Lupte aprinse între social-democrații ieșeni pentru un loc eligibil pe listele de la parlamentare
Social-democrații ieșeni încă se zbat în chinurile stabilirii candidaților eligibili la alegerile parlamentare. PSD este singurul partid de la Iași care nu a închis listele. Săptămâna următoare este de așteptat ca social-democrații să anunțe ordinea candidaților, în condițiile în care termenul este finalul lunii septembrie.
În cursa internă a filialei social-democrate s-au înscris aproape 30 de persoane în urmă cu două săptămâni. Între timp, bătuți în cuie sunt candidații care vor deschide listele: rectorul Universității Tehnice Dan Cașcaval la Senat și Bogdan Cojocaru (șef PSD Iași, fost prefect) la Camera Deputaților. Celelalte locuri încă sunt disputate între social-democrați, în discuții intervenind și lideri centrali ai partidului.
Cine sunt favoriții pentru celelalte poziții eligibile
Surse ZDI spun că senatorul Maricel Popa este în continuare favorit pentru poziția a doua la deputați, în timp ce, la Senat, Cașcaval ar urma să fie secondat de primarul din Tătăruși, Costel Iosub, poziție semi-eligibilă. În context, amintim că, de la București, era așteptată o decizie în privința candidaturilor primarilor în funcție la parlamentare, dar aceasta nu a mai fost luată, iar surse din partid spun că liderii centrali înclină să permită astfel de candidaturi. Iosub ar putea avea și un alt avantaj: prezența lui pe listă, fie și într-o poziție semi-eligibilă, poate fi interpretată ca o reprezentare a Pașcaniului și comunelor limitrofe, zonă din județ care, tradițional, a avut mereu un deputat sau senator pe lista PSD.
- EXCLUSIV – Surpriză PSD pentru parlamentare: rectorul TUIAȘI s-a înscris în partid și vrea să candideze
Pentru pozițiile elibigile de la Camera Deputaților, altele decât primele două, în continuare sunt discuții privind candidaturile lui Cristian Stanciu (lider de grup al consilierilor județeni), Silviu Macovei (actual deputat), Genoveva Farcaș (fost inspector școlar general), Adina Romanescu (director al Liceului de Informativă) și un eventual deputat „de import”, respectiv o persoană nominalizată de conducerea centrală a PSD. Dintre acești candidați, doar doi vor avea șanse reale la un mandat de deputat (locurile 3 și 4).
Hotărâtor în stabilirea ordinii pe liste ar putea fi partea financiară, respectiv disponibilitatea candidaților de a finanța activitățile filialei din perioada următoare. De exemplu, în perioada de pre-campanie (până la finalul lunii octombrie), fondurile folosite de partid nu sunt decontate de stat, așa cum se va întâmpla în campania electorală din luna noiembrie. De asemenea, în timpul campaniei electorale, filiala trebuie să aibă disponibilități financiare, care vor proveni din donațiile și cotizațiile membrilor, întrucât banii de la stat sunt decontați după alegeri.
PNL și USR au închis listele
Liberalii ieșeni au închis listele în doi timpi și trei mișcări la începutul lunii septembrie, după discuții care au avut loc doar câteva zile. Listele s-au închis conform voinței șefului Consiliului Județean Costel Alexe și a președintelui filialei Alexandru Muraru. Primele patru locuri la Camera Deputaților sunt ocupate de Muraru, Sorin Afloarei (vicepreședinte CJ și un apropiat al lui Alexe), Sorin Năcuță (actual deputat asumat de zona Pașcani) și Luciana Antoci (inspector școlar general). La Senat, prima poziție este ocupată de un apropiat al lui Alexe (Lucian Rusu), iar pe locul doi este directorul de la Aeroport (Romeo Vatră).
La USR, listele au fost închise weekend-ul trecut, dar rezultatele au fost contestate la București. Principala „luptă” a fost dusă între liderul filialei Ștefan Tanasă și deputatul Filip Havârneanu. Actualul parlamentar a fost „exilat” la coada listei (al 13-lea loc), în timp ce Tanasă ocupă prima poziție pentru Camera Deputaților, iar pe poziția a doua va fi Monica Berescu (actual deputat). La Senat, prima poziție aparține fostului candidat la Primărie, Marius Bodea. Rămâne de văzut dacă liderii USR de la București vor interveni în vreun fel pe listele stabilite la Iași, dar surse ZDI spun că înlăturarea lui Havârneanu a avut girul acestora. Nu este exclus ca acesta să facă un pas către Partidul DREPT, al fostului europarlamentar Vlad Gheorghe, cei doi fiind în relații foarte bune.
Până la eventuala îndeplinire a unui astfel de scenariu, cu Gheorghe s-a aliat fosta șefă USR Iași Cosette Chichirău. În prezent, Chichirău este președinte partidului CURAJ, dar ea a anunțat că organizația sa va avea reprezentanți pe listele de candidați ai DREPT. În context, amintim că o alianță de partide presupune un prag electoral mai mare, ceea ce scade șansele obținerii de mandate în Parlament pentru astfel de formațiuni nou-intrate pe scena politică. În cazul unui partid, pragul este de 5%, iar, în situația mai multor partide, pragul crește în funcție de câte organizații fac parte din alianță.
Nu în ultimul rând, la AUR Iași încă este deschisă procedura internă de înscriere a candidaților. Surse ZDI spun că cei care vor deschide listele sunt Marius Ostaficiuc (actual deputat, ex-PSD) la Camera Deputaților și fostul fotbalist Ciprian Paraschiv la Senat. Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie.
FOTO: PSD Iasi/Facebook
Publicitate și alte recomandări video