Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lupte grele pe un apartament: juriştii Primăriei au încercat să spulbere un testament din 1977

GALERIE
testament
  • testament
- +

Primăria vrea să pun mâna pe un apartament lăsat de o bătrână, cu limbă de moarte, parohiei de care aparţinea. Femeia a murit fără moştenitori direcţi. Conform legii, în lipsa unor moştenitori legali sau testamentari, bunurile persoanei decedate revin localităţii pe raza căreia se află.

Totuşi, printr-un act scris de mână, Anna Nykulak ceruse ca locuinţa să-i revină parohiei romano-catolice "Adormirea Maicii Domnului" din centrul civic. Actul nu a fost recunoscut ca testament de către Primărie, de unde şi bătălia în instanţă.

Anna Nykulak a decedat în decembrie 2017, în vârstă de 88 de ani. Cunoscuţii acesteia au înştiinţat parohia, care, în lipsa unor rude, s-a ocupat de înmormântare. Ulterior, la parohie s-a prezentat un nepot de văr al bătrânei, venit din Ucraina, căruia i s-au încredinţat actele rămase.

Nepotul nu avea însă drept de moştenire, fiind rudă de gradul 5. Totodată, printre actele femeii s-a găsit şi un testament scris de mână şi datat 1977, prin care parohia era desemnată ca moştenitoare.

Nu de aceeaşi părere a fost şi municipalitatea. În instanţă, Primăria a invocat caracterul neclar al înscrisului.

Femeia scrisese "În caz de moarte subită, tot ceea ce este ca proprietate personală a mea, casă şi tot ce este în ea să treacă în folosul Bisericii Catolice din Iaşi. În cazul unei boli incurabile, a unei paralizii, în cazul în care nu aş mai putea comunica, doresc ca acest act să ajungă la Biserica Catolică. Să fie rugat părintele Patraşcu sau alt preot să-mi dea îngrijirile necesare: Sf. Spovadă şi Sf. Împărtăşanie. Să roage pe o soră de la Biserică să mă îngrijească şi să-i rămână tot ce este în casă. Casa, dacă se va putea vinde, să treacă în folosul Bisericii".

Or, au apreciat reprezentanţii municipalităţii, circumstanţele decesului femeii nu erau cunoscute, deci nu se ştia dacă testamentul era aplicabil. În plus, nu se ştia dacă nu cumva femeia îşi revocase propriul testament în cei 40 de ani care au trecut până la deces şi nici dacă actul chiar fusese scris de mâna femeii.

Oficialii Primăriei au invocat şi faptul că, probabil, în 1977, femeia era doar chiriaş în apartament, nu proprietar. În opinia acestora, ea nu putea dispune prin testament decât de bunurile pe care le deţinea efectiv în proprietate, nu şi de cele obţinute ulterior.

De altfel, actul în sine nici nu era intitulat "Testament", au spus reprezentanţii municipalităţii. În capul paginii, femeia scrisese "În loc de testament".

Cererea parohiei de a se efectua o expertiză grafoscopică a fost acceptată de judecători, demonstrându-se că actul fusese scris de Nykulak. Aceştia au apreciat că formularea "În loc de testament" nu anulează faptul că actul reprezenta concret dorinţele femeii în caz de deces.

În lipsa unor dovezi aduse de Primărie că decesul femeii ar fi avut loc în condiţii care să facă testamentul inaplicabil sau că şi-ar fi revocat testamentul, magistraţii nu au luat în calcul ipotezele ridicate de juriştii municipalităţii.

Ca urmare, magistraţii Judecătoriei au decis că parohia catolică "Adormirea Maicii Domnului" este moştenitoarea de drept a tuturor bunurilor ce au aparţinut Annei Nykulak. Apelul înaintat de Primărie împotriva sentinţei a fost respins miercuri de Tribunal.

Singura cale de atac a municipalităţii a rămas recursul, dacă va putea identifica motive de ilegalitate a celor două sentinţe date până acum.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri