Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

LUPII NEGRI sunt pentru a treia oară în Afganistan (FOTO)

GALERIE
misiune 2003 (2)misiune 2003 (1)misiune 2005 (1)misiune 2005 (2)misiune 2013
  • misiune 2003 (2)
  • misiune 2003 (1)
  • misiune 2005 (1)
  • misiune 2005 (2)
  • misiune 2013
- +

Militarii Batalionului 151 Infanterie sunt din nou în teatrul de operaţii deschis în anul 2001 în puţin primitorul Afganistan. Pentru a treia oară, Lupii negri păşesc într-un loc în care experienţele profesionale şi cele umane s-au dovedit de-a lungul timpului cu adevărat formatoare. Enduring Freedom a fost operaţia sub a cărei siglă s-au desfăşurat primele două misiuni ale militarilor ieşeni în această zonă fierbinte, la propriu şi la figurat, a Globului. Astăzi, Batalionul 151 Infanterie îşi desfăşoară misiunea sub egida Forţei Internaţionale pentru Asistenţă de Securitate. Două denumiri ale prezenţei coaliţiei internaţionale de combatere a terorismului în Afganistan, loc unde, pentru fiecare militar, primii prieteni se dovedesc a fi casca de kevlar şi vesta antiglonţ.

În vara anului 2003, cei patru sute de militari ai batalionului debarcau din aeronave Hercules pe aeroportul din Kandahar. La comanda lor era locotenent colonelul Dumitru Scarlat, astăzi general maior şi comandant de divizie. Batalionul 151 Infanterie a avut ca sarcini, într-o zonă de responsabilitate de câteva sute de kilometri pătraţi, patrule de prezenţă pentru asigurarea libertăţii de mişcare pe principalele căi de comunicaţie, posturi de control şi observare, misiuni de scotocire, misiuni de cooperare civili-militari dar şi paza aeroportului din Kandahar.

Maiorul Iulian Pleşescu, atunci locotenent, îşi aminteşte că erau foarte multe misiuni de executat. Cele mai frecvente acţiuni ale insurgenţilor se concretizau în atentate cu autovehicule capcană, detonarea de bombe artizanale, dar şi atacuri cu rachete asupra bazei. Condiţiile de cazare şi de hrănire nu erau dintre cele mai bune, iar posibilităţile de refacere, reduse. Plutonierul adjutant principal Constantin Ionel purta atunci pe umeri tresele de plutonier major. Era prima lui misiune în afara teritoriului naţional. Cea mai intensă amintire pe care o păstrez de atunci este momentul în care, pe timpul unei patrulări, transportorul blindat în care mă aflam a trecut peste o mină. A urmat explozia. Unul dintre colegii mei a fost rănit, însă din fericire nu foarte grav, relatează plutonierul adjutant principal Ionel.

Fără îndoială, cel mai greu moment al misiunii a fost pierderea a doi camarazi: Iosif Silviu Fogoraşi şi Mihail Anton Samoilă, primele jertfe ale Armatei României în teatrul de operaţii Afganistan. Patrula în care se aflau a fost atacată cu foc de către insurgenţi. Cei doi eroi au fost împuşcaţi, primul pierzându-şi viaţa pe loc, iar al doilea, după două zile, în spital.

Jurnalul misiunii Batalionului 151 Infanterie consemnează în anul 2003 şi cea mai mare, la acel moment, captură de armament şi muniţie a forţelor coaliţiei internaţionale. Pe timpul unei misiuni comune cu partenerii americani, românii au descoperit un adevărat arsenal: circa 25.000 de rachete, grenade şi alte tipuri de muniţie, precum şi armament divers.

"Pe timpul patrulărilor nu ne gândeam la pericole, ne concentram pe ceea ce aveam de făcut. Gândurile şi grijile le păstram până după terminarea misiunilor, spune caporalul Adi Madvei, prezent în rândurile Batalionului 151 Infanterie în anul 2003, dar şi în 2005, atunci când Lupii negri se întorceau în deşertul afgan. De această dată, comandant era locotenent-colonelul Vasile Roman, acum general şi comandant de brigadă. Deşi specificul misiunilor a rămas acelaşi, de sprijin şi stabilitate, complexitatea lor a crescut în primul rând datorită faptului că Batalionul 151 Infanterie a primit propria arie de responsabilitate. Securitatea districtelor Dand şi Daman, aflate în proximitatea aeroportului Kandahar, depindea de felul în care militarii români îşi făceau treaba. Patru mii de kilometri pătraţi erau măturaţi de lupi pentru menţinerea unui climat de securitate stabil. Un accent deosebit s-a pus pe contactele stabilite cu reprezentanţii autorităţilor afgane ceea ce a dus la o relaţie foarte bună cu populaţia şi cu forţele de securitate locale.

Maiorul Vasile Mironescu era, în 2005, locţiitor al comandantului de companie, avea gradul de locotenent şi-şi aminteşte, printre altele, misiunile de tip village-team, când eram înconjuraţi de copii pentru care aveam, de fiecare dată, câte ceva bun. Nu-i lipsesc din memorie nici autostrada sau drumurile de pământ bătătorit, nici camioanele viu colorate care treceau pe lângă militarii noştri. Tufărişuri maronii, pline de praf şi, din loc în loc, smocuri de vegetaţie cenuşie, satele ca nişte cazemate din pământ ars”, descrie maiorul Mironescu locurile prin care şi-a condus subordonaţii în misiunile de patrulare.

Maiorul Florin Caba era la acea vreme locotenent şi comanda un grup de cercetare. Îi revin în amintire misiunile lungi, obositoare în munţii din apropierea bazei Kandahar. Era atunci, împreună cu camarazii lui, faţă în faţă cu evul mediu”, după cum mărturiseşte el. Ne bazam foarte mult pe factorul uman. Deşi aveam şi atunci la dispoziţie GPS sau alte dispozitive moderne, de multe ori doar harta şi busola ne-au scos din dificultate”, încheie maiorul Caba.

Misiunea din anul 2005 a Batalionului 151 Infanterie a avut şi partea ei de inedit. Atunci a avut loc prima operaţie aeropurtată organizată, coordonată şi condusă nemijlocit de statul major al unei unităţi româneşti în teatrul de operaţii. Alături de militarii noştri s-au aflat şi militari din forţele coaliţiei. Operaţia s-a bucurat de aprecierea unanimă a partenerilor de coaliţie.

După opt ani, Batalionul 151 Infanterie este din nou în Afganistan. De data aceasta în provincia Zabul, vecina de la nord-est a Kandaharului. Comandant este locotenent colonelul Sergiu Mungiu. Graniţa cu Pakistanul şi implicaţiile de natură geopolitică ne pun în temă cu particularităţile mediului de securitate din zonă. Ameninţările rămân aceleaşi, specifice insurgenţei, cu perioade de suişuri şi coborâşuri, ceea ce face ca misiunea ce stă în faţa Batalionului 151 Infanterie să fie din nou o provocare. Atuurile Lupilor negrisunt forţa de grup şi determinarea. În anul premergător anunţatei retrageri militare din Afganistan, efortul militarilor Batalionului 151 Infanterie se îndreaptă spre sprijinirea populaţiei şi administraţiei locale, dar şi a structurilor de securitate afgane. Structuri specializate precum echipele de cooperare civili-militari sau de angajare a femeilor, cele de operaţii psihologice sau informaţionale, completează misiunile clasice de sprijin al păcii desfăşurate de subunităţile de manevră. Împreună creează o forţă pregătită să înfrunte orice provocare. Rămâne ca viitorul să confirme acest fapt.

Maior Adrian GÎTMAN

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri