Lupte grele în PSD Iași pentru posturile de parlamentar. S-ar putea să fie surprize mari
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Lupte grele în PSD Iași pentru posturile de parlamentar. S-ar putea să fie surprize mari

GALERIE
psd iasi
  • psd iasi
- +

Joi este termenul limită de depunere a listelor pentru alegerile din decembrie. Conflictul dintre Popa şi Ostaficiuc trebuie tranşat de conducerea centrală. Cine sunt favoriţii de la Iaşi. Surse din filiala PSD nu exclud apariţia unui nume impus de Bucureşti

 

PSD Iaşi încă nu şi-a definitivat listele pentru alegerile parlamentare, deşi joi este termenul limită de depunere a candidaturilor. Numărul mare de pretendenţi, conflictele din filială şi numărul limitat de mandate estimate au dus la situaţia unică în care se află organizaţia, înainte de un astfel de scrutin. Social-democraţii mizează pe cel puţin patru locuri în Parlament: trei deputaţi şi un senator, cu oarecare şanse pentru un al cincilea mandat (posibil de senator). În 2016, PSD Iaşi a trimis 9 reprezentanţi în Parlament: 6 deputaţi şi 3 senatori. Acum patru ani, social-democraţii obţineau un scor de aproape 50%, iar estimările actuale pentru parlamentare arată un scor electoral la jumătate faţă de 2016 (procentual). „Meciul” din PSD Iaşi încă se joacă pentru stabilirea listelor, iar arbitrul este conducerea centrală care va avea ultimul cuvânt de spus. În context, nu este exclusă prezenţa unui social-democrat pe liste din afara filialei ieşene, spun surse din PSD, care ar complica şi mai tare situaţia volatilă din organizaţie.

Care sunt scenariile şi cine se luptă pentru supremaţie

Unul dintre motivele pentru întârzierea în întocmirea listelor constă în conflictul dintre organizaţia municipală Iaşi, prin liderul său Marius Ostaficiuc, şi organizaţia judeţeană, condusă de Maricel Popa. Între cei doi au avut loc schimburi de replici inclusiv la nivel public, iar organizaţia Iaşi, printr-o rezoluţie, a cerut conducerii centrale demiterea lui Popa. Acest lucru nu s-a întâmplat, deşi solicitarea a fost formulată acum aproape trei săptămâni. Apropiaţi ai acestora din partid spun că ambii caută susţinere la Bucureşti pentru a-şi impune voinţa. „Am prezentat conducerii centrale o nouă strategie de abordare în aşa fel încât să putem construi un «new PSD» (un PSD nou, n.r.), să putem revigora filiala, după modelul de la Bucureşti”, a declarat ieri Marius Ostaficiuc, inclusiv el fiind unul dintre pretendenţii pentru un fotoliu de parlamentar.

Maricel Popa nu a putut fi contactat în cursul de ieri. Cel mai des nume vehiculate între liderii PSD Iaşi pentru ocuparea unui loc eligibil la Camera Deputaţilor sunt Cristian Stanciu (vicepreşedinte PSD Iaşi), Bogdan Cojocaru (actual deputat) şi o persoană impusă de Bucureşti (cel mai frecvent este nominalizat Radu Antohi). Alte nume invocate de şefi ai filialei sunt Paul Boişteanu (preşedinte executiv al organizaţiei PSD Iaşi, fost consilier local), Dumitru Pantazi (fost primar al Paşcaniului), Marius Ostaficiuc şi Camelia Gavrilă (actual deputat). La Senat, prima poziţie este dorită de Maricel Popa, la „cuţite” cu Vasile Toma (actual senator). Nu e clar în ce măsură au renunţat la „luptă” şi ceilalţi actuali parlamentari ai PSD: Silviu Macovei, Vasile Axinte, Vasile Cîtea, Doru Pănescu şi Victorel Lupu. Cert este că şefii naţionali ai PSD caută să aibă în fruntea listelor judeţene oameni cu un nivel ridicat de credibilitate. În acest context, listele de la Iaşi ar putea suferi schimbări radicale, iar, cel târziu mâine, ar trebui comunicate şi public. „Nu este exclus să apară mari surprize”, ne-a spus ieri unul dintre liderii filialei.

Cum se prezintă situaţia în celelalte partide

Celelalte două partide mari, PNL şi USR-PLUS, şi-au anunţat deja principalii candidaţi. Liberalii au prezentat o listă cu şase nume pentru Camera Deputaţilor (Alexandru Muraru, Sorin Năcuţă, Alexandru Kocsis, Liviu Bulgaru, Lucian Rusu şi Marius Minea) şi trei nume la Senat (Iulia Scântei, Liviu Brătescu şi Andrei Cazacu). În afara de Scântei, actual senator, niciunul dintre ceilalţi candidaţii PNL nu au mai fost în Parlament. Listele parlamentare au fost definitivate şi de către USR-PLUS, iar principalii candidaţi sunt Cosette Chichirău, Monica Berescu, Filip Hăvârneanu (Camera Deputaţilor) şi Marius Bodea (Senat). Şanse reale să intre în Parlament mai au alte două partide: PMP şi Pro România, fiecare cu maximum un mandat de deputat. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 octombrie, campania electorală va demara la începutul lunii noiembrie, iar pe 6 decembrie va avea loc scrutinul parlamentar. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.