anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Lumea de astăzi (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Agitația economică și financiară de la nivelul Europei, și nu numai, determinată de crizele care au lovit toate domeniile, pun la grea încercare atât guvernele, cât şi mediul economic, dar mai ales populația. Se fac referiri și analogii cu marea criză din 1929-1933, cât și cu cea mai recentă din 2009-2011, desigur cu manifestări și consecințe specifice perioadelor. La o primă vedere, toate aceste crize au avut la origine „erorile umane”, deciziile și comportamentul mediilor politic, industrial, financiar, dar mai ales al celui bancar.

Nimic nou sub soarele politicilor de factură liberală, pentru care nimeni nu era pregătit, dând frâu  consumului grație măriei sale capitalului, creditului și supraîndatorării. Majoritatea populaței trăia „pe credit”, iar când a venit scadența, s-a dovedit că datoriile nu erau acoperite. Băncile au falimentat, economiile s-au prăbușit, forța de muncă s-a trezit în stradă, iar populația a sărăcit, fiind trecută la pomana guvernelor și societăților caritabile. Firesc te întrebi, din ce bani această pomană?

Războiul a venit aproape inevitabil şi a repus lumea în mișcare, în reaşezarea sferelor de influiență. Semnele crizei de la începutul secolului XXI nu au fost luate în seamă, ba chiar au fost asimilate doar ca o simplă răceală. După doar numai un deceniu din care nu am învățat nimic, am continuat şi perseverat în greșeli politice, financiare, iar mai nou militare. Lumea nu mai încape în vechile tipare, pacea nu mai folosește la nimic, contradicțiile s-au acutizat, vechile orgolii au răbufnit, la care s-au adăugat unele noi, astfel că dezechilibrele tind să se „echilibreze” prin forță, desupra lumii planând amenințarea cu o nouă ordine mondială.

Conflictul din Ucraina o dovedește. Acolo nu se înfruntă doar Rusia cu națiunea ucraineană, ci pare mai degrabă o luptă după o perdea – în flăcări, din păcate –  între două sisteme susținute de marile corporații și structuri militare. Europa este iar scoasă din ecuație, dar este din nou victima. De departe, se afirmă noua putere economică China, care acum cel puțin, alături de Rusia, dorește să ia parte la stabilirea unei noi ordini mondiale, dospită de creierele înfierbântate de atâta pace.

În aceste condiții nici măcar nu mai surprinde faptul că, după peste o lună de război,  nimeni nu vorbește de pace. Negocierile par mai degrabă formale, atât timp cât se desfășoară cu “pistoalele pe masă”. „Numai armele nu sunt suficiente pentru a menține pacea. Ea trebuie păstrată de oameni”, spunea prin anii ’60 un preşedinte. Și aş spune eu, de cei “cu scaun la cap”!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul

Cosmin PAȘCA

Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul

Profesorii au pus mâna pe „arătător”, dar li-s încă dragi guvernanţii şi nu sunt dispuşi să-i bată la palmă.

opinii

Ochiul dracului

Briscan ZARA

Ochiul dracului

Dacă la început banii stăteau cuminţi în puşculiţă şi erau scoşi doar la zile negre sau la mare nevoie, azi zboară neîncetat şi ne conduc viaţa, fiecare aspect al vieţii, dintre cele mai intime. (...) Şi pentru că se mişcă atât de repede, că sunt volatili, banii acaparează tot ce mişcă. În curând probabil şi aerul pe care îl vom respira va veni cu un preţ, dacă nu cumva deja vine…

Regină pe un tron din paie

Cristina DANILOV

Regină pe un tron din paie

În rolurile de conducere, spune o vorbă, adeseori, femeile îşi tratează subordonaţii de sex feminin mult mai aspru decât bărbaţii sau decât îi tratează pe subordonaţii-bărbaţi. Instrumentele lor, de cele mai multe ori, spune aceeaşi vorbă, includ lovituri sub centură, remarci răutăcioase, alteori nepăsare, ignoranţă, marginalizare ce conduc la demisii sau transferuri din partea salariatelor. Cât adevăr cuprind aceste afirmaţii?

Artişti în dialog

Mihai DORIN

Artişti în dialog

Doi importaţi pictori ieşeni – Ofelia Huţul şi Gheorghe Lungu – şi-au reunit creaţiile recente sub genericul Între alb şi negru, la Memorialul Eminescu de la Ipoteşti. Instituţia de cultură ce îşi datorează existenţa iniţiativei regretatului actor şi om de cultură Ion Caramitru, gândită să reunească artişti de pretutindeni sub semnul geniului şi moştenirii eminesciene, a devenit în ultimele decenii o rampă de lansare pentru tinerele talente, pe de o parte, şi de consacrare, pe de altă parte. 

pulspulspuls

Iacătă cum se sudează mai bine echipa PNL Iaşi: la miuţă

Iacătă cum se sudează mai bine echipa PNL Iaşi: la miuţă

Unu la mână: s-o spunem din prima, ca să nu ne iasă vorbe că nu susţinem mişcarea, arsul caloriilor, cardio, salvarea planetei, alea, alea... 

Caricatura zilei

Grupul de Comunicare Strategică

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri