anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Lovitură din Turcia pentru fosta Tepro Iaşi

GALERIE
tepro44
 • tepro44
- +

Fabrica ieşeană de ţevi ArcelorMittal Tubular Products a fost afectată negativ şi în 2015 de evoluţiile economice internaţionale, potrivit datelor prezentate de conducerea uzinei n unul din motive: fluxul crescător al importurilor de ţevi din Turcia, unul din principalii jucători în piaţa industriei metalurgice.

Fosta fabrică Tepro Iaşi a strâns cureaua şi în anul 2015, producţia de ţevi sudate realizate de ArcelorMittal Tubular Products SA fiind în continuare influenţată de deteriorarea pieţei construcţiilor în urma crizei economice. „Piaţa ţevilor sudate a început să se confrunte cu un proces puternic de deteriorare începând din primăvara anului 2008, continuând în 2009 şi 2010, din cauza unei scăderi bruşte a cererii aparent datorită jucătorilor din lanţul de aprovizionare, ce au decis să reducă stocurile, ca urmare a situaţiilor financiare tensionate a multor clienţi din industrie. Un alt factor important al deteriorării pieţei construcţiilor în care ArcelorMittal Tubular Products Iaşi activează îl reprezintă fluxul crescător al importurilor din Turcia, unul din principalii jucători în piaţa industriei metalurgice. Aceste importuri au o tendinţă descrescătoare, dar aceasta are la bază scăderea generală a consumului. Şi piaţa internă a fost afectată de criza financiară, iar lipsa proiectelor majore a afectat deasemeni vânzările de produse ale ArcelorMittal Tubular Products Iaşi SA”, se arată în raportul anual întocmit de conducerea societăţii.

Ca atare, fosta Tepro a continuat să aplice în 2015 măsuri pentru reducerea costurilor, optimizarea capitalului de lucru şi îmbunătăţirea proceselor. ArcelorMittal Tubular Products Iaşi a livrat anul trecut pe piaţa externă ţevi în valuare de 216,6 milioane de lei, aproximativ 72% din producţia realizată în fabrica de pe Calea Chişinăului. Pe piaţa internă, conform estimărilor companiei, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi deţine o cotă de aproximativ 28%, iar pe cea externă de 1,8%. Pe parcursul anului trecut, principalii concurenţi autohtoni ai societăţii au fost Technosteel LBR Iaşi şi Mairon (UTCHIM) Găieşti, iar dintre producătorii externi, în afară de importurile din Turcia, oficialii ArcelorMittal Iaşi au indicat că „rivalizează” într-o măsura mai mică cu importurile din Bulgaria, Macedonia, Italia şi Grecia.

Reduceri de până la 39%

Anul trecut, cifra de afaceri a societăţii a crescut semnificativ faţă de indicatorul din 2014, de la 277,6 la 303,1 milioane de lei. Compania a realizat venituri mai mari din vânzarea produselor finite şi prin acordarea de reduceri clienţilor fideli. „Creşterea veniturilor din vânzarea produselor finite cu 11,09% a fost posibilă prin acordarea de discount clienţilor care cumpără cantităţi de produse finită lună de lună şi care în decursul unui an financiar depăşesc cantitatea agreată pentru a fi eligibil la calculul bonusului. Comparativ cu anul precedent, societatea a acordat cu până la 39,08% mai multe reduceri comerciale decât în anul anterior”, se arată în raport. Pierderile companiei s-au ridicat la valoarea de 2 milioane de lei în 2015, faţă de 11 milioane lei cu doi ani în urmă. În 2015, investiţiile au depăşit 7 milioane de lei, cele mai costisitoare, în cuantum de 4,1 milioane de lei, fiind realizate pentru îmbunătăţirea capacităţilor tehnice ale companiei, prin readucerea în parametri tehnici a liniilor de fabricaţie existente, achiziţionarea de noi echipamente tehnologice şi prin efectuarea diferitelor lucrări de modernizare la liniile de fabricaţie. Potrivit Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe 2016, compania şi-a propus realizarea unei cifre de afaceri în valoare de 314,1 milioane lei şi revenirea pe profit, iar volumul vânzărilor să crească până la 152 de kilotone (kt), faţă de 130 kt în 2015. În acest an, numărul salariaţilor va creşte până la 319 persoane, de la 284, câte figurau la 31 decembrie 2015. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.