Lungul cazier al elevului care a dat foc cataloagelor liceului din Belceşti
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Lungul cazier al elevului care a dat foc cataloagelor liceului din Belceşti

GALERIE
adolescent
  • adolescent
- +

Un puştan din Belceşti şi-a făcut în forţă debutul în viaţa de infractor. El a fost trimis în judecată pentru două fapte de furt calificat, conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducere fără permis, violare de domiciliu şi violenţă în familie. Sentinţa primită a fost însă uşoară, atât pentru că avea doar 15 ani la data comiterii faptelor, cât şi pentru că victimele şi-au retras plângerile.

Prima faptă penală a fost comisă de I.M. în august 2018, când a condus o motocicletă Shanghai Shenke neînmatriculată, fără a deţine permis. În luna următoare, băiatul a pătruns în curtea lui M.C., de unde a sustras un flex Bosch în valoare de 1.000 de lei. După câteva luni, în mai 2019, a furat din casa lui S.M. o drujbă Husqvarna în valoare de 3.200 lei. În fine, în septembrie anul trecut, băiatul a intrat în timpul nopţii în casa bunicii sale, pe care a bătut-o.

Tânărul fost trimis în judecată în noiembrie anul trecut. La acea dată, I.M. îşi înregistrase deja prima condamnare în cazier. În mai 2019, a intrat prin efracţie în liceul tehnologic din Belceşti, unde era înscris în clasa a IX-a. A sustras un laptop din cabinetul de matematică. Din cancelarie, a sustras 11 cataloage, două condici de prezenţă şi o unitate de calculator, pe care le-a incendiat. Spargerea a fost făcută pentru că situaţia sa şcolară era dificilă, neputându-i-se încheia mediile din cauza absenţelor şi a lipsei notelor. Pentru această faptă, judecătorii din Hârlău au dispus asistarea zilnică a băiatului pe o perioadă de patru luni.

Şi la a doua întâlnire cu justiţia, I.M. a avut noroc. Pe parcursul celui de-al doilea proces, M.C. şi S.M. au declarat că renunţă la pretenţiile civile formulate în timpul urmăririi penale, iar bunica tânărului nu s-a constituit deloc parte civilă. În favoarea tânărului, judecătorii au reţinut şi atitudinea sinceră adoptată în cursul urmăririi penale şi a judecăţii, precum şi faptul că a recunoscut şi regretat comiterea faptelor, colaborând cu organele judiciare. Ca urmare, judecătorii din Hârlău au dispus aplicarea unei noi măsuri de asistare zilnică, de această dată pe o durată de 5 luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.