Însemnări mai mult sau mai puțin (ne)însemnate
Serviciile Secrete Germane și CIA-ul
Gerhard Conrad, expert în servicii secrete: problema n-ar fi că agenții secreți germani n-ar fi în stare să facă ce poate CIA, ci că n-au voie – i-ar îngrădi legile-cadru existente.
Distih europarlamentar
Diana Ivanovici Șoșoacă – din lac în troacă.
Amintire FB din 2022
E cam pierdut, cine n-are vreme de pierdut. Părerea mea.
Filozofia celor patru chestii
Există, s-ar putea crede, doar două feluri de chestii: chestii pe care le știm și chestii pe care nu le știm. Dar e greșit. Mai există cel puțin alte două chestii: chestii pe care credem că le știm și chestii pe care credem că nu le știm. Am zis.
Tac nado!
Iuri Durcot e un traducător ucrainean din Lvov care, de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, scrie pentru cotidianul german Die Welt. Mi-a atras atenția articolul din 12 iulie a.c., apărut după atacul cu rachetă inteligentă asupra celui mai mare spital de copii din țara vecină („Cei mai mulți ruși trăiesc într-o lume paralelă plină de ură”).
Iată rezumatul unei povești dintr-un orășel-satelit al Moscovei cu vreo 15000 de locuitori, „încununată” de replica cinică a unei rusoaice oarecare deloc de loc din vreo localitate de provincie profundă. În micul oraș, nici picior de chirurg, darămite vreun terapeut de reabilitare. O cunoștință a femeii e ușor dizabilitată din copilărie și, colac peste pupăză, și-a rupt un picior, iar acum trebuie să facă naveta cu taxiul (pe banii ei) la Moscova. Cele două femei discută critic chestiunea și ajung la atacul cu rachetă mai sus amintit. Replica rusoaicei: Tac nado. „Așa trebuie făcut.”
Nu că s-ar fi ferit cunoștința să numească crima de război – ea și-ar fi exprimat sincer părerea: „Așa gândesc cei mai mulți ruși. Ei trăiesc într-o lume paralelă autocreată, plină de ură și schizofrenie. Știu despre ce vorbesc. E poporul meu, îl cunosc.” Asta a spus-o o rusoaică trăitoare de câțiva ani lângă Kiev, căsătorită cu un ucrainean, cu fiul pe front.
Movie Quote
„I can’t go on. I’ll go on.” (Nu pot continua. Voi continua.)
„Joyce?”
„Beckett.”
Din serialul polițist Lewis, cu acțiunea la Oxford.
Răutatea și invidia
Răutatea și invidia te țin în formă sau, mă rog, măcar în priză. „Din păcate”, nu dețin organ nici pentru una, nici pentru alta. Zău!
Băsescu, la În fața ta (Digi24)
Întrebat cine a fost cel mai bun și care cel mai prost președinte al României, TB a răspuns așa: Eu, și unul, și celălalt. Depinde la ce post tv te uiți…
Întrebat cui crede că i-ar fi greșit cel mai mult, a stat un pic, apoi l-a numit pe Petre Roman, atunci când acesta a pierdut șefia PDL în favoarea lui Băsescu.
Mallorca no esta en Venta!
Textul unui panou de protestatar. Sună cunoscut, nu? De, „Nu ne vindem țara” în varianta spaniolă.
După tentativa de asasinare a lui Trump
După tentativa de asasinare a lui Trump, am urmărit fascinat anchetarea publică a șefei Secret Service, Kimberly Cheatle, grație faptului că CNN a transmis în bună parte în direct evenimentul din Casa Reprezentanților.
Cheatle a recunoscut că încercarea de asasinare a lui Trump ar fi fost cel mai grav incident din 1981 încoace, când a fost împușcat președintele Ronald Reagan, dar… atât!
Întrebată de un parlamentar democrat (!, Khanna) ce crede ea că ar fi făcut șeful de atunci al Secret Service, dacă și-ar fi dat sau nu demisia a doua zi, tipa a răspuns senină că nu.
După nouă zile de la împușcarea lui Trump, ea nu știa ce a făcut predecesorul ei din vremea lui Reagan (și-a dat numaidecât demisia!), nu-și găsea vreo responsabilitate directă și spera să poată rămâne în funcție ca să analizeze și să repare ce s-a greșit…
Întrebată cine a coordonat, cine era responsabil de asigurarea securității în perimetrul mitingului electoral de la Butler, Pennsylvania, Cheatle a dat-o tot cotită (ca la orice întrebare concretă), că a fost o echipă întreagă, parte pe teren, parte la birou…
– Dați-mi un nume, doamnă, cine… Nimic.
– Deci nu e nimeni direct responsabil, a conchis congresmanul republican care îi ceruse numele celui care fusese responsabil de asigurarea securității lui Trump.
A doua zi după chestionare, Cheatle și-a dat demisia – pesemne că chiar administrația democrată care a pus-o în 2022 la direcția Secret Service i-a cerut-o de acum.
Ca fapt divers, până și numele ei – Cheatle – parcă ilustrează vechea vorbă cum că nomen est omen: to cheat înseamnă a trișa, a înșela…
Michael Astner este poet, traducător și publicist
Publicitate și alte recomandări video