anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

Lucrarea unor studente de la Horticultură, premiu naţional la Cluj

Tinerele au prezentat o variantă viabilă de înlocuire cu succes a îngrăşămintelor chimice cu unele neconvenţionale.

GALERIE
Cristina Precupeanu şi Georgiana Rădeanu
  • Cristina Precupeanu şi Georgiana Rădeanu
- +

Două studente de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ au fost premiate în cadrul unui simpozion ştiinţific organizat de USAMV Cluj în mediul virtual. Astfel, Cristina Precupeanu şi Georgiana Rădeanu, de la Facultatea de Horticultură a USAMV Iaşi, au participat la Simpozionul Ştiinţific Studeţesc cu două lucrări, iar una din acestea a obţinut menţiune. „Cercetări privind influenţa diferitelor tipuri de fertilizări asupra busuiocului roşu“ este lucrarea premiată a celor două studente, lucrare realizată sub coordonarea prof.dr. Neculai Munteanu, prof.dr. Vasile Stoleru şi asist.dr. Gabriel Teliban. 

„Scopul lucrării este evaluarea influenţei unor fertilizanţi convenţionali (chimici şi organici) şi neconvenţionali (biosolide, microorganisme) asupra unei culturi de busuioc. În vederea realizării acestui scop am stabilit mai multe obiective dintre care amintim influenţa unor fertilizanţi asupra producţiei de herba proaspătă şi uscată, influenţa fertilizanţilor luaţi în studiu asupra unor caracteristici biometrice ce determină productivitatea culturii şi efectul fertilizanţilor utilizaţi asupra conţinutului de pigmenţi clorofilieni la două soiuri de busuioc“, a precizat studenta Cristina Precupeanu.

Astfel, din descoperirile celor două studente, s-a concluzionat că fertilizarea neconvenţională poate fi o alternativă viabilă la utilizarea îngrăşămintelor chimice pentru cultura de busuioc roşu. Simpozionul Studenţesc organizat de USAMV Cluj se află la ce-a dea XVIII-a ediţie, anul acesta desfăşurându-se în mediul online pe 17 iunie. La manifestarea online au fost înscrişi peste 350 de studenţi, pe 15 secţiuni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gardienii umanităţii

Cătălin ONOFREI

Gardienii umanităţii

A venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi.

Filmuletul zilei

opinii

Industria de selfie-uri

Briscan ZARA

Industria de selfie-uri

Prezentul a murit în numele eternităţii. Care eternitate se pierde într-un morman de CD-uri sau în vreun fişier pe calculator cu mii, poate sute de mii de alte momente „salvate” - în realitate pierdute - care, mai mult ca sigur, nu vor mai apuca să fie vreodată vizionate de nimeni din lipsă de timp (cine are atât timp pe lume să vadă mii de poze?!...).

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

Ciprian IFTIMOAEI

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

De-a lungul celor 161 de ani de funcţionare neîntreruptă, statistica oficială din România a fost condusă de personalităţi marcante ale ştiinţei şi culturii ca Dionisie Pop Marţian, Ion Ionescu de la Brad, Loenida Colescu, Sabin Manuilă, Anton Golopenţia, Constantin Ionescu, a beneficiat de contribuţiile unor savanţi şi creatori de şcoală socială, economică, demografică, matematică precum Dimitrie Gusti, Virgil Madgearu, Octav Onicescu, Nicolae Georgescu-Röegen, Gheorghe Mihoc, Vladimir Trebici.

Din nou, despre statui şi demolatori

Mihai DORIN

Din nou, despre statui şi demolatori

La pledoaria mea din articolul precedent pentru statui şi dezicerea de demolatori, mi s-a replicat că acestea sunt făcute să dăinuie atât cât nu le-a trecut vremea. După care sunt demolate sau demontate şi ascunse privirilor oamenilor. Pentru ca ei să nu creadă în idoli falşi sau care nu mai corespund vremurilor noi. De-a lungul timpului asistăm la o veritabilă cavalcadă a demolării statuilor. 

pulspulspuls

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Ehehe, iubiţi dreptcredincioşi, am stat noi strâmb şi am cugetat drept dacă se cade oare în faţa lui Doamne-Doamne, acuma în preajma lui Sânt’Ilie, să plecăm urechea sau să scormonim în mormanul mare de zvonuri despre personagiile pentru care par a se face cărţile în aceste zile, ca să fie uns peste cea mai bogată arhiepiscopie din ţară, numai păduri, păşuni şi mănăstiri bogate cât vezi cu ochii. 

Caricatura zilei

Test Covid Grecia

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.