Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lumea de apoi

GALERIE
Eugen Munteanu
  • Eugen Munteanu
- +

O ironie a sorţii mi se pare că de o viaţă normală în viitorul imediat vor profita şi imbecilii negaţionişti de azi, care sfidează bunul simţ şi omenia.

Pandemia de coronavirus şi carantina mondială care o însoţeşte, cu tot cortegiul lor de spaime, frustrări şi manipulări mediatice, pun în evidenţă (nu o produc!) o ruptură radicală în istorie, comparabilă în consecinţe, pe toate planurile (politic, social, filosofic, comportamental, al mentalităţilor, criteriilor şi idealurilor) - sper să nu greşesc - cu prăbuşirea Imperiului Roman, Revoluţia Franceză împreună cu războaiele napoleoniene sau cele două Războaie Mondiale, cu nazismul şi comunismul împreună. Este dincolo de orice dubiu că lumea în care vor trăi urmaşii noştri va fi cu totul alta decât cea pe care o cunoaştem de 3000-4000 de ani. Nu mai este vorba acum despre una din faliile normale între generaţii, ci de apariţia unui nou tip de umanitate, diferit. Nu risc prea mult dacă îmi formulez gândul că este foarte posibil ca specia homo sapiens să fie înlocuită de o altă specie, nu neapărat „mai bună” sau „mai rea”, ci diferită.

Umanitatea va stăpâni în cele din urmă şi va controla acest insidios virus, după cum a învins şi cumplitele molime din trecut, ciuma, holera, tuberculoza, malaria, poliomielita, variola etc. Nutresc această speranţă întemeindu‑mă pe experienţa istorică. Rapiditatea cu care, dincolo de interesele comerciale sau chiar mercantile, cercetătorii au reuşit să creeze vaccinurile necesare ar trebui să ne provoace „mândria de a fi oameni”. O ironie a sorţii mi se pare că de o viaţă normală în viitorul imediat vor profita şi imbecilii negaţionişti de azi, care sfidează bunul simţ şi omenia.

Constrâns de spaţiul la dispoziţie, voi enumera câteva dintre semnele declinului valorilor lumii în care m‑am născut:

u emergenţa gândirii politice corecte, care ne impune să renunţăm la modelul european, cu cele două componente esenţiale, clasicismul greco-latin şi monoteismul iudeo-creştin;

u renunţarea la patriotismul modern, constituţional, umanist şi laic, în favoarea fie a unui „patriotism” tribal, religios-fundamentalist, resentimentar, xenofob, fie a unui „patriotism” globalizant, indistinct şi ateu;

u însingurarea şi autismul persoanei;

u ruinarea relaţiei învăţător/elev şi a învăţământului tradiţional în general;

u dispariţia cărţilor şi a lecturii;

u spălarea pe creier totală, prin dispariţia culturii generale (literatură, arte, muzică), înlocuită cu o competiţie consumeristă bezmetică în achiziţionarea de bunuri;

u dispariţia dexterităţilor gratuite în favoarea exclusivă a abilităţii de a mânui i‑phonul şi tableta;

u renunţarea totală la tradiţiile locale în favoarea unui universalism fără contur sau idolatrizarea şi instrumentalizarea demagogică a acestora;

u dispariţia patriilor şi declinul treptat al limbilor, inclusiv al englezei, în favoarea unui jargon unic („limba mondială”);

u revenirea în discursul politic a populismelor agresive, speculând neobarbaria, intoleranţa şi sălbăticia „mulţimilor”;

u obscurantismul, dispreţul pentru competenţe şi pentru elite, ura şi neîncrederea „mulţimilor” faţă de ştiinţă şi faţă de cultura clasică.

În ce mă priveşte, voi ieşi din viaţă cu convingerea că Providenţa se manifestă în viaţa oamenilor mai mult prin ştiinţă şi prin gândirea liberă decât prin procesiuni şi rugăciuni publice isterice adresate unor zei absenţi. Reafirm încrederea în umanismul de sorginte europeană, în geniul uman şi în raţiune, dar sunt deopotrivă conştient de debilitatea ultimului dintre darurile puse de zei în sipetul Pandorei.

Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri