Lumea de apoi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 24.01.2021

Lumea de apoi

GALERIE
Eugen Munteanu
  • Eugen Munteanu
- +

O ironie a sorţii mi se pare că de o viaţă normală în viitorul imediat vor profita şi imbecilii negaţionişti de azi, care sfidează bunul simţ şi omenia.

Pandemia de coronavirus şi carantina mondială care o însoţeşte, cu tot cortegiul lor de spaime, frustrări şi manipulări mediatice, pun în evidenţă (nu o produc!) o ruptură radicală în istorie, comparabilă în consecinţe, pe toate planurile (politic, social, filosofic, comportamental, al mentalităţilor, criteriilor şi idealurilor) - sper să nu greşesc - cu prăbuşirea Imperiului Roman, Revoluţia Franceză împreună cu războaiele napoleoniene sau cele două Războaie Mondiale, cu nazismul şi comunismul împreună. Este dincolo de orice dubiu că lumea în care vor trăi urmaşii noştri va fi cu totul alta decât cea pe care o cunoaştem de 3000-4000 de ani. Nu mai este vorba acum despre una din faliile normale între generaţii, ci de apariţia unui nou tip de umanitate, diferit. Nu risc prea mult dacă îmi formulez gândul că este foarte posibil ca specia homo sapiens să fie înlocuită de o altă specie, nu neapărat „mai bună” sau „mai rea”, ci diferită.

Umanitatea va stăpâni în cele din urmă şi va controla acest insidios virus, după cum a învins şi cumplitele molime din trecut, ciuma, holera, tuberculoza, malaria, poliomielita, variola etc. Nutresc această speranţă întemeindu‑mă pe experienţa istorică. Rapiditatea cu care, dincolo de interesele comerciale sau chiar mercantile, cercetătorii au reuşit să creeze vaccinurile necesare ar trebui să ne provoace „mândria de a fi oameni”. O ironie a sorţii mi se pare că de o viaţă normală în viitorul imediat vor profita şi imbecilii negaţionişti de azi, care sfidează bunul simţ şi omenia.

Constrâns de spaţiul la dispoziţie, voi enumera câteva dintre semnele declinului valorilor lumii în care m‑am născut:

u emergenţa gândirii politice corecte, care ne impune să renunţăm la modelul european, cu cele două componente esenţiale, clasicismul greco-latin şi monoteismul iudeo-creştin;

u renunţarea la patriotismul modern, constituţional, umanist şi laic, în favoarea fie a unui „patriotism” tribal, religios-fundamentalist, resentimentar, xenofob, fie a unui „patriotism” globalizant, indistinct şi ateu;

u însingurarea şi autismul persoanei;

u ruinarea relaţiei învăţător/elev şi a învăţământului tradiţional în general;

u dispariţia cărţilor şi a lecturii;

u spălarea pe creier totală, prin dispariţia culturii generale (literatură, arte, muzică), înlocuită cu o competiţie consumeristă bezmetică în achiziţionarea de bunuri;

u dispariţia dexterităţilor gratuite în favoarea exclusivă a abilităţii de a mânui i‑phonul şi tableta;

u renunţarea totală la tradiţiile locale în favoarea unui universalism fără contur sau idolatrizarea şi instrumentalizarea demagogică a acestora;

u dispariţia patriilor şi declinul treptat al limbilor, inclusiv al englezei, în favoarea unui jargon unic („limba mondială”);

u revenirea în discursul politic a populismelor agresive, speculând neobarbaria, intoleranţa şi sălbăticia „mulţimilor”;

u obscurantismul, dispreţul pentru competenţe şi pentru elite, ura şi neîncrederea „mulţimilor” faţă de ştiinţă şi faţă de cultura clasică.

În ce mă priveşte, voi ieşi din viaţă cu convingerea că Providenţa se manifestă în viaţa oamenilor mai mult prin ştiinţă şi prin gândirea liberă decât prin procesiuni şi rugăciuni publice isterice adresate unor zei absenţi. Reafirm încrederea în umanismul de sorginte europeană, în geniul uman şi în raţiune, dar sunt deopotrivă conştient de debilitatea ultimului dintre darurile puse de zei în sipetul Pandorei.

Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.