De Sănătate

Punem punctul pe știi

Lucrurile pe care nu le știai despre vitamina D: ajută corpul să lupte împotriva unor cancere, poate scădea riscul de depresie

miercuri, 07 august 2024, 03:00
3 MIN
 Lucrurile pe care nu le știai despre vitamina D: ajută corpul să lupte împotriva unor cancere, poate scădea riscul de depresie

Există o serie de procese documentate științific pe care vitamina D le declanșează în corpul nostru și pe care nu le observăm la prima vedere. De la rolul important pe care-l are în imunitate, la faptul că poate sprijini corpul să lupte împotriva unor forme de cancer, precum cel mamar, cât și prin importanța în scăderea riscului de depresie sau de Alzheimer.

Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 18

Dr. Emilia Solomon, medic primar endocrinolog, de la Spitalul CF Iași, a explicat faptul că vitamina D este, pe lângă o vitamină liposolubilă, și un hormon, întrucât necesită mai multe etape de transformare enzimatică la nivelul ficatului și rinichilor pentru a deveni activă.

Spre exemplu, este de notorietate faptul că, în perioada pandemiei, vitamina D a fost una dintre recomandările oferite de către medici pentru reglarea imunității.

„Rolul vitaminei D în organism este complex. Este bine-cunoscută pentru importanța ei în metabolismul fosfo-calcic, crește absorbția intestinală a calciului, scade eliminarea de calciu și fosfor prin urină, promovează formarea osoasă, ajută la creșterea și dezvoltarea armonioasă a organismului, mai ales în cazul copiilor. Un alt rol foarte important în organism și bine punctat, mai ales odată cu pandemia cu virusul SARS-CoV-2 este cel în reglarea imunității. Are impact pozitiv asupra apărării autoimune prin creșterea producerii de monocite și intervine în imunoreglare”, a explicat dr. Emilia Solomon.

Vitamina D a devenit „mai populară” după folosirea pe scară largă în pandemie

Medicul endocrinolog spune că această vitamină are și un rol benefic împotriva anumitor forme de cancer precum cel mamar, de prostată sau de colon, crește relaxarea vasculară ducând astfel la o scădere a riscului de infarct miocardic și de ateroscleroză. Este de asemenea un suport al funcției neurocognitive prin creșterea memoriei, scăderea riscului de depresie și de boală Alzheimer.

„Pandemia COVID a popularizat efectele benefice ale vitaminei D asupra imunității. Mulți pacienți se adresează medicului endocrinolog mai ales pe perioada iernii în vederea depistării deficitului de vitamina D. În practica curentă, majoritatea pacienților au pe perioada iernii valori extrem de mici de 25 (OH) vitamina D, uneori chiar și sub 5 ng/ml, în condițiile în care sub valoarea de 20 ng/ml se consideră deficit de vitamina D. Pe de altă parte, intoxicația cu vitamina D se produce atunci când nivelurile din sânge depășesc pragul de 100, ng/ml situație când apar și simptome precum: greață, vărsături, slăbiciune musculară, durere abdominală, sete excesivă, micțiuni frecvente, amețeală, apatie, confuzie. Până în acest moment, nu am întâlnit astfel de valori în cabinet, aș putea zice că cea mai mare valoare pe care am identificat-o la un pacient a fost, pe parcursul verii, de 70 ng/ml”, a spus dr. Elena Solomon.

Endocrinologul a mai explicat faptul că tratamentul împotriva deficitului de vitamina D este unul personalizat și trebuie condus de către medic în funcție de particularitățile fiecărui pacient în parte.

Dozarea de vitamina D trebuie făcută doar cu recomandarea medicului

„De exemplu, pacienții care suferă de malabsorbție, obezitate sau care locuiesc în zone puțin expuse la soare vor necesita doze mai mari decât media. Ceea ce merită menționat este faptul că tratamentul poate fi urmărit prin dozarea din sânge a vitaminei D, ceea ce permite o adaptare a schemei de tratament în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient”, a punctat specialistul.

Pentru a  testa cantitatea de vitamina D  pe care o avem in organism se folosește un test de sânge ce măsoară concentrația de 25-hidroxivitamină D. Dr. Emilia Solomon spune că dozarea din sânge a vitaminei D se adresează de regulă persoanelor care nu au o expunere adecvată la soare, dar și pentru alte categorii de pacienți precum cei care au suferit fracturi prin traumatisme ușoare, pacienți diagnosticați cu osteoporoză, cu boli hepatice, cu afecțiuni cronice de rinichi, cu rahitism ereditar dependent de vitamina D de tip I, cât și pacienților diagnosticați cu hipofosfatemia familială sau cu hiperparatiroidism.

„Gravidele și pacienții care au avut intervenții de micșorare a stomacului au recomandare pentru dozarea din sânge a vitaminei D. Lista rămâne deschisă, medicul fiind cel care, în funcție de context, va recomanda dozarea de vitamină D alături de alți parametri necesari diagnosticării și tratamentului”, a concluzionat endocrinologul.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii