
La romani, criza merge mina in mina cu credinta. Mii de credinciosi cu tot atitea drame au trecut in ultimele doua zile pe la catafalcul unde este asezata Sf. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Daca in anii trecuti rugaciunile celor care stateau si zile in sir pentru a ajunge la Sfinta erau pentru sanatate si pentru familie, anul acestea dorintele credinciosilor au devenit mai concrete. Impreunindu-si miinile deasupra raclei celei despre care se spune ca face minuni, pelerinii se roaga pentru un loc de munca cit de neinsemnat. Jandarmii care asigura ordinea in curtea Mitropoliei si pe stradutele alaturate sustin ca in jur de 40.000 de pelerini au trecut pe la racla cu moaste in ultima zi.
"De cind cu copilul, e si mai greu"
In aer staruie o aroma intensa de busuioc si de tamiie. In curtea Mitropoliei, linistea din jurul catafalcului e rupta doar de cintarile bisericesti ce insotesc drumul pelerinilor. "Bucura-te Sfinta Parascheva, mult folositoare" se aude din difuzoarele amplasate in curtea locasului. In tacere si cu capetele plecate, credinciosii inconjoara sicriul imbracat cu flori pentru a-si lasa rugaciunile in miinile celei de la care asteapta ajutor. Ozana nu a implinit inca 30 de ani. E tinara si poarta in brate, invelit cu grija, un bebelus de doar citeva luni. Isi ridica odorul ca sa atinga cu fruntea racla sfinta, isi face cruce si saruta usor sfintele moaste. Nu trece mai departe grabita, ca tinerii dinaintea ei, ci mai zaboveste citeva secunde, tinind in mina libera un buchet de busuioc. Si-a pus sperantele in Sfinta ca s-o ajute sa faca fata nevoilor de zi cu zi. "M-am rugat pentru un loc de munca", spune, sincer, tinara. E venita din Bacau cu sotul sau. Nu e prima data cind vine la moastele Sfintei Parascheva, dar e prima data cind rugaciunile sale nu se indreapta numai spre familie. "Am ramas fara serviciu. Am aproape jumatate de an. De cind cu copilul, e si mai greu", spune tinara. Nu primeste nici macar o indemnizatie de somaj deoarece la ultimul loc de munca a lucrat fara acte. "Am vrut sa plec si afara. Lasam copilul la ai mei, sau la parintii sotului, nu era o problema, dar nu ne mai primeste nimeni. De aceea am venit la Sfinta, sa ma rog pentru un serviciu, pentru sanatate sa pot munci ca sa-mi cresc copilul", spune Ozana.
Pelerinaj viteza: 21 de persoane pe minut la Sf. Parascheva
Pentru sanatatea celor zece copii se roaga si Aurica, o batrina cu fata brazdata de riduri. "Ma rog pentru ei, pentru nepotii mei. Am zece copii in viata si o alta fata care a murit acum 13 ani. Pentru ei ma rog, sa le dea Sfinta sanatate si sa ne izbaveasca pe toti", spune batrina. Incet, ea paraseste racla sfintei, facindu-si cruce si tinind strins la piept buchetele de flori si de busuioc, batistele sfintite si iconitele pe care le va duce copiilor si nepotilor care o asteapta. Rindul din curtea Mitropoliei se intindea ieri la prinz pe citeva sute de metri. Conform reprezentantilor Inspectoratului Judetean de Jandarmi, in doar 31 de ore, prin fata sfintelor moaste au trecut aproximativ 40.000 de pelerini. "Sunt aproape 1.300 de persoane pe ora. Rindul merge destul de repede, dar suntem abia in a doua zi a sarbatorii", sustine cpt. Mihai Cojocaru, purtatorul de cuvint al Inspectoratului. Cu o medie de 21 de credinciosi pe minut care trec pe la moaste, pelerinajul de anul acesta ar putea fi unul dintre cele mai rapide de pina acum. Grabiti, majoritatea au petrecut doar citeva momente rugindu-se, indreptindu-se dupa aceea spre standurile cu obiecte bisericesti, covrigi si agheasma din spatele Mitropoliei.
Publicitate și alte recomandări video