Lupta pneumologilor cu fumatul s-a mutat la țigările electronice. Sunt la fel de periculoase, dar mult mai puțin reglementate
Medicii pneumologi care au luptat zeci de ani pentru convingerea populației asupra riscurilor fumatului au acum în față o nouă provocare: țigările electronice sau cele cu tutun încălzit. Spre deosebire de alți ani, acum provocarea este dublă: în unele țări, precum Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde o parte a corpului medical promovează țigările electronice ca mijloc de renunțare la fumatul clasic, considerat mult mai nociv.
Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 15
Dar dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, spune că nu există dovezi care să arate vreun beneficiu pentru fumatul electronic. Ba mai mult, s-a văzut că în unele cazuri acestea afectează corpul uman la fel de puternic ca țigările clasice, deși în feluri diferite, iar ultimele studii apărute în domeniu arată că nu sunt eficiente nici pentru lăsarea de fumat, ci nasc noi dependențe, pe lângă cea de tutunul clasic.
Dependența de nicotină
Cel mai mare risc, explică medicul, legat de aceste țigări electrice și de celebrele echipamente de vapat este că ele nu sunt standardizate. În mod normal, ar trebui să aibă nicotină și elemente aromatizante în cantități standard. Doar că ele diferă, nefiind o reglementare, cum diferă și legislația internațională pe seama lor: pot fi fumate în spații publice, inclusiv închise, iar fumatul pasiv în urma unor astfel de dispozitive este la rândul său nociv.
„Nicotina este asemănătoare unui medicament ideal la care visăm cu toții, care în 16 secunde să străbată membrana din creier, să ajungă la receptori și să lucreze acolo. Este o substanță adictivă, intră la adicții, ca la droguri, eliberează dopamină similar cu amfetaminele și cocaina. Are un efect bigazic, relaxează și învigorează, dar doar la consumatorii noi, nu și la cei cronici, care ajung la o dependență din spectrul sevrajului dacă nu consumă constant”, a declarat medicul.
Argumentul industriei tutunului, spune acesta, este că astfel de țigări asigură nicotina de care organismul e dependent de la țigările clasice, fără substanțele toxice de la arderea acestuia. Astfel s-ar putea renunța la fumat într-un timp, cu aceste dispozitive.
„Ce încearcă o parte din corpul medical plătit de industria tutunului să sponsorizeze este că fumătorii convenționali nu au riscuri majore de la nicotină, ci de la tar, gudron, în timp ce efectele nicotinei ar fi multiple, pe anxietate, apetit, creșterea serotoninei etc. Ați auzit fumătorii – «consum ca să nu mă îngraș sau ca să am scaun zilnic». Asta vor spune mulți. Doar că s-a ajuns ca această țigară electronică să fie percepută ca fiind sigură deși puțini știu ce consumă și de risc are”, a completat dr. Florin Mihălțan.
Compuși din cartușe, găsiți în țigări
Medicul a explicat că aceeași compuși toxici existenți în tutunul convențional se regăsesc și în țigara electronică, dar în doze mai mici. Însă studiile arată că țigările electronice introduc în organism unele particule de metal în doze foarte mari: cum ar fi fier, aluminiu sau cupru. Iar specialistul crede că industria tutunului a câștigat creând discuțiile pro-contra, lăsându-se impresia generală că e un subiect dezbătut și că doar abordarea diferă, nu că vorbim de produse toxice pentru organism.
„Experții care susțin că este mai puțin dăunător, că este o modalitate de control a fumatului, cei care sunt împotrivă spun că sunt alte motive în spate, practic se încearcă renormalizarea fumatului în spațiile publice. Așa cum industria tutunului folosea medici acum 40 de ani care spuneau că fumatul este sigur, așa se întâmplă și astăzi. Dar în țigara electronică se regăsesc elemente care sunt și în cartușe, toxice”, a completat expertul.
Iar industria funcționează pe multe căi: inclusiv la spitalul la care activează dr. Florin Mihălțan a primit oferta de a participa la un studiu care „nu are nimic în legătură cu ce înseamnă cercetare”, pe BPOC, pe tutun încălzit, care ar arăta avantajele față de fumatul clasic.
„Am un caz din SUA cu un copil de 22 de ani cu dublu transplant de plămâni după ce a fost pe un tip de asistență numită ECMO, după un consum intens de țigară electronică. Încep să apară mai multe cazuri, există o reacție a societăților profesionale, cardiologii au o reacție pozitivă, iar astăzi observăm o creștere falsă a consumului la adolescenți, pe plan mondial”, a puncta tdr. Florin Mihălțan.
Medicul a spus că sunt și studii care demonstrează că vapatul pasiv este periculos, că existe efecte cardiovasculare multe. Și o urmărire a pacienților care au încercat să renunțe la fumatul clasic folosind țigările electronice a scos în evidență că aceștia, în mare, au eșuat, doar 6% reușind acest lucru, și acum au două dependențe.
„Sunt societăți care refuză să folosească țigara electronică în programele de sevraj. Și la nivel european există o aceeași recomandare. Dar avem o problemă de legislație referitoare la reglementare la nivel de nivel de adolescenți și o problemă de corecție a marketării și reclamei. Momentan este simplu să iei online, fără control, de oriunde”, a conchis acesta.
Publicitate și alte recomandări video