Macelul teilor de pe Stefan cel Mare: amenda de 60.000 de lei pentru Primarie. Cine va plati?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 28.11.2020

Macelul teilor de pe Stefan cel Mare: amenda de 60.000 de lei pentru Primarie. Cine va plati?

GALERIE
tei taiati
  • tei taiati
- +

Joi, 21 martie, Comisariatul Județean Iași al Gărzii Naționale de Mediu a transmis un răspuns ieșenilor care în luna februarie au adresat solicitări către instituțiile locale pentru verificarea legalității demersurilor Primăriei Municipiului Iași. Conform răspunsului Comisariatul Județean Iași al Gărzii Naționale de Mediu, "tăierile din perioada 01.02.2013 - 13.02.2013 s-au efectuat fără respectarea regimului silvic; nu s-a realizat un registru local al spațiilor verzi; nu s-a realizat auditul suprafeței, calității și accesibilității spațiilor verzi din Municipiul Iași; nu au prezentat documente relevante privind îndeplinirea obligației de a asigura o suprafață de spațiu verde de minim 20mp/locuitor până la data de 31.12.2010".

Comisarii GNM - GJ Iași au aplicat Primăriei Municipiului Iași sancțiuni contravenționale reprezentând: "amendă în valoare de 60.000 lei aplicată UAT Municipiului Iași în conformitate cu prevederile art. 96 alin. 3 pct. 9 din Legea 195/2005, pentru nerespectarea obligației de a realiza în totalitate și la termen  măsurile impuse, în conformitate cu actele de reglementare și prevederile  legale, de persoanele împuternicite cu verificarea, inspecția și controlul în domeniul protecției mediului; avertisment aplicat în conformitate cu prevederile art. 23 alin. 1 lit. c) din Legea 24 republicată și modificată, pentru nerespectarea prevederilor art. 10 alin. 1, respectiv 16 alin. 1 legate de realizarea auditului suprafeței, calității și accesibilității spațiilor verzi, respectiv de constituirea și actualizarea registrului local al spațiilor verzi în conformitate cu normele aprobate prin Ordinul MDRT 1466/2010 coroborat cu prevederile art. 7 din OG 2/2001 (PVCSC seria AA nr. 04779)".

"Ne bucurăm de controlul efectuat de reprezentanţii Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, dar considerăm că răspunsul şi reacţia la acţiunea de tăiere a teilor de pe Bulevardul Ştefan cel Mare sunt tardive. Ar fi fost firească sistarea acţiunii întreprinse de Primăria Municipiului Iaşi şi  verificare la termen a legalităţii, înainte ca teii de pe bulevard să fie tăiaţi, aşa cum am cerut în sesizarea transmisă.

În luna februarie a.c. teii și castanii de pe Bd. Ștefan cel Mare și de pe Str. Colonel Langa au fost tăiați, măsură care face parte din noul plan urbanistic, după cum au afirmat reprezentanții Primăriei Municipiului Iași, și care a determinat societatea civilă să acționeze împotriva tăierii arborilor. Au fost organizate proteste, s-au semnat petiții, s-au scris articole pe bloguri, postări pe site-urile de socializare și adrese către instituțiile locale prin care ieșenii și-au manifestat nemulțumirea față de înlocuirea teilor cu salcâmi japonezi. De asemenea, patru reprezentanți ai societății civile au avut o întrevedere cu viceprimarul Mihai Chirica pentru a discuta despre posibilitatea stabilirii unui dialog cu responsabilii proiectului. Toate acțiunile desfășurate au fost apolitice și ca reacție la omiterea autorităților publice de a consulta populația Iașului în cazul proiectelor care vizează schimbări majore ale spațiului public", a spus Anca Gheorghic, presedintel Asociației "Mai Bine" .

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.