Lupta electorală de la Iaşi, arbitrată "din pix" de primarul Mihai Chirica
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

Lupta electorală de la Iaşi, arbitrată "din pix" de primarul Mihai Chirica

GALERIE
panouri-electorale
  • panouri-electorale
- +

Un exemplu concret privind dubla măsură a primarului. Cererea pentru afişe de precampanie a USR-PLUS stă la Primărie în sertar, fără răspuns, de la 1 octombrie. Cea a PNL, depusă pe 22 octombrie, a primit aprobare în câteva zile, afişele candidaţilor de aici, încadrate de poza primarului, fiind deja la stradă.

 

Primăria Iaşi practică o dublă măsură în ceea ce priveşte rezolvarea doleanţelor partidelor în context electoral. Şefii USR-PLUS Iaşi au acuzat ieri municipalitatea că tergiversează aprobarea amplasării unor corturi şi bannere, cu toate că există solicitări înaintate încă din ziua de 1 octombrie. În schimb, Primăria, condusă de primarul Mihai Chirica (PNL), a rezolvat mult mai repede o solicitare similară a liberalilor: PNL a depus cererea pe 22 octombrie, iar patru zile mai târziu era emisă deja şi dispoziţia.

„Abuzul de putere este tot o formă de hoţie. Astfel cum se explică faptul că cererea USR-PLUS pentru amplasarea de bannere electorale stă în Primăria Iaşi din data de 1 octombrie, fără răspuns?”, a acuzat Monica Berescu, copreşedinte al filialei ieşene USR-PLUS. „Ştiu că se analizează cererea lor şi vor primi în curând un răspuns”, a comentat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, el îndeplinind şi un rol neoficial de consultant politic al primarului Chirica.

PNL, monopol pe publicitatea electorală stradală

Pe site-ul Primăriei Iaşi există o singură dispoziţie publicată prin care unui partid politic i se permite să afişeze pe domeniul public materiale electorale până pe 5 noiembrie. Este cazul PNL, care a ales o formă mascată de a-şi face propagandă prin intermediul unei „campanii de consultare şi informare a cetăţenilor cu privire la proiectele Iaşului”.

În fapt, au fost montate diverse structuri cu afişe de mari dimensiuni în care apar inclusiv candidaţi PNL la parlamentare alături de primarul Mihai Chirica. În altele, apar sloganuri electorale ale PNL precum „Dezvoltăm Iaşul” sau „Dezvoltăm România”. În acelaşi timp, pe unele panouri apar mesaje cu finanţări care nu există în realitate. Un exemplu în acest sens este mesajul „2,5 miliarde de euro pentru autostrada Iaşi - Tg Mureş”. Toate aceste panouri sunt vădit electorale şi menite să contribuie la asigurarea unei mai bune vizibilităţi a liberalilor în perspectiva alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Conform dispoziţiei primarului Chirica, liberalii au obţinut aprobarea pentru nu mai puţin de 42 de amplasamente, în general fiind vorba de zone aglomerate, cu vad foarte bun.

„Nu este favorizat niciun partid politic. Procedura este cea descrisă în legislaţia specifică. Cererea din 22 octombrie se referă la altceva, adică citez: ...referitoare la amplasarea unor corturi pentru desfăşurarea unei campanii de consultare şi informare a cetăţenilor cu privire la proiectele Iaşului”, a susţinut, cu seninătate, Sebastian Buraga. Legislaţia electorală a fost schimbată acum 5 ani, iar principala modificare a vizat interzicerea oricărui tip de afişaj stradal în campania electorală cu excepţia afişelor de mici dimensiuni pe panouri montate de Primărie. Din acest motiv, înainte de începerea campaniei electorale (6 noiembrie), partidele apelează la diverse trucuri în încercarea de a creşte notorietatea candidaţilor pe ultima sută de metri. Însă, după cum se poate constata la Iaşi, „legislaţia specifică” nu se aplică în acelaşi fel pentru toţi competitorii electorali.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.