Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lumea din eprubetă

GALERIE
nichita danilov
  • nichita danilov
- +

„Dumnezeul nu joacă zaruri cu Universul”, postula Einstein. Universul însă, adăugăm noi, obişnuieşte să arunce zaruri înspre locul unde se află Creatorul. El îl provoacă mereu. Îi pune mereu noi întrebări şi tot el, universul, caută singur să răspundă la ele aducând la suprafaţă alte provocări.

*

Mulţi dintre noi au impresia că medicii nazişti care au fost condamnaţi de către Tribunalul de la Nürnberg la ani grei de puşcărie pentru crime împotriva umanităţii, fiind eliberaţi înainte de termen pentru diverse motive, au avut mustrări de cuget pentru faptele săvârşite în lagărele de exterminare naziste.

Nu, nu avut nici un fel de mustrări de conştiinţă.

Dimpotrivă, tot restul vieţii l-au trăit cu sentimentul că li s-a făcut o mare nedreptate, visând ca timpurile „glorioase” să se întoarcă, pentru ca ei să-şi pună toată ştiinţa lor în slujba noii Germanii, care trebuia să fie curăţată de toate elementele ce nu reprezentau rasa pură.

Odată ce creierul le-a fost setat pe o anumită doctrină şi odată ce reflexele li s-au format prin practicarea atrocităţilor în camere de gazare, ei au trăit până în ultima clipă cu convingerea că vremurile de glorie se vor întoarce, iar ei vor fi repuşi în funcţiile lor sau chiar urcaţi în grad.

Odată ce a dobândit reflexe criminale, omul nu mai are scăpare. La prima ocazie va ucide din nou cu sânge rece şi cu atrocitate sporită.

*

Poate că iniţiativa vicepremierului Dan Barna legată de identitate merită o altfel de abordare decât am făcut-o eu. În fond venim din neant şi ne întoarcem în neant. Şi atunci de ce am mai avea nevoie de Cartea de Identitate şi de domiciliu?!

Sunt întru totul de acord că dl. Barna e un ultra reformism şi ultra progresist. Ca de altfel şi colegii săi de facţiune. Şi când spun asta, mă gândesc la dl Iulian Bulai, cel care propunea că a sosit momentul ca femeile ortodoxe să poată oficia ca preoţi, cum mă gândesc şi la iniţiativa unor alţi parlamentari ai coaliţiei legate de introducerea educaţiei sexuale în şcoli, unde, printre altele, apare recomandarea (pornind de la un document emis de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii) ca educatorii din grădiniţe şi din creşe să le predea copiilor, inclusiv celor sub 4 ani, lecţii despre „masturbarea timpurie”, insistând asupra „bucuriei şi plăcerii atingerii propriului corp”.

Legat de acest subiect, dl. Barna a declarat că „trebuie să ne gândim la copii şi nu la himerele medievale ale părinţilor”.

Ciudată frază. Ce întorsătură de condei.

Dintr-un foc, dl. vicepremier atacă radical mentalitatea învechită a părinţilor, fără să-şi asume însă şi responsabilitatea în care introducerea lecţiilor de masturbare ar avea consecinţe devastatoare asupra sănătăţii mentale a copiilor, inclusiv a întregii societăţi.

În afară de masturbare, în legea trimisă spre promulgare preşedintelui Iohannis şi întoarsă Parlament pentru unele ajustări, au fost introduse noţiuni precum identitatea de gen şi „dragoste faţă de persoanele de acelaşi sex”.

Până aici, toate bune şi frumoase. Cu astfel de iniţiative, suntem pe cale a lua „faţa Europei”.

Problema e însă alta.

Reformele acestea vin prea brusc. Şi vin într-o ţară săracă, unde lupta pentru supravieţuire a luat locul luptei de casă. Vin într-un moment în care jumătate de Românie e sub apă şi în care nici un politician al puterii nu a fost văzut în zonele sinistrate. Într-un moment în care au murit copii luaţi de viituri şi în care recoltele sunt compromise, iar bunurile multor gospodării distruse. Într-un moment în care populaţia strânge cureaua, aşteptând venirea celui de-al patrulea val al pandemiei anunţat de însuşi preşedintele Iohannis.

Românii au cu totul altfel de priorităţi, în timp ce guvernanţii par rupţi de realitate.

Astfel de reforme necesită timp de macerare. De pregătire. De dezbateri publice. De formare a unor cadre, inclusiv de psihologi, care să abordeze subiectul cu mult profesionalism. Fapt care necesită bani şi timp. Reformele nu pot fi făcute peste noapte, ignorând realitatea. Gândindu-te la astfel de iniţiative, îţi vine să spui: „Ţara arde şi baba se piaptană!”. Guvernanţii noştri pun boii înaintea carului.

Sigur, în Norvegia, în Olanda, în eterna Danemarca astfel de iniţiative prind contur. Ca să prindă şi la noi, mai întâi ar trebui să ridicăm ţara din sărăcia şi mizeria morală în care se zbate, nu să trecem brusc la masturbare.

Gândiţi-vă la consecinţe. Şi aşa, avem o natalitate din cele mai scăzute. Introducând astfel de materii, vom strica şi ceea ce avem.

„Himerele medievale ale părinţilor” nu sunt doar himere. Cultivarea bunului simţ, a discreţiei, a unor valori moştenite de-a lungul generaţiilor, ne pot aduce beneficii mult mai mari decât lecţiile de eschibiţii predate celor mici de către cei mari, la recomandarea OMS, care consideră drept prioritate în educaţie „ca toţi copiii să înveţe de mici să-şi procure singuri plăcere!”.

Mă rog, nu pot să spun nimic. Tinerii noştri politicieni au impresia că tot ce zboară se mănâncă. Nu e de mirare că unul din reprezentanţii de elită ai noii noastre clase politice a spus că ţara asta o să aibă viitor abia atunci când generaţiile ce-şi zdrelesc genunchii în faţa sfintelor moaşte o să dispară.

Poate că de aici şi iniţiativa de-a împinge vârsta de pensionare spre 70 de ani, pentru ca această generaţie, dar şi cele ce urmează să iasă din câmpul muncii, vorba dlui ministru Ghinea, cu călcâiele înainte, tocmai ca să nu mai ajungă nimeni închinător la racle.

Mă mir că nu a apărut încă în spaţiul public şi o altă iniţiativă, legată de lecţii de educaţie sexuală pentru cei ajunşi la senectute!

*

„Dumnezeul nu joacă zaruri cu Universul”, postula Einstein. Universul însă, adăugăm noi, obişnuieşte să arunce zaruri înspre locul unde se află Creatorul. El îl provoacă mereu. Îi pune mereu noi întrebări şi tot el, universul, caută singur să răspundă la ele aducând la suprafaţă alte provocări. Astfel se întâmplă şi în cazul unei scrieri literare. Ea devine un univers închis în sine. Un univers ce se înstrăinează mereu de autor.

În cazul operelor literare cititorii umplu golul lăsat de creator. Iar criticul caută să lămurească o parte din misterul pe care-l nasc atât opera de artă, cât şi creatorul ei. De aici şi histrionismul actului creator.

*

Pe zice ce trece, romanul meu „Omul din eprubetă” devine tot mai actual. Căci tot ce-i ficţiune în el, se transformă în realitate.

Vorbeam la un moment dat, într-un paragraf, despre ambiguitatea genurilor de pe Nebuloasa Andromeda. În sensul că acolo, orice fiinţă umană, pentru a căpăta cât mai multă experienţă despre viaţă, trece prin mai multe metamorfoze, transformându-se din bărbat în femeie şi invers, şi apoi din nou în bărbat şi apoi din nou în femeie.

Tot acolo, fiinţele umane puteau poseda un număr aproape infinit de sexe de ambele genuri, înmulţindu-se pe calea acuplării organelor cu caracteristici masculine cu cele feminine etc., etc.

În romanul meu apărea o realitate utopică împinsă la extreme, ce prefigura, într-un fel, configurarea unei lumi viitoare aflată la limita dintre real şi imaginar.

Iată însă că după apariţia romanului, însăşi lumea în care trăim zi de zi aruncă asupra utopiei mele o lumină neliniştitoare. Se pare că tot ce e în eprubeta mea, mai târziu sau mai devreme, va exista şi-n realitate.

Şi când afirm asta, nu trebuie să mă gândesc la mai multe, ci doar la faptul că recent Parlamentul European a adoptat cu 378 de voturi pentru, 255 contra şi 42 de abţineri raportul Matic, un document care prevede, printre altele, într-un paragraf adiacent celui legat de accesul la avort, dreptul bărbaţilor de a naşte copii.

Pentru a preveni eventualele atacuri venite din partea presei, raportul face, totuşi, precizarea că e vorba de bărbaţi transsexuali, adică de bărbaţi care au fost femei în trecut şi care şi-au ajustat personalitatea apelând la operaţie de schimbare a sexului, precum şi la drepturile altor persoane non-binare de a rămâne însărcinate etc., etc.

Paragraful acesta e destul de discutabil şi aceasta fiindcă poate da naştere la nenumărate discriminări. Unul, în el nu se face nici un fel de precizare legată de femeile transsexuale, care au devenit bărbaţi. Poate că şi acestea au dreptul să aducă pe lume copii, odată ce bărbaţilor le este conferit acest drept. Nu se fac precizări asupra modului cum bărbaţii vor putea rămâne însărcinaţi. Se va apela la transplanturile de uter şi de trompe uterine sau la sarcină în vitro?

Poate că pe viitor, bărbaţii, indiferent că sunt transsexuali sau bărbaţi în toată puterea cuvântului (ce straniu sună această expresie!) vor purta un fel de marsupiu, care le va permite să-şi poată duce sarcinile la bun sfârşit, beneficiind de sprijinul cadrelor medicale specializate în acest sens.

Sau poate - asta desigur după un timp - vor apela la laboratoare speciale şi la eprubete.

Mă opresc aici cu speculaţiile, nu înainte însă de a afirma că paragraful în cauză deschide noi perspective industriei genetice.

În curând, ne vom naşte în eprubete şi vom trăi, trecând de la o vârstă la alta, în alte eprubete. Iar când vom muri, pentru a nu dispărea de tot în neant, vom fi transformaţi în fetuşi, şi reciclaţi.

Nichita Danilov este scriitor şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri