Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lungimea reală a Marelui Zid Chinezesc, stabilită după mai mult de cinci ani de studii

GALERIE
marele zid chinezesc
  • marele zid chinezesc
- +

Marele Zid din Republica Populară Chineză este, potrivit www.guinnessworldrecords.com, cel mai lung zid din lume. 

Oameni din întreaga lume își arată curiozitatea privind lungimea reală a Marelui Zid Chinezesc. Un răspuns la această întrebare a fost greu de găsit, deoarece, de-a lungul timpului, mai multe dinastii au participat la construcția acestui zid impresionant, multe dintre secțiunile acestuia fiind, în prezent, ascunse în munți, în deșert sau acoperite de verdeață, se menționează pe  http://www.chinahighlights.com/.

Datorită tehnicilor de măsurare moderne și după o atentă monitorizare arheologică ce a durat mai mult de cinci ani, iată că s-a găsit și răspunsul la această întrebare, notează Agerpres.

Lungimea totală a construcțiilor ridicate, în timpul mai multor dinastii, ce au format Marele Zid, este de 21.196,18 km potrivit anunțului făcut de Administrația de Stat a Relicvelor Culturale din China în 2012.

Lungimea Marelui Zid construit în timpul dinastiei Ming (1368-1644) măsoară 8.851,8 km, și pornește din Hushan, Liaoning și se termină la Jiayuguan Pass, Gansu.

Rămășițele zidului sunt distribuite în 15 provincii și regiuni, precum Beijing, Tianjin, Hebei, Shanxi, Mongolia Interioară, Liaoning, Jilin, Heilongjiang, Shandong, Henan, Shaanxi, Gansu și Qinghai.

Există 43.721 de relicve, în care intră zidurile propriu-zise, șanțuri, turnuri și cetăți.

Marele Zid a fost înscris în lista Patrimoniului Mondial al UNESCO în 1987.

ISTORIC

Zidul a fost construit într-o perioadă foarte lungă. În epoca Statelor Combatante (între secolele VII și IV î.Hr.), pe teritoriul actual al acestei țări se găseau numeroase principate care luptau unul împotriva altuia. Pentru a apăra granițele de invaziile triburilor migratoare dinspre stepele nordice, statele Yan, Zhao și Qin au construit la granițele lor nordice ziduri de apărare.

În anul 221 î.Hr., primul împărat al dinastiei Qin a reunificat țara, a unit zidurile răzlețe și a continuat să construiască Zidul. Procesul a continuat, în special în timpul dinastiei Ming (secolele XIV-XVII), când Marele Zid a devenit cea mai mare structură militară din lume măsurând 20.000 km, potrivit http://whc.unesco.org/, importanța sa istorică și strategică fiind egalată doar de semnificația sa arhitecturală.

Înălțimea sa variază între 4,5 până la 12 metri, iar grosimea, între zece metri la bază și până la patru metri pe coamă. Se estimează că zidul avea peste 25.000 de turnuri de strategie integrate și încă 15.000 de turnuri de observare și semnalizare, scrie publika.md.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri