Primăria a dat undă verde începerii lucrărilor de restaurare a Mănăstirii Cetățuia. Proiectul este finanțat prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI), iar licitația de proiectare și execuție a fost organizată anul trecut.
Autorizația emisă recent de municipalitate presupune restaurarea, consolidarea și integrarea turistică a ansamblului monument istoric. Lucrările vor fi executate de către o asociere de firme din care fac parte Mădbeton (Maramureș), Grad Building (Neamț) și Abral Art Product (București). Contractul, care a inclus și partea de proiectare, a fost semnat în luna august 2023. Odată ce vor începe lucrările, ansamblul trebuie restaurat în maximum 36 de luni.
Conform proiectului, lucrările de intervenții cuprind toate cele șapte obiective ale ansamblului: biserica (datând din perioada 1669-1672), sala gotică (1669-1672), casa domnească (1669-1672), corpul de chilii (1911-1912), turnul clopotniță (1670), zidul de incintă (1670) și baia domnească. Costurile se ridică la 17,7 milioane lei (fără TVA), cu peste 6 milioane lei mai puțin față de valoarea estimată de CNI la lansarea licitației. De altfel, procedura a fost adjudecată după un an de la publicarea anunțului, în condițiile în care atribuirea a fost întârziată de contestații și plângeri în instanță.
- Citește și Mănăstirea Cetăţuia, gata pentru reabilitare. A fost desemnat constructorul care o va face
În urma expertizelor făcute la ansamblul monument istoric, principalele probleme identificate au vizat fisuri între pereți, infiltrații, tencuieli exterioare degradate, părți ale zidăriei din piatră puternic erodate, instalații deficitare și inestetice, tâmplării necorespunzătoare monumentului (aluminiu) și tâmplării de lemn care sunt degradate.
Unele deficiențe au fost constatate și la picturile murale și iconostas, dar acestea nu fac obiectul actualului contract. Acum doi ani, CNI a susținut că va fi identificată o altă sursă de finanțare pentru aceste tipuri de lucrări.
„În urma lucrărilor de intervenție, va crește semnificativ durata de viață a unui ansamblu monument istoric de importanță națională, reper socio-cultural și arhitectural cu o istorie impresionantă ce a avut un rol semnificativ de-a lungul secolelor în dezvoltarea și în viața comunității”, se preciza în caietul de sarcini aferent licitației organizate de CNI.
Publicitate și alte recomandări video