Luptă strânsă între firmele ieşene pentru banii acordaţi la angajarea persoanelor vulnerabile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 24.02.2021

Luptă strânsă între firmele ieşene pentru banii acordaţi la angajarea persoanelor vulnerabile

GALERIE
loc de munca
  • loc de munca
- +

2.300 de firme au depus anul trecut cereri pentru fondurile acordate dacă angajează tineri, absolvenţi şi persoane de peste 45 de ani. Dintre acestea, 1.800 au primit aprobare. În total s-au acordat 64 de milioane de lei, din fonduri europene şi de la bugetul de stat.

Banii acordaţi de Agenţia Judeteană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi companiilor care angajează persoane vulnerabile au stârnit, anul trecut, interesul unui număr de 2.300 de firme. Este vorba despre fondurile acordate pentru încadrarea în câmpul muncii a şomerilor cu vârsta de peste 45 de ani, tinerilor absolvenţi ori NEETs (cei care nu au un loc de muncă, nu merg la şcoală şi nici nu sunt angrenaţi în orice altă formă de pregătire profesională). Pentru fiecare angajat se acordă o subvenţie de 2.250 lei pe lună timp de un an (27.000 lei/persoană). Dintre firmele care au aplicat au reuşit să primească ajutorul 1.800. Potrivit Gabrielei Vasilache, directorul AJOFM Iaşi, în anul 2019, diferenţa dintre numărul de cereri şi cele acceptate la plată este dată de dosare incomplete, neeligibile, ori dosarele din luna decembrie, care vor fi soluţionate în termen de 30 de zile. Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, sunt acordate subvenţii persoanelor juridice care încadrează persoane aparţinând unor categorii dezavantajate sau cu acces mai dificil pe piaţa muncii.

Firmele care au primit cele mai mari cinci subvenţii

Cea mai mare subvenţie primită de un angajator ajunge la 1,2 milioane lei şi este trecută în dreptul societăţii comerciale Arteflux din Iaşi, fapt care a condus la crearea a 45 locuri de muncă pentru persoanele din categoriile vulnerabile. Aproape 1,1 milioane lei sunt subvenţii asigurate din  Fondul Social European (FSE), adică bani europeni. Pe al doilea loc, cu 840.000 lei acordaţi sub formă de subvenţii se află Electroputere VFU Paşcani, care a subţiat rândul şomerilor cu 31 de persoane. De remarcat aici că cea mai mare parte a banilor, respectiv 756.000 lei provin de la bugetul asigurărilor de stat, iar 81.000 lei din fonduri FSE. În cuantumul acestor sume au fost angajate 3 persoane cu vârste cuprinse între 16-24 ani, în timp ce 28 sunt persoane de peste 45 ani. Pe locul 3 se situează Nord Est Security Force, cu subvenţii de peste 780.000 lei. Societatea a angajat 18 persoane - 2 aparţinând categoriei de vârstă între 16-24 ani şi 16 persoane de peste 45 ani -, 485.000 lei fiind fonduri din FSE. Alţi 216.000 lei au fost primiţi de agentul economic de la bugetul asigurărilor de şomaj, pentru încă 8 persoane inserate pe piaţa muncii, iar 81.000 au reprezentat bani europeni, pentru care au angajat alţi 3 oameni. MTS Securitate a angajat 13 persoane cu vârsta de peste 45 ani, subvenţiile din FSE depăşind pragul de 350.000 lei. Societatea a primit  subvenţii şi de la bugetul asigurărilor de stat, anume 216.000 lei pentru alte 8 persoane de peste 45 ani angajate. Pe ultimul loc în topul realizat de “Ziarul de Iaşi” se află societatea comercială Money Autocare a primit sub formă de subvenţii 540.000 lei pentru cele 20 de persoane pe care le-a angajat. Acestea provin din categoria celor de peste 45 ani, iar banii din FSE.

Un mizilic de 64 milioane de lei

Fondurile pentru angajarea de persoane din categoriile vulnerabile vin din două surse : Fondul Social European şi bugetul de stat. Valoarea subvenţiilor “absorbite“ de firmele din judeţul Iaşi a sărit anul trecut de 64 milioane de lei. Vorbim însă, în ambele cazuri, despre resurse financiare limitate, aşadar se duce o luptă grea între societăţile comerciale locale. Potrivit directorului AJOFM Iaşi, pentru accesarea subvenţiilor din bugetul asigurărilor pentru şomaj nu există un alt criteriu de eligibilitate decât corectitudinea dosarului depus. Altfel spus, agentul economic “mai ager” care se prezintă cu dosarul bine pus la punct are şanse reale de a primi ajutorul bănesc de la stat. “Pe site-ul nostru sunt afişate toate informaţiile cu privire la documentele pe care trebuie să le conţină dosarul, iar acestea se analizează în ordine cronologică, nicidecum pe criterii preferenţiale”, a subliniat oficialul AJOFM Iaşi. “Legea în baza căreia noi oferim aceste subvenţii face referire doar la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Subvenţiile, fie că angajezi persoane din mediul rural ori din alte categorii vulnerabile, se oferă în limita bugetului aprobat de Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi implicit din ce primim noi de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă”, a adăugat aceasta. Vestea bună este că, atunci când fondurile de la bugetul de stat se epuizează, întreprinzătorii pot accesa fonduri europene nerambursabile - scheme naţionale prin care se oferă subvenţii exact ca în condiţiile legii 76/2002, plus alte câteva condiţii suplimentare, puse de UE. De altfel, cele mai multe subvenţii sunt decontate din fonduri europene, după cum reiese şi din centralizarea AJOFM Iaşi cu privire la lista angajatorilor beneficiari de subvenţii în perioada ianuarie – decembrie 2019. “Este o măsură foarte atractivă pentru angajatori, fiind un sprijin real. Prioritatea Guvernului de a atrage fonduri europene trebuie luată în considerare”, a precizat Gabriela Vasilache.

Uneori banii vin mai greu

De menţionat totuşi că firmele care îndeplinesc toate condiţiile de eligibilitate, dar care nu au prins un loc pe listă sunt lăsaţi “la mâna“ Guvernului şi, în cel mai fericit caz, vor  aloca banii doar după o rectificare bugetară. “Fiecare dosar primeşte un răspuns în 30 de zile. Dacă nu este eligibil din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 (FSE), dar a fost din bugetul asigurărilor de somaj (BAS), cum nu au fost bani suficienţi, le-am transmis că este eligibil, dar nu sunt fonduri în acest moment. Nu înseamnă că dacă a fost depus dosarul şi nu sunt fonduri nu vor lua aceşti bani, doar că trebuie să aştepte rectificările bugetare“, susţine Gabriela Vasilache. Este foarte important de reţinut că documentaţia incompletă ori întârziată poate duce la pierderea dreptului la subvenţie. De asemenea,  şi chestiunile precum obligaţia de a angaja persoane cu handicap ori ca necesitatea ca şomerii să fie înregistraţi înainte la agenţiile de muncă pot conduce la acelaşi rezultat. (Florentina SANDU)

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro? Mai bine nu

Lucian DÎRDALA

Euro? Mai bine nu

Guvernul şi clasa politică nu au niciun chef să introducă moneda unică, dar - spre deosebire de omologii lor maghiari sau polonezi - nu au curajul să o afirme explicit. De parcă întreg continentul nu s-ar putea odihni, noaptea, de grija intrării României în zona euro.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (II)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (II)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Cu Vio la Veneţia

Radu PĂRPĂUȚĂ

Cu Vio la Veneţia

Cu Vio am lucrat pe vremea lui Ceaşcă la un institut de cercetare. Prin '95-'96 ne-am întâlnit încă o dată, după care l-am pierdut (credeam definitiv). Era hotărât să plece în Occident.

Uriaşul cu suflet mare

Alex VASILIU

Uriaşul cu suflet mare

Dacă priveşti de sus, de pe dealul Mestecănişului, ori dacă o iei spre valea Iacobenilor, îţi atrag atenţia case mici „aruncate” pe-o coastă, uitate acolo de-un veac, două. 

pulspulspuls

Iaca din ce pălărie l-a tras afară de urechi pe noul subtprifect!

Iaca din ce pălărie l-a tras afară de urechi pe noul subtprifect!

Două vorbe pe azi, din prima, ca să nu uităm de el, despre noul subpprifect userist de Iaşi, junele Fănică de la Popricani. 

Caricatura zilei

Romantic

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.