Lucrezi la calculator? Angajatorul este obligat să îți achite controalele oftalmologice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

sambata, 23.10.2021

Lucrezi la calculator? Angajatorul este obligat să îți achite controalele oftalmologice

GALERIE
lucru calculator
  • lucru calculator
- +

Persoanele care lucreaza in mod obisnuit in fata unui calculator trebuie sa beneficieze din partea angajatorilor de o serie de conditii optime de lucru, conform reglementarilor aflate in vigoare. Pe deasupra, acestia trebuie sa beneficieze in mod regulat de examene de vedere si, daca este cazul, de dispozitive de corectie, potrivit avocat.net

Regulile referitoare la conditiile minime ce trebuie asigurate salatiatilor care lucreaza la calculator sunt incluse in Hotararea Guvernului nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, care se aplica din octombrie 2006.

Angajatorii trebuie sa se asigure ca posturile de lucru (birourile) ale salariatilor respecta anumite conditii minime, astfel incat sa fie evitate, in principal, riscurile pentru vedere, problemele fizice si solicitarea mentala, conform actului normativ. Totodata, angajatii trebuie sa fie instruiti cu privire la folosirea postului de lucru inainte de a incepe efectiv o astfel de activitate.

In plus, lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, atat inainte de inceperea activitatii (la examenul medical pentru angajare), cat si ulterior (la intervale regulate) sau ori de cate ori apar tulburari de vedere cauzate de munca la calculator.

Acestia pot beneficia si de un examen oftalmologic, daca in urma examenului ochilor si al vederii reiese ca acest lucru este necesar. Iar in conditiile in care salariatii nu pot folosi dispozitive normale de corectie, acestia trebuie sa primeasca dispozitive speciale de corectie.

In alta ordine de idei, in HG nr. 1028/2006 este subliniat ca “angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare (ecranul calculatorului – n.r.) sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare”.

Atentie! Examenele medicale la care sunt supusi salariatii si acordarea eventualelor dispozitive speciale de corectie se fac pe cheltuiala angajatorilor.

Salariatii trebuie sa aiba spatiu suficient si confort

Referitor la ecranul calculatorului, in hotararea de Guvern se arata ca imaginea trebuie sa fie stabila si sa nu aiba straluciri/reflexii suparatoare. De asemenea, ecranul trebuie sa poata fi orientat si inclinat cu usurinta, dar trebuie sa existe si posibilitatea de a-l pozitiona pe un postament separat sau pe o masa reglabila.

Tastatura folosita trebuie sa fie inclinabila si separata de ecran, pentru a permite gasirea unei pozitii confortabile de lucru, astfel incat salariatii sa evite oboseala mainilor. Totodata, acestia trebuie sa aiba suficient spatiu in fata tastaturii pentru a-si sprijini mainile.

Biroul pe care se afla calculatorul trebuie sa aiba o suprafata putin reflectanta, dimensiuni adecvate si sa permita pozitionarea flexibila a ecranului, tastaturii, documentelor si echipamentului auxiliar.

In ceea ce priveste scaunul, acesta trebuie sa fie stabil, confortabil si sa asigure libertate de miscare. In plus, scaunul trebuie sa fie reglabil pe verticala (inclusiv spatarul), iar la cerere angajatii pot beneficia si de un reazem pentru picioare.

HG nr. 1028/2006 contine si prevederi referitoare la mediul de munca. Astfel, postul de lucru trebuie sa asigure salariatului un spatiu suficient, iluminatul trebuie sa fie satisfacator, iar birourile trebuie aranjate in functie de sursele artificiale de lumina, pentru a evita stralucirile si reflexiile suparatoare de pe ecran.

In fine, calculatoarele nu trebuie sa fie zgomotoase sau sa emane caldura in exces, iar radiatiile trebuie sa fie reduse la niveluri neglijabile.

Important! Programele folosite pe calculator trebuie sa fie, in principal, adaptate sarcinii de munca si usor de utilizat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.