
Colegii medicului şi asistentului de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ au auzit ce s-a întâmplat de la televizor, însă nu le-a venit să creadă nicio clipă, decât târziu, că ar fi vorba despre colegii lor care dimineaţă plecaseră cu elicopterul în Republica Moldova.
„Putea fi oricine dintre noi în elicopter, şi suntem terifiaţi, sunt colegii noştri. Tineri toţi, cu copii acasă“, a menţionat unul dintre medicii din UPU.
Medicul care se afla în misiune era Mihaela Dumea, medic de urgenţă la Spitalul „Sf. Spiridon“ din luna martie 2005, mamă a unui copil de 4 anişori. A terminat Facultatea de Medicină Generală de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ (UMF) în anul 2003, iar colegii acesteia spun că era medic specialist şi se pregătea pentru examenul de primariat. În plus, era cadru didactic al UMF, angajat pe post de asistent din 2008, fiind de altfel un dascăl apreciat de colegi şi iubit de studenţi. Avea un copil de patru ani şi făcea foarte des ture pe elicopter, fiind pasionată de ceea ce făcea. Preda de opt ani medicina de urgenţă la UMF, în coordonarea prof.dr. Diana Cimpoeşu.
„Pur şi simplu suntem devastaţi de durere, pentru că, realmente, a fost un cadru didactic excepţional, dedicat, priceput, care iubea studenţii, şi chiar se implica. Este dureros, de când am auzit, îmi apare doar imaginea ei în faţă. Mereu era prezentă în decanat, venea, se interesa, răspundea oricând la solicitări. A fost un om excepţional, profesionist, ataşată de student, politicoasă şi realmente generoasă. A fost un model pentru tineri şi mereu nu a refuzat nimic, chiar dacă avea un program foarte, foarte greu din punct de vedere profesional, pentru că medicina de urgenţă este o specialitate care te consumă extraordinar de mult“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, prorector al UMF, care i-a fost decan mai mulţi ani profesoarei.
UMF a coborât drapelul în bernă şi a luat decizia de a apela la fondurile de urgenţă pentru a putea ajuta familia acesteia, iar studenţii vor să ţină un moment de reculegere la finalul studiilor.
Asistentul Gabriel Sandu (40 de ani), tatăl unui copil de clasa I, lucra din anul 2000 la UPU şi de 11 ani făcea şi gărzi pe elicopter. De asemenea, şi soţia sa, Clara Sandu, lucrează în acelaşi loc, şi în cursul zilei de ieri chiar era de gardă. Cei care l-au cunoscut îl descriu ca fiind un bun profesionist, unul dintre asistenţii cu cele mai multe gărzi pe elicopter, dar şi un coleg deosebit, cu un apreciat simţ al umorului.
Pilotul navei, comandorul Doru Gavril, în vârstă de 53 de ani, s-a născut în localitatea Viişoara, din Botoşani, însă locuia împreună cu soţia şi copilul în Iaşi. Timp de 20 de ani, acesta a lucrat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Acesta locuieşte împreună cu soţia la o casă din Bucium. Potrivit declaraţiei sale de avere, acesta a finalizat în cursul anului trecut casa de 200 mp. Soţia lucrează ca economist la Aeroportul Iaşi. Comandorul Gavril era comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi din luna mai 2015, structură aflată în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie. Acesta a absolvit Liceul Industrial nr. 4 din Iaşi, profil electrotehnic, apoi a urmat şcoala militară de ofiţeri la Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu“, arma Aviaţie, timp de patru ani, între 1981 şi 1985, apoi a urmat Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie „Dunărea de Jos“ Galaţi. În paralel cu serviciul, acesta a mai urmat încă un master şi studii postuniversitare.
În privinţa copilotului, respectiv căpitanul comandor Voicu Şocae, în vârstă de 36 de ani, acesta era încadrat în structurile militare din anul 2003 şi avea o experienţă de zbor pe elicopter de 1.480 de ore. El absolvise Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă“ din Braşov, era căsătorit şi avea doi copii.
Mădălina OLARIU, Andrei DÎSCĂ
VEDEȚI ȘI:
IMAGINI: CUTREMURĂTOR! Minutele fatidice dinaintea prăbușirii elicopterului SMURD
Publicitate și alte recomandări video