Ghid de sănătate pentru începutul noului an școlar. Sfaturile ale specialiștilor ieșeni
Luni începe școala – Cum pregătim copiii pentru noul an și cum ținem boala la distanță: de la pachețelul cu mâncare la vaccinuri și acte medicale
Exact cinci zile au mai rămas până când clopoțelul va anunța începerea unui nou an școlar. În fiecare toamnă există situații care le dau bătăi de cap părinților și, adesea, le ridică semne de întrebare ori incertitudini. Ce gustări sănătoase să le punem copiilor în pachețelul pentru școală? De ce adeverințe medicale este nevoie la început de an școlar? Care sunt vaccinuri pe care trebuie să le facă un copil până la vârsta școlarizării, dar și după? Cum le verificăm starea de sănătate și cum îi pregătim pe cei mici pentru intrarea în colectivitate? La toate aceste întrebări au răspunsuri, pe larg, specialiștii intervievați de Ziarul de Iași.
Fiecare început de an școlar pune la încercare inspirația culinară a mămicilor. Zilnic vor avea de pregătit o gustare pe care să o mănânce copilul la școală. Dar trebuie să fie sănătoasă și atractivă în același timp. Se întâmplă adesea să apară și o pană de idei, iar atunci sfaturile specialiștilor în nutriție sunt binevenite.
De la micul dejun la pachețelul pentru școală
Veronica Mocanu (FOTO) este profesor de fiziopatologie și comportament alimentar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și coordonatorul Programului Național
”Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși”. Aceasta atrage atenția asupra faptului că micul dejun este prima masă din zi care poate oferi copiilor energia necesară în timpul dimineții. „La micul dejun măsurăm cu mâna. O farfurie sănătoasă poate să aibă două porţii de cereale, de exemplu două felii de pâine cât palma copilului, o felie de carne de pasăre sau șuncă slabă cât mâna sau un ou. O altă variantă o reprezintă porția de lactate, cum ar fi o cană de lapte sau de brânză de vaci. La aceste recomandări trebuie să mai adaug ceva. Ideal ar fi ca micul dejun să fie luat împreună cu toată familia. De asemenea, servirea micului dejun acasă îi poate feri pe copii de eventualele ”tentații culinare” de la chioșcurile din apropierea școlilor”, a spus specialistul.
Micul dejun transformat adesea în pachețel
Prof.univ.dr.habil.Veronica Mocanu, care este și medic endocrinolog specialist în obezitate, explică faptul că, deși mulți părinți sunt conștienți de importanța micului dejun, adesea copii nu au suficient timp, după ce se trezesc, pentru a-l consuma acasă. Alteori le lipsește apetitul necesar. Atunci totul se limitează la o cană cu lapte servită la ieșirea din casă sau o banană mâncată în mașină în drum spre școală. Există și situații, a povestit medicul, când micul dejun este luat la pachet și consumat la școală în pauza de la ora 10.
„La gustarea de la școală, pachețelul poate cuprinde una sau două din următoarele variante: putem opta pentru o porție de cereale, de exemplu biscuiți din cereale integrale 30 g, covrigei 30 g, grisine 30 g, o porţie de lactate, adică un pahar de iaurt de 200 g sau o porţie de fructe”, a exemplificat specialistul.
Sandviciul nu este varianta cea mai bună de pachețel
Dacă alegem să punem în pachețelul pentru școală un sandvici, ne gândim ca acesta să fie făcut cu pâine integrală sau cu diverse semințe ori cereale, cu carne slabă și legume proaspete precum castravete, roșii sau ardei gras. Este ceea ce înseamnă, după recomandarea nutriționiștilor, un sandvici sănătos. Dar, conform profesoareiVeronica Mocanu, nu este cea mai bună variantă pentru școală. Medicul povestește că a avut în terapie copii care nu mâncau deloc pachețelul la școală pentru că nu puteau rupe sandviciul să îl împartă cu prietenii.
„Copiii iubesc să împartă cu colegii gustarea de la școală. Puneți în pachețelul pentru școală alimente porționate pe care copiii să le ofere colegilor sau cu care să facă schimb. De exemplu biscuiți care să nu fie prea dulci sau prea sărați, oleaginoase – nuci, alune, migdale sau fructe uscate”, a explicat specialistul.
Să nu uităm de apă!
Medicul a punctat că, pentru o bună hidratare, nu trebuie să așteptăm să ne fie sete. Este și cazul copiilor care adesea se iau cu joaca și uită să bea apă. De aceea părinții trebuie să aibă grijă să îi hidrateze corespunzător.
„Este bine să beți o sticlă de 0,5l înainte de prânz și încă una până la culcare, sau ați putea bea 6 pahare pe zi, unul la trezire sau la micul dejun, două dimineața, încă unul în timpul prânzului, unul după-amiaza și unul seara. Paharul să fie de 200 de ml. Dacă vă este greu să beți apă în timpul zilei, ați putea bea o sticlă mică de 330 ml la fiecare masă”, a recomandat Veronica Mocanu.
Publicitate și alte recomandări video