Lovitura lui Alexe cu vicii: PNL sărbătorește, PSD anunță contraatac, AUR aplică excluderi, USR tace
Dacă liberalii au sărbătorit, social-democrații s-au arătat dezamăgiți și au promis un contraatac. Cei de la AUR au contestat deja alegerea vicepreședinților CJ și au exclus-o din partid pe consiliera care a votat alături de PNL. Doar USR și PMP și-au păstrat „neutralitatea”.
Ședința extraordinară de îndată convocată marți de președintele CJ cu prezența fizică obligatorie a aleșilor a continuat și miercuri să facă valuri. Amintim că, profitând de efectivul redus de la 36 la 32 de consilieri județeni (cu patru aleși renunțând la mandat), șeful CJ a reușit cu sprijinul a trei consilieri de altă culoare politică să-și impună favoriții în funcțiile de vicepreședinți.
Dacă lotul liberal a fost prezent integral, grupurile PSD și USR au absentat cu desăvârșire. Au mai fost prezenți cei cinci aleși de la AUR, dar patru au părăsit sala, în vreme ce al cincilea a ajuns ulterior subiect de dezbatere în partid după ce a votat propunerile președintelui Alexe pentru Sorin Afloarei și Marius Dangă vicepreședinți.
Aseară târziu, Mihaela Mitrea a fost exclusă din AUR. „ Niciun consilier municipal sau județean, din niciun județ, nu are acceptul partidului să voteze pentru o majoritate sau un reprezentant PSD sau PNL”, a subliniat Marius Ostaficiuc, liderul coordonator al AUR Iași.
Aseară târziu, Mihaela Mitrea a fost exclusă din AUR. „ Niciun consilier municipal sau județean, din niciun județ, nu are acceptul partidului să voteze pentru o majoritate sau un reprezentant PSD sau PNL”, a subliniat Marius Ostaficiuc, liderul coordonator al AUR Iași.
Totodată, Ostaficiuc a solicitat oficial Instituției Prefectului verificarea legalității a două proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței CJ de marți, cel privind modificarea Regulamentului, respectiv propunerea de alegere a vicepreședinților.
„De îndată” scurtează drumul de la Pașcani la Iași
Mihaela Ivancia, revenită în plenul CJ după o absență de patru ani, și-a manifestat dezamăgirea pentru startul ședințelor CJ. „Din păcate, cineva s-a gândit că prima ședință trebuie să fie «pe repede înainte», «de îndată», anunțată la 12.39 (asta a fost ora la care am primit eu e-mailul) pentru ora 15. Sunt foarte curioasă cum de au ajuns colegii de la Pașcani în acest interval scurt de timp. Au știut mai din timp de acest «de îndată»?”, a întrebat ea retoric.
Amintim că președintele Costel Alexe a justificat convocarea rapidă a ședinței prin necesitatea adoptării unei corecții pentru proiectul Centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași, care urma să fie depus a doua zi la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est. Totuși, pe ordinea de zi figurau încă două proiecte pentru care urgența e greu de demonstrat: modificarea Regulamentului CJ în sensul întăririi legalității CJ doar cu consilierii validați și care au depus jurământul și cel pentru alegerea vicepreședinților.
Cum se actualizează Regulamentul CJ: pe loc sau în patru luni
De remarcat că, pentru actualizarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Județean, formă adoptată de aleși în ședința ordinară din martie 2021, a fost nevoie de patru luni, timp care a inclus și constituirea unei comisii care să lucreze la cele 10 capitole și 85 de articole ale documentului. La ședința de îndată, proiectul de hotărâre respectiv a fost accesibil pe pagina CJ abia la ora 15, când a început și ședința CJ.
Liderul grupului PSD a anunțat, la rândul său, că va solicita prefectului să atace la instanța Contencios Administrativ a Tribunalului Iași hotărârile privind modificarea Regulamentului CJ, respectiv alegerea vicepreședinților. Dar ce înseamnă acest lucru? Durează câteva săptămâni până când CJ va trimite documentele Instituției Prefectului, cei de acolo să le examineze odată cu cererea grupului PSD și să ia apoi o decizie. Cert este că, dacă prefectul va decide să le atace la Tribunal, cele două hotărâri adoptate se suspendă.
Cine mai face echipă cu PNL?
Pe lângă consiliera AUR, la adresa căreia aseară la închiderea ediției se discuta excluderea din partid, au mai votat pentru cele două proiecte reprezentanta Forței Dreptei, precum și unul dintre cei doi consilieri ai PMP. În mandatul trecut, PMP a asigurat majoritatea pentru PNL, astfel că nu a fost nicio surpriză votul de marți. Celălalt consilier, care a absentat, Marian Uscatu, s-a mulțumit să îndemne la maturitate și responsabilitate.
Aceeași atitudine precaută a avut-o și președintele USR Iași, al cărui frate este unul dintre cei trei consilieri județeni aleși. De altfel, USR este în cărți pentru Costel Alexe pentru asigurarea unui sprijin suplimentar, știut fiind faptul că liderii acestei formațiuni au solicitat pentru început viceprimari în câteva comune suburbane Iașului, precum Miroslava, Bârnova, Rediu.
Odată intrați toți cei 36 de consilieri în mandat, liberalilor le vor mai trebui măcar patru „ajutoare” ca să facă majoritate. La ședința de marți au avut doar trei, dar a fost suficient pentru întrunirea respectivă.
Publicitate și alte recomandări video