Ludovic Orban explică de ce Renate Weber nu este potrivită pentru Avocatul Poporului

miercuri, 26 iunie 2019, 10:25
2 MIN
 Ludovic Orban explică de ce Renate Weber nu este potrivită pentru Avocatul Poporului

Renate Weber a fost invalidată prin votul cetăţenilor pe 26 mai şi a exportat traseismul politic la nivel european, nu poate fi Avocatul Poporului, declară la RFI preşedintele PNL, Ludovic Orban. Parlamentul îl alege miercuri pe succesorul lui Victor Ciorbea, care şi-a încheiat mandatul. Propunerea ALDE susţinută de PSD este fostul europarlamentar Renate Weber. Ludovic Orban spune că PNL îl va susţine pe Peter Eckstein Kovacs pentru funcţia de Avocat al Poporului. ”Noi am susţinut candidatul propus de partenerii noştri din Opoziţie, de USR, în persoana lui Peter Eckstein Kovacs, am avut o înţelegere cu partenerii de la USR şi vedem ce se întâmplă la vot”, a declarat Orban la RFI.

PMP şi-a desemnat propriul candidat pentru funcţia de Avocat al Poporului. Întrebat dacă faptul că nu există un candidat comun al Opoziţiei nu dă o şansă în plus Puterii, liderul PNL a răspuns: ”În ceea ce ne priveşte, noi am făcut tot ce am putut ca să existe un candidat unic al Opoziţiei, susţinând un candidat pe care nu l-am propus noi, ci un candidat propus de unii dintre partenerii noştri din Opoziţie. În ceea ce priveşte decizia PMP-ului, ce să le facem, e decizia pe care au luat-o. Sigur, să îţi pui candidat nu e o decizie foarte înţeleaptă, pentru că la numărul de parlamentari pe care îi are PMP este evident că acest candidat nu are şanse şi într-un fel permite o dispersare a voturilor”.

Ludovic Orban declară că PNL nu o va susţine pe candidata ALDE, Renate Weber, un om care a exportat în opinia sa traseismul politic la nivel european: ”În ceea ce o priveşte pe Renate Weber, ea a fost candidatul PNL pentru PE în 2014, a fost aleasă pe listele PNL, după care a părăsit partidul şi a exportat traseismul politic la nivel european. Nu putem să o susţinem, cu atât mai mult cu cât a fost candidat din nou din partea ALDE şi fiind candidat din partea ALDE alături de ceilalţi candidaţi, nu au primit încrederea cetăţenilor români, nefiind capabili să treacă pragul electoral de 5%. Faptul că se vine cu un astfel de candidat, care practic a fost invalidat prin votul cetăţenilor arată foarte clar că târguiala din interiorul coaliţiei este mai importantă decât nevoia de a da României un conducător al instituţiei Avocatului Poporului care să acţioneze în interesul cetăţeanului, nu în interesul camarilei aflate la Putere”. Comisiile juridice ale Parlamentului i-au validat, miercuri, pe cei trei candidaţi pentru funcţia de Avocat al Poporului. Plenul Parlamentului urmează să decidă, tot astăzi, prin vot cine va fi ales Avocat al Poporului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii