anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 08.08.2020

Lupus: expunerea la soare poate duce la agravarea bolii!

GALERIE
lupus Foto medicinenet.com
  • lupus Foto medicinenet.com
- +

Pacientul cu lupus trebuie să se ferească de soare, de razele ultraviolete. Ele pot face cel mai mare rău în cazul acestei boli. Un sezon la mare de câteva zile poate fi foarte foarte dăunător unui bolnav care suferă de lupus.

Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinca de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi: „Simptomele cele mai importante apar pe piele: orice apare la nivelul tegumentelor în special roşeaţă la nivelul obrajilor, durerile articulare sau chiar tumefacţii (umflături) articulare - la articulaţiile mâinii în special - trebuie să atragă atenţia. Sunt şi alte semne care apar la nivelul aparatului respirator sau cardiac, dar acestea sunt mai grave şI atunci bolnavul se adresează imediat medicului. Dar, suferinţa cutanată şi suferinţa locomotorie uneori pot fi foarte palide. Şi bolnavul amână de la o zi la alta prezentarea la medic, în idea că aceste simptome vor trece.

Lupusul apare la copii şi mai ales la femei, la femeia adultă cu vârste între 20 şi 30 de ani. Diagnosticul Lupusului nu este dificil de pus la ora actuală. El este înlesnit de probe de laborator, de probe de imunologie. Şi bineânţeles acestea sunt cele mai cu greutate investigaţii. Laboratoarele din Iaşi au făcut progrese importante şi multe din ele controlează bine lupusul la ora actuală. Sigur că dacă boala este diagnosticată, tratamentul este a la long şi presupune şI monitorizare continuuă şi investigaţii periodice. Bolnavul cu Lupus trebuie să ştie că permanent trebuie respectată o conduită de viaţă.

Pacientul trebuie să se ferească de soare, de razele ultraviolete. Acestea pot face cel mai mare rău în cazul acestei boli. Un sezon la mare de câteva zile poate fi foarte dăunător unui Lupus. În plus, expunerea la ultraviolete a unei persoane care are o predispoziţie la această boală, poate să-i precipite apariţia ei. De asdemenea, frigul, umezeala, stresul sunt dăunătoare în tot ceea ce înseamnă sănătatea organismului şI trebuie evitate de un bolnav cu Lupus.

În ceea ce priveşte medicamentele cu care se tratează boala, acestea sunt din sfera medicamentelor cortizonice sau din sfera imunosupresoarelor. Iar noi folosim în reumatologie foarte multe dintre imunosupresoare. ŞI pot să vă spun că în ultimii ani au apărut medicamente care „umblă“ foarte radical în sistemul imun. Pentru că, practice, ceea ce este tulburat în aceste boli este răspunsul imun al organismului. Imun înseamnă apărarea organismului faţă de agresiunile din mediu. Cel care stabileşte tratamentul medicamentos este reumatologul . Însă, subliniez încă o dată pentru ca tratamentul să aibă success, bolnavul cu Lupus trebuie să colaboreze cu medicul care îl tratează şI sărespecte indicaţiile acestuia vis-à-vis de tratament şi regimul de viaţă“.

Perioade de stare de bine şi perioade când boala se acutizează

Aceasta bolă a fost numită lupus datorită modificărilor de la nivelul pielii care devine roşu-violacee şi sensibilă la soare, în zona pomeţilor de obicei, amintind de muşcătura de lup. Cauza este necunoscută, ştiindu-se doar că este o boală autoimună (organismul creează anticorpi împotriva lui însuşi), afectând mai multe organe, în special articulaţiile şi rinichii. Vasele sanguine mici sunt distruse în aceste zone.

Această boală afectează, în special, femeile între 20 şi 40 de ani, dar 12 % din pacienţi au 50 de ani sau chiar mai mult. Este o boală în care perioadele de acalmie se întretaie cu perioadele de acutizare, care se manifestă adesea prin febră, oboseală, inflamaţia pleoapelor şi gleznelor. Aceşti pacienţi pot avea articulaţii inflamate şi dureroase şi afectare renală.

De asemenea, pot apărea complicaţii atunci cînd boala nu este ţinută sub control: inflamaţia pleurei (foiţele care învelesc plămânii), pericardului (învelişul inimii) şi a dura mater-ului (învelişul creierului). Pot aparea leucopenia (un număr scăzut de globule albe în sânge), trombocitopenia (un număr scăzut de trombocite sau plachete în sânge) şi anemia (scăderea concentraţiei hemoglobinei în sânge). Raportul incidenţei femei/bărbaţi la vârste tinere este de 5 la1, în timp ce, la 50 de ani sau mai mult, este de 3 la 1.

„Pot deveni mamă dacă am lupus?“

„Sarcina are un impact foarte mare pentru o femeie cu Lupus. Aceasta poate agrava simptomatologia. Dar, dacă medicul ştie de intenţia pacientei de a avea un copil, dacă medicul conduce atent tratamentul, lucrurile pot ieşi bine şi pentru mamă şi pentru făt. Pentru că şi copilul se poate naşte cu unele probleme cardiace de la o mamă cu Lupus. Însă, dacă viitoarea mămică este urmărită atent şi respectă indicaţiile şi tratamentul prescris de medic, poate deveni mamă.

Oricum, apariţia unei simptomatologii cutantate şi articulare în perioada sarcinii sau în perioada imediat următoare, trebuie să fie un semn de alarmă pentru toate mamele tinere. O astfel de simptomatologie trebuie să atragă atenţia şi să se prezinte la medic pentru elucidarea cauzei“, completează prof. dr. Rodica Chiriac.

Lupusul afectează cel mai frecvent femeile

Deşi puţini au auzit despre această boală, pe plan mondial, Lupusul este considerat mai des întâlnit decât screloza sau leucemia.

Lupusul nu este contagios! Lupusul este o dereglare a sistemului imunitar al organismului în care propiile celule de apărare devin atacatori.

Deşi 90% dintre cei care suferă de Lupus sunt femei între 15 şi 45 de ani, această boală nu exclude bărbaţii şi nici copiii.

Se bănuieşte că această boală ar fi de ordin genetic. Ea poate fi declanşată de o schimbare hormonală importantă: sarcină şi naştere, pubertate sau menopauză, expunerea exagerată la soare.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui aisberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.