anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

Luptă dură pentru terenul din jurul Muzeul "Grigore Antipa". În joc sunt 5.300 mp

GALERIE
Muzeul Antipa
  • Muzeul Antipa
- +

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a transmis luni un răspuns Ministerului Culturii, prin care a informat că nu vrea să renunţe la cei 5.300 de metri pătraţi din parcul Muzeului în vederea realizării unei alte construcţii, se arată într-un comunicat transmis News.ro.

Instituţia muzeală a primit de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale solicitarea de a răspunde unei adrese venite din partea Secretariatului General al Guvernului.  "De asemenea, anterior primirii acestei adrese, managerul Muzeului, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care MNINGA îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat şi pe care nu o doreşte. MNINGA îşi manifestă regretul pentru această situaţie de confuzie, de care nu se face vinovat, şi-şi reafirmă intenţia păstrării integrităţii parcului istoric", se arată în comunicat.

Muzeul "Grigore Antipa" a expus argumentele prin care refuză înstrăinarea a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a instituţiei. Acestea sunt legate de calitatea de monument istoric a muzeului, în integralitatea sa, apartenenţa la o zonă construită protejată (muzeul face parte din Zona Construită Protejată nr. 84 Parcul Delavrancea), importanţa spaţiului verde, nevoia de spaţiu pentru activităţile muzeului (un patrimoniu de 2 milioane de exemplare şi un număr de vizitatori de 311.639 în anul 2018, Muzeul "Antipa" este unul dintre cele mai vizitate din ţară). 

"În acelaşi timp, datorită dezvoltării patrimoniului şi diversificării activităţilor din ultimii 100 de ani, muzeul are nevoie de suplimentarea depozitelor pentru colecţiile în continuă creştere, de un spaţiu adecvat pentru  organizarea de expoziţii temporare de anvergură, dar şi de spaţii noi de expunere", protrivit sursei citate.  "În perioada recentă, prin Contractul de management nr. 86/18.09.2017 este prevăzută extinderea muzeului printr-o construcţie subterană care să păstreze intact spaţiul verde şi  care să ofere spaţiile suplimentare de care muzeul are nevoie", conform comunicatului.

Potrivit instituţiei, extinderea muzeului va genera următoarele beneficii: depozitarea colecţiilor în condiţii optime de climat şi securitate; dezvoltarea colecţiilor în spaţiile nou construite, inclusiv oferirea de spaţiu temporar sau permanent pentru colecţii aflate în dificultate la oricare alte muzee de profil din ţară; organizarea optimă a programelor cultural-educaţionale şi de valorificare a patrimoniului (expoziţii temporare etc.); creşterea substanţială a numărului de vizitatori, prin folosirea spaţiilor expoziţionale nou create, ceea ce ar creşte sustenabilitatea financiară a muzeului; dezvoltarea activităţii curatoriale şi de cercetare a patrimoniului în spaţiile eliberate în vechea clădire a muzeului; în acest sens, păstrarea intactă a suprafaţei de teren ce aparţine muzeului este de o importanţă capitală, fiind practic garantul existenţei şi dezvoltării Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“; Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ îşi manifestă încrederea că Guvernul va lua în consideraţie necesitatea păstrării parcului actual şi a extinderii spaţiilor Muzeului, fără afectarea spaţiului verde.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un preşedinte discret

Lucian DÎRDALA

Un preşedinte discret

Nu se pune problema să stabilim, aici, pattern-uri ambiţioase. Se poate, totuşi, observa că preşedinţii Senatului din guvernările dominate de Ion Iliescu au fost politicieni lipsiţi de ambiţia de a controla partidul sau guvernul, acceptând fără obiecţii supremaţia lui Ion Iliescu.

Filmuletul zilei

opinii

Ultima mineriadă (I)

Florin CÎNTIC

Ultima mineriadă (I)

Faptul că la presiunea societăţii civile conducerea DIICOT a hotărât să infirme în mare măsură scandaloasa încercare de muşamalizare făcută de procurorul Doru Stoica arată cât de exploziv este dosarul represiunii din 10 august 2018.

Imagine all the people...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Imagine all the people...

Memoriei lui Philippe Muray (1945-2006)

Efemeride electronice

Ioan MILICĂ

Efemeride electronice

pulspulspuls

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Cu nespusă sfială ridicăm privirea spre mitra Sfinţiei voastre, convinşi fiind că îndrăzneala ne va fi iertată, iar rostirea noastră păcătoasă va fi aşişderea trecută cu vederea, dacă se va dovedi nevrednică de înalta judecată a Sfinţiei Voastre.

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.