anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Lukaşenko a închis granițele Bielorusiei. Oamenii nu mai au voie să iasă din țară

GALERIE
Lukaşenko, bielorrusia
 • Lukaşenko, bielorrusia
- +

Bielorusia a interzis “temporar” ieşirea din ţară a tuturor cetăţenilor săi, inclusiv a celor care au domicilii sau permise de şedere în străinătate, transmite BBC.

După noile reglementări, din Bielorusia mai pot ieşi foarte puţine persoane, respectiv numai pe baza unor permise speciale emise de agenţia de Securitate a guvernului.

Comitetul pentru Frontiera de Stat a decis instituirea unor restricţii foarte severe, izolând practic ţara de restul lumii după ce regimul Lukaşenko a devenit ţinta scandalui generat de aterizarea forţată a unui zbor Ryanair pe aeroportul din Minsk. Deşi motivul oficial al măsurii a fost o prezumtivă ameninţare cu bombă plasată la bordul avionului, intenţia regimului de la Minsk a fost arestarea jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici.

Cazul a generat un scandal internaţional uriaş, UE acuzând regimul Lukaşenko de deturnare teroristă a zborului şi închizând spaţiul său aerian pentru companiile aeriene bieloruse.

Regimul de la Minsk trebuie să facă faţă unor imense provocări interne, după ce, în august, în urma unor alegeri considerate fraudate pe scară largă, Alexander Lukaşenko a fost declarat învingător, obţinând al şaselea mandat. Evoluţia a generat luni de proteste paşnice de stradă, la care au participat sute de mii de persoane, fiind înăbuşite brutal de regim - care a operat zeci de mii de arestări, fiind semnalate cazuri de abuzuri în arestul poliţiei, inclusiv torturi,cât şi decese survenite în urma tratamentului forţelor anti-revoltă.

Pretextul pentru măsura de închidere a graniţelor este epidemia virusului Wuhan, în ciuda faptului că peste Europa au trecut până în prezent trei valuri ale focarului fără ca regimul de la Minsk să recurgă la o asemenea măsură drastică

Restricţiile vizează şi străinii aflaţi în Bielorusia, care pot ieşi din ţară doar după 10 zile de autoizolare.

Sursa: epochtimes

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.