Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ludmila Uliţkaia, Michel Houellebecq sau Tahar Ben Jelloun, între favoriţi la Nobelul pentru Literatură

GALERIE
Ludmila_Uliţkaia_and_Michel_Houellebecq_and_Tahar_Ben_Jelloun
  • Ludmila_Uliţkaia_and_Michel_Houellebecq_and_Tahar_Ben_Jelloun
- +

Pus la îndoială, criticat şi uneori controversat, premiul Nobel pentru Literatură, ce va fi decernat joi, ar putea încă să surprindă, potrivit AFP.

 

Cu poeta de origine americană Louise Glück şi romancierul britanic de origine tanzaniană Abdulrazak Gurnah, Academia Suedeză desemnată să decerneze cel mai cunoscut dintre premiile literare a ales, în succesiune rapidă, să pună în lumină autori puţin traduşi şi foarte puţin cunoscuţi, inclusiv în cercurile editoriale.

„După ce s-a întâmplat anul trecut, mi se pare că poate şi mai greu de ghicit”, admite Lina Kalmteg, responsabila secţiunii de literatură la radioul naţional suedez, amintindu-şi de „surpriza totală” pe care a stârnit-o în studio anunţul premiului acordat lui Gurnah. 

„Cred că ne dorim un nume mai mare anul acesta din cauza surprizei de anul trecut”, a pronosticat Björn Wiman, şeful secţiei culturale a cotidianului suedez Dagens Nyheter.

Academia se recuperează dintr-o criză lungă, după un scandal #Metoo în 2018 şi decernarea în anul următor a unui controversat Nobel scriitorului austriac Peter Handke cu poziţii pro-Milosevic.

„Acum, Academia este în mod evident îngrijorată de imaginea sa atunci când vine vorba de diversitate şi reprezentare de gen într-un mod cu totul diferit faţă de cum era înainte de scandalul din 2017-2018”, a explicat pentru AFP Wiman. 

Criticată pentru lipsa de diversitate în alegerea laureaţilor, Academia a înfiinţat în 2020 un nou grup extern de experţi în diferite domenii lingvistice.

După cazul Jean-Claude Arnault care a determinat-o să amâne cu un an anunţarea premiului pe 2018, cenaclul suedez a încoronat două femei, Louise Glück şi poloneza Olga Tokarczuk, şi un singur bărbat.

De bun augur pentru americanca Joyce Carol Oates, franceza Annie Ernaux sau Maryse Condé sau canadiana Margaret Atwood, considerate a fi nobelizabile?

De la înfiinţarea premiului, un total de 16 femei au primit prestigiosul premiu literar, prima fiind scriitoarea suedeză Selma Lagerlof în 1909.

Rusoaica Ludmila Uliţkaia, adesea citată, ar putea de asemenea să primească mesajul unui premiu anti-Putin după invazia rusă în Ucraina

Rusoaica Ludmila Uliţkaia, adesea citată, ar putea de asemenea să primească mesajul unui premiu anti-Putin după invazia rusă în Ucraina. „Ar face oamenii să reacţioneze”, potrivit lui Wiman, care subliniază atât opoziţia autoarei faţă de Kremlin, cât şi faptul de a evidenţia cultura rusă în plin război în Ucraina. „Este acest tip de dezbatere intelectuală complexă pe care vrem să o vedem în jurul Nobelului”, notează el.

Houellebecq pentru pariori 

Pe site-urile din Paris, francezul Michel Houellebecq este până acum favoritul. El este înaintea poetei canadiane Anne Carson sau chiar a lui Salman Rushdie, victima unei tentative de omor în august.

Pe site-urile din Paris, francezul Michel Houellebecq este până acum favoritul

Abia în 2016, Academia, dornică de mult să pară neutră, a denunţat fatwa care îl viza pe autorul britanic al „Versetelor satanice”, spre supărarea câtorva dintre membrii săi.

Circulă de asemenea numele altor obişnuiţi ai pariorilor, precum kenyanul Ngugi Wa Thiong'o, ungurul Laszlo Krasznahorkai sau americanii Thomas Pynchon sau Don DeLillo.

„Romanele americane postmoderne nu au fost recompensate până acum”, subliniază Jonas Thente, critic literar la Dagens Nyheter.

Franco-marocanul Tahar Ben Jelloun se afla si el printre favoriti

Printre ceilalţi favoriţi, norvegienii Jon Fosse şi Karl Ove Knausgaard, ar putea aduce Nobelul înapoi pe pământ scandinav, la mai bine de zece ani de la acordarea premiului pentru Literatură suedezului Tomas Tranströmer. Ar fi şi franco-marocanul Tahar Ben Jelloun sau croatul Dubravka Ugresic.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri