anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Lumea de astăzi (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Agitația economică și financiară de la nivelul Europei, și nu numai, determinată de crizele care au lovit toate domeniile, pun la grea încercare atât guvernele, cât şi mediul economic, dar mai ales populația. Se fac referiri și analogii cu marea criză din 1929-1933, cât și cu cea mai recentă din 2009-2011, desigur cu manifestări și consecințe specifice perioadelor. La o primă vedere, toate aceste crize au avut la origine „erorile umane”, deciziile și comportamentul mediilor politic, industrial, financiar, dar mai ales al celui bancar.

Nimic nou sub soarele politicilor de factură liberală, pentru care nimeni nu era pregătit, dând frâu  consumului grație măriei sale capitalului, creditului și supraîndatorării. Majoritatea populaței trăia „pe credit”, iar când a venit scadența, s-a dovedit că datoriile nu erau acoperite. Băncile au falimentat, economiile s-au prăbușit, forța de muncă s-a trezit în stradă, iar populația a sărăcit, fiind trecută la pomana guvernelor și societăților caritabile. Firesc te întrebi, din ce bani această pomană?

Războiul a venit aproape inevitabil şi a repus lumea în mișcare, în reaşezarea sferelor de influiență. Semnele crizei de la începutul secolului XXI nu au fost luate în seamă, ba chiar au fost asimilate doar ca o simplă răceală. După doar numai un deceniu din care nu am învățat nimic, am continuat şi perseverat în greșeli politice, financiare, iar mai nou militare. Lumea nu mai încape în vechile tipare, pacea nu mai folosește la nimic, contradicțiile s-au acutizat, vechile orgolii au răbufnit, la care s-au adăugat unele noi, astfel că dezechilibrele tind să se „echilibreze” prin forță, desupra lumii planând amenințarea cu o nouă ordine mondială.

Conflictul din Ucraina o dovedește. Acolo nu se înfruntă doar Rusia cu națiunea ucraineană, ci pare mai degrabă o luptă după o perdea – în flăcări, din păcate –  între două sisteme susținute de marile corporații și structuri militare. Europa este iar scoasă din ecuație, dar este din nou victima. De departe, se afirmă noua putere economică China, care acum cel puțin, alături de Rusia, dorește să ia parte la stabilirea unei noi ordini mondiale, dospită de creierele înfierbântate de atâta pace.

În aceste condiții nici măcar nu mai surprinde faptul că, după peste o lună de război,  nimeni nu vorbește de pace. Negocierile par mai degrabă formale, atât timp cât se desfășoară cu “pistoalele pe masă”. „Numai armele nu sunt suficiente pentru a menține pacea. Ea trebuie păstrată de oameni”, spunea prin anii ’60 un preşedinte. Și aş spune eu, de cei “cu scaun la cap”!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.