Luna viitoare vom putea circula pe Centura Bârlad. Cum arată acum noua arteră? VIDEO

vineri, 21 iunie 2024, 20:25
2 MIN
 Luna viitoare vom putea circula pe Centura Bârlad. Cum arată acum noua arteră? VIDEO

Proiectul Variantei Ocolitoare Bârlad a atins un stadiu fizic de implementare de 95% și va fi deschis traficului în luna iunie, conform anunțului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași.

DRDP Iași a publicat recent imagini video cu breteaua dedicată pentru intrarea în municipiul Bârlad, județul Vaslui.

Reluarea lucrărilor și progresele realizate

Lucrările la centura Bârlad au fost reluate pe 19 mai 2022, după un blocaj de opt luni. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și premierul Marcel Ciolacu au vizitat șantierul pe 5 aprilie 2024 pentru a evalua progresul. Antreprenorul proiectului este asocierea SC Tehnic Asist SRL – SC X – Way Infrastructure SRL – SC Concelex SRL, valoarea contractului fiind de 132.050.652,68 lei, fără TVA.

Detalii despre modificările traficului

„În atenția conducătorilor auto! Ca urmare a implementării proiectului Variantei Ocolitoare Bârlad, începând cu data de vineri, 10 mai, traficul pe DN 24 (E581) pentru intrarea în municipiul Bârlad dinspre Tecuci se va desfășura pe breteaua special amenajată pe sub pasajul CF de la km 0+405 al VO Bârlad.

Menționăm că acest regim de circulație va rămâne în vigoare și după finalizarea lucrărilor și darea în trafic a Variantei Ocolitoare Bârlad, prevăzută pentru luna iunie a acestui an”, precizează DRDP Iași.

Progres și viitoare proiecte

Ministrul Grindeanu a subliniat că în 2022, când proiectul a fost deblocat, acesta se afla într-un stadiu de doar 15-16%. „Sunt bucuros că într-un an și jumătate, cei care au preluat contractul au reușit să ajungă la 86-87%, urmând ca la sfârșitul lunii iunie să putem da în circulație acest obiectiv”, a declarat Grindeanu pe 5 aprilie 2024. El a anunțat și un viitor proiect pentru descărcarea traficului de pe centură către zona industrială Rulmentul Bârlad.

Declarații de susținere

Premierul Marcel Ciolacu a exprimat satisfacția sa față de progresul în realizarea Autostrăzii Moldovei și finalizarea centurii Bârlad, felicitând constructorii pentru avansul rapid al lucrărilor.

Detalii tehnice ale Variantei Ocolitoare Bârlad

Varianta de Ocolire Bârlad are o lungime totală de 11,281 kilometri și include patru poduri, trei pasaje, două intersecții la nivel și două parcări. Traseul face parte din Varianta de Est, între DN 24, la intrarea în Bârlad, și DN 24, la ieșirea din Bârlad spre Vaslui. Licitația pentru executarea lucrărilor a fost câștigată inițial de Asocierea SC Tehnic Asist SRL – SC Tass Infra Logistic SRL Botoșani, iar ulterior în rapoartele de progres a apărut asocierea SC Tehnic Asist SRL – Concept Infrastrade Logistic SRL Botoșani.

Finanțare și suport european

Investiția este finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de 189.667.269,13 lei. Din această sumă, 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 15% este cofinanțarea beneficiarului.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii