Lucian Pintilie nu mai este directorul Studioului de Creatie Cinematografica

marți, 17 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Lucian Pintilie nu mai este directorul Studioului de Creatie Cinematografica

Regizorul Lucian Pintilie nu mai este director al Studioului de Creatie Cinematografica al Ministerului Culturii si Cultelor, incepind de marti, cind, conform unui comunicat de presa remis de catre MCC, a incetat ordinul sau de numire in aceasta functie.
"In conformitate cu prevederile articolului 3 din Legea nr.2/1991 privind cumulul de functii, persoanele pensionate pot ocupa, prin cumul, functii de conducere in institutii publice cu obligatia sa se organizeze in fiecare an, in conditiile prevazute de lege, concurs pentru ocuparea functiilor in care sint angajate aceste persoane. In aceasta situatie se afla si domnul regizor Lucian Pintilie, al carui ordin de numire in functia de director al Studioului de Creatie Cinematografica inceteaza la data de 17.07.2001", se arata in comunicat.
Pina la finalizarea proiectului de reorganizare a institutiilor de specialitate din subordinea MCC, conducerea studioului va fi asigurata de presedintele Centrului National al Cinematografiei, Decebal Mitulescu, si de vicepresedintele acestui centru, Constantin Vaeni.
"Posturile de conducere ale structurilor ce vor rezulta in urma reorganizarii vor fi ocupate prin concurs, potrivit legii", se mai arata in comunicat. Potrivit sursei citate, Lucian Pintilie ramine incadrat la Studioul de Creatie Cinematografica, in functia de regizor artistic gradul I.
Comunicatul vine la numai sase zile dupa ce Ministerul Culturii si Cultelor anunta ca a dispus suspendarea concursurilor din sistemul national al cinematografiei. Conform comunicatului, MCC elaboreaza un proiect care isi propune sa revitalizeze sistemul de creatie si productie cinematografica, implicind si restructurarea actualelor componente – SC RoFilm, SC Sahia Film si Studioul de Creatie Cinematografica al MCC -, inclusiv managementul. MCC facea aceste precizari ca urmare a articolelor aparute in presa centrala, conform carora regizorul Lucian Pintilie ar urma sa fie demis in vederea organizarii unui concurs pentru ocuparea acestui post.
Presedintele Centrului National al Cinematografiei, Decebal Mitulescu, a declarat, marti, ca anunturile contradictorii facute, la interval de citeva zile, de catre MCC, sint, de fapt, "o chestiune administrativa". Referindu-se la situatia regizorului Pintilie, el a spus ca "este corect ca toata lumea sa participe la concurs". "Acest studio este vazut ca o favoare. Cred ca el va deveni, probabil, un studio de analize, de evaluare a proiectelor cinematografice", a aratat Mitulescu. Presedintele CNC a mai precizat ca, in termen de 30 de zile, va prezenta MCC proiectul de reorganizare a institutiilor de specialitate din subordinea ministerului, realizat de CNC impreuna cu comisii de specialisti.
Intr-o scrisoare deschisa adresata prim-ministrului Adrian Nastase si publicata in presa centrala, Lucian Pintilie afirma recent ca "este vorba de proiectul de desfiintare a Studioului de Creatie Cinematografica al Ministerului Culturii". "Este vorba despre un proiect aberant, al carui stadiu de cristalizare nu-l cunosc, dar pe care il voi denunta cu o nebanuita energie. Eu personal voi lupta cu toate mijloacele mele, care in asemenea situatii limita sint exceptionale, pentru ca un asemenea proiect primejdios sa nu prinda viata", spunea regizorul in scrisoare. Lucian Pintilie afirma ca aceasta actiune de desfiintare a studioului ar fi total nejustificata, filmele produse sau co-produse aici in ultimii zece ani, printre care "Balanta", "E Pericoloso Sporgersi", "Vulpe Vinator", "Senatorul melcilor", "Prea tirziu", "Terminus Paradis", "O vara de neuitat", "Stare de fapt", "Faimosul paparazzo", "Marfa si banii", etc fiind incluse in selectiile oficiale ale marilor festivaluri de film si, cel mai adesea, premiate.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii