Lupta electorală de la Iaşi, arbitrată "din pix" de primarul Mihai Chirica
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Lupta electorală de la Iaşi, arbitrată "din pix" de primarul Mihai Chirica

GALERIE
panouri-electorale
  • panouri-electorale
- +

Un exemplu concret privind dubla măsură a primarului. Cererea pentru afişe de precampanie a USR-PLUS stă la Primărie în sertar, fără răspuns, de la 1 octombrie. Cea a PNL, depusă pe 22 octombrie, a primit aprobare în câteva zile, afişele candidaţilor de aici, încadrate de poza primarului, fiind deja la stradă.

 

Primăria Iaşi practică o dublă măsură în ceea ce priveşte rezolvarea doleanţelor partidelor în context electoral. Şefii USR-PLUS Iaşi au acuzat ieri municipalitatea că tergiversează aprobarea amplasării unor corturi şi bannere, cu toate că există solicitări înaintate încă din ziua de 1 octombrie. În schimb, Primăria, condusă de primarul Mihai Chirica (PNL), a rezolvat mult mai repede o solicitare similară a liberalilor: PNL a depus cererea pe 22 octombrie, iar patru zile mai târziu era emisă deja şi dispoziţia.

„Abuzul de putere este tot o formă de hoţie. Astfel cum se explică faptul că cererea USR-PLUS pentru amplasarea de bannere electorale stă în Primăria Iaşi din data de 1 octombrie, fără răspuns?”, a acuzat Monica Berescu, copreşedinte al filialei ieşene USR-PLUS. „Ştiu că se analizează cererea lor şi vor primi în curând un răspuns”, a comentat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, el îndeplinind şi un rol neoficial de consultant politic al primarului Chirica.

PNL, monopol pe publicitatea electorală stradală

Pe site-ul Primăriei Iaşi există o singură dispoziţie publicată prin care unui partid politic i se permite să afişeze pe domeniul public materiale electorale până pe 5 noiembrie. Este cazul PNL, care a ales o formă mascată de a-şi face propagandă prin intermediul unei „campanii de consultare şi informare a cetăţenilor cu privire la proiectele Iaşului”.

În fapt, au fost montate diverse structuri cu afişe de mari dimensiuni în care apar inclusiv candidaţi PNL la parlamentare alături de primarul Mihai Chirica. În altele, apar sloganuri electorale ale PNL precum „Dezvoltăm Iaşul” sau „Dezvoltăm România”. În acelaşi timp, pe unele panouri apar mesaje cu finanţări care nu există în realitate. Un exemplu în acest sens este mesajul „2,5 miliarde de euro pentru autostrada Iaşi - Tg Mureş”. Toate aceste panouri sunt vădit electorale şi menite să contribuie la asigurarea unei mai bune vizibilităţi a liberalilor în perspectiva alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Conform dispoziţiei primarului Chirica, liberalii au obţinut aprobarea pentru nu mai puţin de 42 de amplasamente, în general fiind vorba de zone aglomerate, cu vad foarte bun.

„Nu este favorizat niciun partid politic. Procedura este cea descrisă în legislaţia specifică. Cererea din 22 octombrie se referă la altceva, adică citez: ...referitoare la amplasarea unor corturi pentru desfăşurarea unei campanii de consultare şi informare a cetăţenilor cu privire la proiectele Iaşului”, a susţinut, cu seninătate, Sebastian Buraga. Legislaţia electorală a fost schimbată acum 5 ani, iar principala modificare a vizat interzicerea oricărui tip de afişaj stradal în campania electorală cu excepţia afişelor de mici dimensiuni pe panouri montate de Primărie. Din acest motiv, înainte de începerea campaniei electorale (6 noiembrie), partidele apelează la diverse trucuri în încercarea de a creşte notorietatea candidaţilor pe ultima sută de metri. Însă, după cum se poate constata la Iaşi, „legislaţia specifică” nu se aplică în acelaşi fel pentru toţi competitorii electorali.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Amintiri

Cătălin ONOFREI

Amintiri

Ultimele zile ale comunismului.

Filmuletul zilei

opinii

Românitate absolută

Codrin Liviu CUȚITARU

Românitate absolută

Nu se mai putea sta în incinta clocotitoare! În frunte cu rectorul şi cu drapelul naţional, intonând, marţial, cântecul „Noi suntem români”, participanţii, încolonaţi militar, au ieşit vehement pe coridoare şi ulterior în stradă...

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (II)

George ŢURCĂNAŞU

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (II)

Nu poţi fluiera o simfonie, este nevoie de o orchestră

Bogdan ILIESCU

Nu poţi fluiera o simfonie, este nevoie de o orchestră

„It is the long history of humankind (and animal kind, too) that those who learned to collaborate and improvise most effectively have prevailed.”/ „Este învăţătura istoriei îndelungate a omului (şi a animalelor, de asemenea) că cei care au învăţat să colaboreze şi să improvizeze cel mai eficient au triumfat.” - Charles Darwin

pulspulspuls

Lovitură de Palat ratată de Peni Hill şi Electrician: au tras, dar mingea n-a ajuns la poartă

Lovitură de Palat ratată de Peni Hill şi Electrician: au tras, dar mingea n-a ajuns la poartă

Fiţi atenţi aicea, stimaţi telespectatori, cam cum se pune problema şi şmenul între conţilierii partidoiului ieşean, când e vorba de votat au ba în calitate de vice al premarelui pe omul buhaiului şantajist Ghihocel, cel pus pe liste de dipotatul deştept Grămadă în urma unui şantaj, aşa cum se aude prin piaţă la Alexandru, ba chiar şi pe la Nicolina (unii zic chiar că şi pe la piaţa de cornute de la Podu Iloaiei, lunea dimineaţă)! 

Caricatura zilei

Mireasa hoțomană

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.