Luni, pomii se vor face lemn
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Buna Vestire, cu datini în neştire

Luni, pomii se vor face lemn

GALERIE
Copac beat
  • Copac beat
- +

Anual, pe 25 martie, e sărbătoarea Bunei Vestiri, numită şi Blagoveştenia; de Buna Vestire se alungă şerpii din ogradă şi insectele din gospodărie, oamenii, animalele şi casele se afumă cu cârpe arse, să fugă spiritele rele (în acelaşi scop se leagă şi clopoţei la picioare), ţesăturile din lăzi se scot la aer (să iasă damful din ele, bănuim), iar posesorii de livezi stropesc prunii cu ţuică şi ameninţă pomii cu toporul, să dea rod (semn că strămoşii noştri erau consumatori de magiun de prune). Poimâine putem evita evenimentele nedorite dacă ţinem cont de experienţa anilor trecuţi...

                                                        *         *         *

* Anul trecut, sătenii din Hapsâni şi-au alungat şerpii; cum n-au stabilit o strategie comună, şerpii din curtea lui Gică au ajuns în curtea lui Ilie, care i-a alungat la Anton, care i-a fugărit la Aurel, de unde au ajuns la Costel. După ce au colindat prin toate curţile, şerpii s-au întors la Gică, obosiţi, furioşi, plini de băşici şi sâsâind porcos.

* Tot atunci, unii au încercat să-şi alunge insectele din case; toţi păduchii au ajuns în şcoala din localitate, care a fost închisă, spre bucuria elevilor, cărora nu le-a păsat că au fost tunşi zero şi frecaţi pe cap cu gaz lampant.

* În 2015, bărbaţii din Machitori au vrut să respecte datina afumării cu cârpe arse, dar au interpretat-o personal; ei s-au afumat de la prima oră, la bufet, apoi au plecat la casele lor, unde au adormit cu ţigările aprinse. După o oră, deasupra localităţii s-au ridicat fuioare de fum, de la cârpele, covoarele, perdelele, hainele, casele, grajdurile şi animalele arse. Flăcările au alungat spiritele rele, deci ritualul şi-a atins obiectivul.

* Mai mulţi gospodari din Consumatori au încercat să respecte cealaltă datină şi şi-au prins la picioare clopoţei; fiindcă aceştia sunau la fiecare pas, ei şi-au trezit nevestele şi soacrele când s-au întors de la bufet, iar doamnele s-au pus pe făcut scandal, mai ceva ca nişte biete duhuri rele.

* Acum doi ani, nenumăraţi români au ieşit în livadă să-şi stropească prunii cu ţuică şi să-şi ameninţe pomii cu toporul, să dea rod; câţiva s-au apucat să bea cot la ciot cu prunii (care au ţinut mai bine, că a doua zi nu erau culcaţi pe pământ, ca stăpânii lor), iar unii pomi ameninţaţi cu topoarele, care s-au simţit insultaţi, le-au tras cu crengile la operaţie, în timp ce alţii, mai spurcaţi de scorbură, le-au răspuns tot cu înjurături.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.