anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ludovic Orban face apel la populaţie să nu mai arunce mâncarea

GALERIE
mancare irosita
  • mancare irosita
- +

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, cu ocazia Zilei internaţionale de conştientizare asupra risipei alimentare, că populaţia trebuie să conştientizeze importanţa risipei şi a făcut apel la populaţie să „se gândească cum anume ar trebui să procedeze pentru a avea o conduită de consum moderată”.

„Acum jumătate de secol şi chiar mai puţin, posibilitatea unei alerte mondiale în sfera risipei de alimente ar fi părut, probabil, bizară spre absurdă. Dar iată că lucrurile se schimbă în viteză şi, astăzi, mapamondul se află în situaţia de a constata că mâncarea devine gunoi în multe state dezvoltate, în timp ce, în zone sărace sau de conflict de pe glob, populaţii întregi sunt ameninţate de foamete”, transmite premierul.

În opinia sa, prin marcarea unei astfel de zile, unele comportamente individuale se pot modifica.

„Desemnarea unei zile pentru conştienzarea acestei realităţi este importantă, în primul rând, pentru că semnalează un aspect anormal al raportării la alimente din partea unui număr semnificativ de oameni, dar şi pentru că provoacă la găsirea de soluţii în vederea restabilirii echilibrului. Sigur că statele vor rămâne preocupate de siguranţa cetăţenilor din punctul de vedere al accesului la hrană - chiar sub forma abundenţei, în cele bogate.

Sigur că nu va scădea competiţia comercială în sfera produselor alimentare. Sigur că nu se va diminua preocuparea de a hrăni o populaţie mondială în creştere. Dar se pot modifica nişte comportamente individuale, în sensul de a nu se face achiziţii care exced capacitatea de consum, şi pot fi create alternative la aruncarea alimentelor care urmează să expire, cu implicarea instituţiilor, societăţilor comerciale şi societăţii civile.”, mai spune Orban.

Premierul a amintit că România este printre ţările europene care a adoptat, deja, un cadru legislativ menit să diminueze risipa alimentară şi a făcut apel la populaţie să „se gândească cum anume ar trebui să procedeze pentru a avea o conduită de consum moderată”.

„Pe continentul nostru a luat fiinţă conceptul băncilor de alimente şi există o Federaţie Europeană a acestor bănci, deja prezente şi în România, prin eforturile unor oameni şi ale unor entităţi interesate de reducerea risipei, coroborată cu sprijinirea celor care au nevoie de bunurile destinate risipei. Practic, este vorba despre recuperarea surplusului de alimente şi donarea către organizaţii caritabile care sprijină persoane defavorizate, atât local, cât şi transfrontalier, ceea ce conduce inclusiv la întărirea solidarităţii între ţări. De altfel, ţara noastră este printre statele care au adoptat un cadru legislativ menit să diminueze risipa alimentară, respectiv să stimuleze operatorii economici în valorificarea alimentelor care se află în termenul de valabilitate în favoarea persoanelor defavorizate.

Aşadar, îi îndemn pe toţi cei care la sfârşitul zilei constată că au cumpărat prea multă mâncare, înainte de a o arunca, să se gândească cum anume ar trebui să procedeze pentru a avea o conduită de consum moderată, astfel încât să reducă la minimum cantitatea de alimente irosită.”, îşi încheie Ludovic Orban mesajul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri americane (I)

Alexandru LĂZESCU

Alegeri americane (I)

Actualele alegeri din Statele Unite nu sunt în principal o competiţie între doi candidaţi, ci între două viziuni radical diferite privind tipul de societate din America

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Nichita DANILOV

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Mergeam cu autobuzul 42 CUG – Copou, pe traseul ce cuprinde Bazarul, dealul Cetăţuia, cartierul Frumoasa, Manta Roşie, Pasarela Bucium, Bulevardul Socola, Bulevardul Tudor Vladimirescu, Elena Doamnă, Tg. Cucu, Bulevardul Independenţei, Casa Studenţilor, Universitatea, Supermagazinul Copou, Rondul de la Agronomie şi înapoi. Făcusem de câteva ori traseul, stând pe scaun şi privind pe geam.

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Michael ASTNER

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Prin ianuarie 1974, tata a primit o scrisoare oficială de mulţumire de la maiorul în rezervă Ioan Călugăr, comandantul Centrului de Pregătire Militară a Tineretului pentru Apărarea Patriei de pe lîngă Întreprinderea de Confecţii „Steaua Roşie“ Sibiu. Iat-o:

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Dana ȚABREA

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Nu îmi mai permit în actualul context pandemic să vă îndemn să fiţi buni. Pentru că mă uit în jur şi observ că oamenii buni au cam dispărut. Sau – dacă au dispărut – nu au fost niciodată acolo. Însă nu voi înceta să vă călăuzesc privirea spre frumos, iar astfel poate măcar cineva se va descoperi vreodată pe sine, într-o relaţie reală cu celălalt.

pulspulspuls

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Ok, ştim că azi e sâmbătă şi, aşa cum v-am obişnuit, încercăm pe cât putem să nu vă plictisim şi în uichend cu subiecte din politichia cea sulfuroasă de Bahlui, dar iacătă că azi nu prea avem ce face şi, cum bătălia pentru liste la partidoiul ieşean mai are un pic şi iese în stradă, la bulivar, am zic că musai să vă spunem şi domniilor voastre două vorbe.

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.