Lupta unor locatari din Copou pentru un teren de 500.000 de euro. Jurnal de front
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cazul retrocedării de pe strada Lascăr Catargi

Lupta unor locatari din Copou pentru un teren de 500.000 de euro. Jurnal de front

GALERIE
cladire lascar catargi
  • cladire lascar catargi
- +

Meciul pentru o proprietate de o jumătate de milion de euro se va relua în deplasare. Miza este reprezentată de un teren situat pe Lascăr Catargi, lângă fostul Institut de Istorie "A.D. Xenopol". Terenul este stăpânit de peste 60 de ani de locatarii unui bloc din apropiere, dar în urmă cu cinci ani a fost retrocedat de primarul Gheorghe Nichita, cu puţin timp înainte de a fi arestat.

În 1955, salariaţii Universităţii "A.I. Cuza" au primit un teren de 1.026 mp, în vederea construirii unui bloc de locuinţe. Jumătate din suprafaţă le era atribuită în proprietate comună, iar cealaltă jumătate, în folosinţă.

La acea dată, legea permitea construirea de locuinţe pe baza cooperării între viitorii locatari prin credite acordate de stat. Pe terenul respectiv, în fundul curţii, a fost construit un bloc cu două etaje, în care s-au instalat şase familii, ca proprietare, acestea plătind creditul pe parcusul a 30 de ani.

Terenul rămas liber, spre stradă, a fost utilizat parţial pentru realizarea căii de acces, restul rămânând ca un spaţiu verde de folosinţă comună. De altfel, pe sub acest spaţiu verde se află reţelele de utilităţi aferente blocului.

După 60 de ani însă, clădirea Institutului de Istorie a fost retrocedată lui Eduard Michael Wachtel, ca urmaş al lui Lascăr Wachtel, împreună cu terenul învecinat. Dispoziţia a fost semnată de primarul Nichita în martie 2015.

"Noi am aflat că s-a «retrocedat» şi terenul nostru abia în 2018, când am primit o notificare de la avocaţii lui Wachtel, că se solicită ieşirea din indiviziune. Atunci am început şi noi să ne interesăm ce se întâmplă. Nu am găsit la Arhivele Statului niciun Wachtel care să fi fost cândva proprietar acolo. Nu ştim al cui urmaş este şi ce drepturi a avut tatăl sau bunicul său acolo. Acest Wachtel, dacă există, nici nu a apărut vreodată în Iaşi, să discute cu noi sau să participe la judecată. Dar, dincolo de asta, problema noastră este că se voia exact terenul pe care este calea de acces la bloc şi sub care sunt reţelele de utilităţi. De altfel, tocmai din motivul ăsta noi am primit în folosinţă întregul teren", a spus Anca Lazăr, una dintre locatarele blocului.

Dispoziţia de retrocedare a fost atacată în instanţă de locatarii blocului. Deşi retrocedarea unei jumătăţi a terenului aferent blocului îi viza direct pe aceştia, instanţa a apreciat că ei nu au un drept real de folosinţă asupra acestuia, deci nici nu pot invoca un interes în cauză.

O altă acţiune a locatarilor, cea de uzucapiune, respectiv primirea în proprietate a terenului pe care îl foloseau de şase decenii, a fost şi ea respinsă.

"Ciudat a fost faptul că toate acţiunile privind acel teren au ajuns până la urmă să fie judecate de acelaşi complet de judecători. Practic, aşteptam să ne dea dreptate acelaşi judecător care ne refuzase iniţial", a spus Lazăr.

În opinia acestora, soluţia corectă a cazului ar fi fost acordarea de despăgubiri lui Wachtel, nu retrocedarea în natură.

Valoarea foarte mare a terenului de pe Lascăr Catargi, estimată la 500.000 de euro ca şi faptul că cererea de apel vizând anularea dispoziţiei de retrocedare urma să fie judecată de un complet care se pronunţase deja cu privire la situaţia juridică a terenului au reprezentat argumentele aduse de locatari pentru strămutarea procesului în altă localitate.

Au fost invocate şi legăturile de rudenie dintre una din avocatele lui Wachtel şi un judecător al Tribunalului Militar, existând astfel posibilitatea unor presiuni făcute în defavoarea locatarilor blocului.

Ajuns în faţa Curţii de Apel Bacău, dosarul a căpătat deja o altă turnură. Excepţia lipsei de interes a locatarilor a fost respinsă, cauza fiind trimisă spre rejudecare la Tribunalul Bacău. Sentinţa Curţii din Bacău nu este însă definitivă, strămutarea putând fi încă anulată, în urma unui eventual apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.