Lup şi paznic în acelaşi timp: proiect de vilă strecurat de Surdu fără consultare publică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 16.01.2022

Lup şi paznic în acelaşi timp: proiect de vilă strecurat de Surdu fără consultare publică

GALERIE
surdu
 • surdu
- +

Un membru al comisiei a trecut un PUZ fără ca documentaţia să respecte toate procedurile. Proiectul consilierului Gabriel Surdu a fost aprobat fără să fi trecut prin faza de consultare publică. Vinovatul de serviciu a fost găsit: „numita Luminiţa Neagu“. De remarcat faptul că ambele proiecte înaintate de Surdu, în decembrie 2018, au ajuns în timp record în Comisia de Urbanism.

Comisia de urbanism a aprobat săptămâna trecută un proiect urbanistic fără a avea toate actele în regulă. Beneficiarul este chiar un membru al forului, respectiv consilierul PSD Gabriel Surdu. Proiectul constă în construirea unei vile de lux în Copou şi a intrat pe ordinea de zi a Comisiei fără să fi fost respectate toate procedurile prealabile. Acum, Primăria aruncă vina în cârca unui funcţionar şi spune că procedurile au fost reluate.

„Decizia Comisiei nu a creat niciun efect juridic“, spune municipalitatea într-un răspuns oferit la soli­citarea „Ziarului de Iaşi“.

Surdu a fost reţinut în comentarii şi a susţinut că a aflat de la noi că proiectul a fost aprobat fără a avea toate documentele în regulă. Dacă Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ar fi intrat în această lună în plenul Consiliului Local (CL) pentru votul final, atunci hotărârea trebuia anulată. Nu e clar cum a ajuns proiectul să fie discutat în Comisia de urbanism atât timp cât nu au fost respectate toate procedurile. Săptămâna trecută, „Ziarul de Iaşi“ a relatat modul ciudat în care un alt proiect al lui Surdu (un aparthotel în zona centrală) a fost pe cale a de a fi aprobat în aceeaşi şedinţă, dar, în cele din urmă, a fost amânat.

Proiectul de PUZ nu a fost publicat pe site-ul Primăriei

Şedinţa Comisiei de urbanism a avut loc pe 17 ianuarie, iar pe ordinea de zi a fost inclus şi un proiect privind aprobarea unui PUZ pentru construirea unei locuinţe individuale în Copou, pe aleea Mihail Sadoveanu. Proiectul nu pare a avea probleme în ceea ce priveşte indicatorii urbanistici: Surdu are în proprietate aproape 1.400 mp şi vrea să ridice o vilă cu demisol, parter, un etaj şi mansardă, la o înălţime maximă de 10 metri. Planul urbanistic mai prevede amenajarea unei sere şi a unui foişor. Proiectul a trecut fără probleme de Comisie, fiind printre primele discutate în cadrul şedinţei. Surdu s-a abţinut de la discuţii şi vot. Dar, serviciul de urbanism a introdus PUZ-ul pe ordinea de zi fără a fi îndeplinită o cerinţă legală: publicarea pe site-ul Primăriei a proiectului de PUZ pentru informare şi consultare publică. Acest document a fost postat a doua zi, pe 18 ianuarie, după votul din Comisia de urbanism.

Culmea, un alt document publicat în aceeaşi zi atestă încheierea etapei de consultare publică, iar în act se precizează în mod eronat că proiectul de PUZ a fost publicat pe 18 decembrie 2018. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a susţinut că Direcţia de urbanism a trimis proiectul către Centrul de Informare pentru Cetăţeni (CIC) în data de 18 decembrie. Oficialul municipalităţii a mai spus că, după finalizarea şedinţei Comisiei de urbanism din data de 17 ianuarie, a fost reverificată toată documentaţia şi a fost solicitat de la CIC procesul verbal de afişare a proiectului pe site.

„Din reverificarea dispusă s-a constatat faptul că numita Luminiţa Neagu, angajat care are această responsabilitate în sarcină, nu a afişat acest proiect de hotărâre de CL, motiv pentru care, începând cu data de 18 ianuarie 2019, s-a dispus reluarea etapei de informare publică, care va dura până pe data de 17 februarie 2019, reluându-se, practic, toată procedura de aprobare prealabilă pentru ca acest proiect să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei de CL şi în dezbaterea plenului“, a mai spus Buraga.

El a adăugat că decizia Comisiei de urbanism „nu a creat niciun efect juridic“.

„De mai bine de un an, înainte de a fi introdus pe ordinea de zi a şedinţelor de CL, primarul Mihai Chirica a dispus ca un număr de persoane din Direcţia Juridică din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi să reverifice conţinutul fiecărui proiect de hotărâre de CL înainte de a intra pe ordinea de zi“, a menţionat Buraga.

Contactat telefonic, Gabriel Surdu a susţinut că a aflat de la noi faptul că procedura prealabilă de avizare a fost reluată în ciuda faptului că votul a fost favorabil în Comisia de urbanism.

„Nu am ce comentarii să fac, este un parcurs normal pe care trebuie să-l facă orice cetăţean al Iaşului. Conform celor legale, mă supun acestor prevederi legale. În momentul când va fi aprobat, va fi aprobat. Dacă mai trebuie documentaţie, lămurită lumea sau ştiu eu ce, facem şi acest lucru. Nu vreau să am un regim preferenţial“, a spus Gabriel Surdu.

Totuşi, de remarcat viteza cu care proiectele lui Surdu au intrat spre dezbatere în Comisia de urbanism. Ambele cereri de avizare a proiectelor de PUZ (vila din Copou şi aparthotelul din Centru) au fost înaintate pe 10 decembrie 2018, fiind incluse pe ordinea de zi a Comisiei de urbanism într-un timp record. În alte situaţii, beneficiari de PUZ-uri sunt nevoiţi să aşteptate perioade îndelungate de timp până la aprobarea unui proiect de către Comisie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X