorul 5 Bucureşti, condusă de şeful Corpului de Control al Primului-Ministru.

Conducerea ONRI a considerat că nu mai este necesară întrunirea a celei de-a treia comisii de disciplină în cazul lui Vlad Mărculescu, prim-solist al corpului de balet pentru sancţionare, după cum prevede regulamentul instituţiei. După două „judecăţi“, Vlad Mărculescu, care a excelat pe scena ONRI, dar şi pe ale marilor săli de spectacole ale lumii, a fost „executat“. Pe scurt, dat afară.

„Din cauza repetatelor abateri disciplinare, care au adus grave prejudicii de imagine instituţiei, domnului Mărculescu i s-a desfăcut contractul de mun­că. Motivaţia este în cuprinsul deciziei de sancţionare. Domnul Mărculescu poate contesta decizia în instanţă“, a declarat Beatrice Rancea, managerul ONRI.

Vlad Mărculescu, prin intervenţiile pe care le-a avut în spaţiul mass-media, precum şi pe pagina personală de facebook, a adus acuze care privesc actul managerial la ONRI. Mai exact, Vlad Mărculescu nu a făcut decât să susţină acuzaţiile aduse de fostul contabil al ONRI, Simona Gogan, cu privire la cheltuirea discreţionară a peste 2,5 milioane de lei primite de ONRI de la Ministerul Culturii în decembrie, anul trecut.

„Voi merge mai departe, voi ataca în instanţă decizia. În rest, în acest moment, deocamdată nu comentez mai mult“, a spus Vlad Mărculescu.

Vlad Mărculescu a fost solist pe scena Operei Naţionale din Budapesta, a dansat anul trecut şi nu numai la English National Balet, tot anul trecut a fost la Kuala Lumpur, dansând în opera Carmen, a fost prim-solist la Montgomery Ballet şi invitat special la Macedonian Opera and Ballet. Între 2011-2012 a fost prim solist la Teatrul Karelia Petrozavodsk Russia. CV-ul lui Vlad Mărculescu este lung.

Ce i s-a reproşat lui Vlad Mărculescu pare însă aparent similar cu pozna unul copil de gimnaziu. După ce a dansat ridicând sala în picioare în „Giselle“ (Adolphe Adam-n.r.) , în „Cenuşăresa“ (Sergei Prokofiev – n.r.) sau „Spărgătorul de Nuci“ (de Piotr Ilici Ceaikovski), prim–solistului Vlad Mărculescu i s-a arătat uşa ONRI. În decizie, conducerea, prin comsia de disciplină a ONRI, a invocat faptul că Vlad Mărculescu ar fi compromis imaginea instituţiei când, fiind invitat la un post de televiziune local, ar fi spus retoric întrebarea: „Ce reclamă face managerul ONRI la Ham-Ham talent (emisiune TV - n.r.) De când ONRI are nevoie de reclamă în emisiunea Ham-Ham Talent?“.

ONRI a reacţionat imediat: „Atribuirea caracterului pronunţat subestimator legat de personalitatea d-nei Rancea, ignorarea profilului profesional al acesteia, respectiv atragerea acelei optici în sfera brandului ONRI, reprezintă punctul de plecare al reclamei negative, cât şi a desconsiderării rezultatelor comune obţinute de întreg colectiv profesional şi managerial în ultimul deceniu“, se subliniază de către conducere în decizia de destituire a lui Vlad Mărculescu.

În plus, lui Vlad Mărculescu i s-au adus acuze imediate când, în spectrul media a făcut referire la faptul că o anumită colegă, respectiv Mădălina Minculescu, angajată pe postul de asistent scenografie nu ar avea pregătirea necesară postului şi, în plus, nu poate dovedi nici cu acte, absolvirea ciclului liceal. Aceste acuze au fost făcute anterior şi de alţi angajaţi. Inclusiv, membrii Corpului de Control al Ministrului Culturii veniţi în anchetă, în primăvară, au constatat acest lucru. În acelaşi timp, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a spus în urma verificărilor de la ONRI că rezultatele controlului au fost înaintate la Curtea de Conturi a României şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.

„Voi ataca decizia de concediere în primul rând pentru că mi se pare nedrept, pentru că am muncit ca să ajung aici, pentru că am muncit şi pentru a avea dreptul la o opinie“, a declarat Vlad Mărculescu.

Fără nicio legătură, Beatrice Rancea, în urmă cu două săptămâni, s-a înscris în PNL, adeziunea depunând-o la filiala sectorului 5 al Bucureştiului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

Lucian DÎRDALA

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

A sosit, poate, momentul ca liderii UE să caute o personalitate din afara clasei politice: există, în Vest şi în Est, oameni de cultură care reflectează asupra unităţii Europei şi care, dacă ar fi bine completaţi de politicieni şi specialişti, ar putea insufla mai multă energie civică acestui forum ce se doreşte a fi şi un exerciţiu de democraţie participativă.

Filmuletul zilei

opinii

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

Ce va urma

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ce va urma

Ce se va întâmpla cu strada mea, numită oficial a Bisericii, dar pe care tomeştenii nu o numesc nicicum? Nu ştiu cum se numeşte strada mai sus, dar pe această şosea se ajunge la Păun şi de aici se intră în drumul Iaşilor care vine dinspre sud. 

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

pulspulspuls

Să râdem cu Peni Hill

Să râdem cu Peni Hill

Tare ridicol mai e şi Peni Hill ăsta, băi frate... Deci, fiţi atenţi aicea: după ce s-a testat şi a aflat că are Covid, omul s-a retras la izolare în vila copilului, şi, din câte ne spun sursele noastre, zice-se că omul s-a c*%$& pe el de frică, nu alta, tremurând ca varga lângă ăla micu’ de acasă. 

Caricatura zilei

4 clase

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.