Lupte grele pe un apartament: juriştii Primăriei au încercat să spulbere un testament din 1977
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Lupte grele pe un apartament: juriştii Primăriei au încercat să spulbere un testament din 1977

GALERIE
testament
  • testament
- +

Primăria vrea să pun mâna pe un apartament lăsat de o bătrână, cu limbă de moarte, parohiei de care aparţinea. Femeia a murit fără moştenitori direcţi. Conform legii, în lipsa unor moştenitori legali sau testamentari, bunurile persoanei decedate revin localităţii pe raza căreia se află.

Totuşi, printr-un act scris de mână, Anna Nykulak ceruse ca locuinţa să-i revină parohiei romano-catolice "Adormirea Maicii Domnului" din centrul civic. Actul nu a fost recunoscut ca testament de către Primărie, de unde şi bătălia în instanţă.

Anna Nykulak a decedat în decembrie 2017, în vârstă de 88 de ani. Cunoscuţii acesteia au înştiinţat parohia, care, în lipsa unor rude, s-a ocupat de înmormântare. Ulterior, la parohie s-a prezentat un nepot de văr al bătrânei, venit din Ucraina, căruia i s-au încredinţat actele rămase.

Nepotul nu avea însă drept de moştenire, fiind rudă de gradul 5. Totodată, printre actele femeii s-a găsit şi un testament scris de mână şi datat 1977, prin care parohia era desemnată ca moştenitoare.

Nu de aceeaşi părere a fost şi municipalitatea. În instanţă, Primăria a invocat caracterul neclar al înscrisului.

Femeia scrisese "În caz de moarte subită, tot ceea ce este ca proprietate personală a mea, casă şi tot ce este în ea să treacă în folosul Bisericii Catolice din Iaşi. În cazul unei boli incurabile, a unei paralizii, în cazul în care nu aş mai putea comunica, doresc ca acest act să ajungă la Biserica Catolică. Să fie rugat părintele Patraşcu sau alt preot să-mi dea îngrijirile necesare: Sf. Spovadă şi Sf. Împărtăşanie. Să roage pe o soră de la Biserică să mă îngrijească şi să-i rămână tot ce este în casă. Casa, dacă se va putea vinde, să treacă în folosul Bisericii".

Or, au apreciat reprezentanţii municipalităţii, circumstanţele decesului femeii nu erau cunoscute, deci nu se ştia dacă testamentul era aplicabil. În plus, nu se ştia dacă nu cumva femeia îşi revocase propriul testament în cei 40 de ani care au trecut până la deces şi nici dacă actul chiar fusese scris de mâna femeii.

Oficialii Primăriei au invocat şi faptul că, probabil, în 1977, femeia era doar chiriaş în apartament, nu proprietar. În opinia acestora, ea nu putea dispune prin testament decât de bunurile pe care le deţinea efectiv în proprietate, nu şi de cele obţinute ulterior.

De altfel, actul în sine nici nu era intitulat "Testament", au spus reprezentanţii municipalităţii. În capul paginii, femeia scrisese "În loc de testament".

Cererea parohiei de a se efectua o expertiză grafoscopică a fost acceptată de judecători, demonstrându-se că actul fusese scris de Nykulak. Aceştia au apreciat că formularea "În loc de testament" nu anulează faptul că actul reprezenta concret dorinţele femeii în caz de deces.

În lipsa unor dovezi aduse de Primărie că decesul femeii ar fi avut loc în condiţii care să facă testamentul inaplicabil sau că şi-ar fi revocat testamentul, magistraţii nu au luat în calcul ipotezele ridicate de juriştii municipalităţii.

Ca urmare, magistraţii Judecătoriei au decis că parohia catolică "Adormirea Maicii Domnului" este moştenitoarea de drept a tuturor bunurilor ce au aparţinut Annei Nykulak. Apelul înaintat de Primărie împotriva sentinţei a fost respins miercuri de Tribunal.

Singura cale de atac a municipalităţii a rămas recursul, dacă va putea identifica motive de ilegalitate a celor două sentinţe date până acum.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.