Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Procese tulburi ale municipalităţii, în care nu se văd „rechinii” din spate?

Luptă ca la Mărăşeşti a Primăriei, pentru un petic de 92 mp pe care aparent nu poţi face nimic

GALERIE
instanta
  • instanta
- +

De remarcat că Primăria Iaşi pierde pe bandă rulantă procese grele cu mari imobiliari, adesea în urma unor acuzaţii că nu a luptat corect şi până la capăt, dar luptă cu o disperare de neînţeles pentru petice de teren stăpânite de zeci de ani de oameni simpli. Culmea, în final pare şi că va pierde. Iată un caz elocvent!

 

Primăria apără cu îndârjire orice palmă de pământ din patrimoniul public. Cel puţin asta s-ar înţelege dintr-un proces în care doi ieşeni au cerut să primească în proprietate 92 mp de care municipalitatea a uitat timp de 64 de ani. Două instanţe au apreciat că acţiunea în uzucapiune a celor doi este întemeiată. Epuizând căile ordinare de atac, Primăria a trecut la cele extraordinare. Recursul declarat de municipalitate a intrat luni pe rolul Curţii de Apel.

În 1957, Sfatul Popular, denumirea din acea vreme a Primăriei, a atribuit o suprafaţă de 483,9 mp către M.C., în vederea construirii unei locuinţe, în actualul cartier Cantemir. Dintr-o eroare, omului i s-a acordat în fapt o suprafaţă de 576 mp, fără ca M.C. să fie conştient de asta. În acelaşi an, M.C. a început construirea casei, în care avea să locuiască împreună cu soţia şi fiica. După aproape 40 de ani, părinţii i-au vândut fiicei casa, rezervându-şi dreptul de abitaţie viageră. În 1996, fiica, Victoria M. a obţinut titlul de proprietate pe suprafaţa de 484 mp deţinută prin decizia Sfatului Popular din 1957. Femeia a constatat ulterior că mărimea curţii este în fapt mai mare, aşa că a cerut recunoaşterea şi a proprietăţii asupra celor 92 mp suplimentari. A apelat la această variantă întrucât în 2012, când voise să-şi întabuleze casa, a fost nevoită să încheie un contract suplimentar de folosinţă cu Primăria pentru acei 92 mp. Conform legii, bunurile imobile stăpânite netulburat timp de peste 30 de ani pot intra în proprietatea posesorului. Este practic o modalitate de sancţionare a proprietarilor care îşi abandonează imobilele şi de soluţionare a problemelor juridice ridicate de terenurile care aparţin cuiva, dar sunt exploatate de altcineva.

Deşi terenul în cauză, aflat în curtea Victoriei M., nu a fost utilizat în niciun fel timp de zeci de ani de Primărie şi este prea mic pentru a putea folosi la ceva, municipalitatea a cerut respingerea acţiunii. Reprezentanţii Primăriei au arătat în instanţă că terenul, aparţinând domeniului public, a fost atribuit doar cu scopul construirii unei locuinţe, iar nu în proprietatea sau posesia lui M.C. Terenurile aflate în patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale erau proprietate publică, aceasta fiind imprescriptibilă. Cu alte cuvinte, o persoană fizică nu putea obţine înainte de 1989 dreptul de proprietate asupra unui teren aflat în patrimoniul Primăriei.

Magistraţii Judecătoriei au dat dreptate municipalităţii, respingând acţiunea Victoriei M. În apel, judecătorii Tribunalului au remarcat însă că după 1989 au trecut deja 30 de ani, termenul legal pentru uzucapiune. Deci, chiar acceptând argumentele Primăriei, ele nu acoperă decât perioada dinainte de 1989, nu şi intervalul scurs de atunci până acum. În plus, terenul nu fusese nici măcar ocupat ilegal de M.C., ci fusese preluat cu ştiinţa Primăriei. Dacă aceasta voia să facă ceva cu el, avusese la dispoziţie peste 60 de ani. Prin urmare, magistraţii acestei instanţe au recunoscut dreptul de proprietate al Victoriei M. asupra întregii curţi a casei. Decizia finală va fi luată de Curtea de Apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri