anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Macelul teilor de pe Stefan cel Mare: amenda de 60.000 de lei pentru Primarie. Cine va plati?

GALERIE
tei taiati
 • tei taiati
- +

Joi, 21 martie, Comisariatul Județean Iași al Gărzii Naționale de Mediu a transmis un răspuns ieșenilor care în luna februarie au adresat solicitări către instituțiile locale pentru verificarea legalității demersurilor Primăriei Municipiului Iași. Conform răspunsului Comisariatul Județean Iași al Gărzii Naționale de Mediu, "tăierile din perioada 01.02.2013 - 13.02.2013 s-au efectuat fără respectarea regimului silvic; nu s-a realizat un registru local al spațiilor verzi; nu s-a realizat auditul suprafeței, calității și accesibilității spațiilor verzi din Municipiul Iași; nu au prezentat documente relevante privind îndeplinirea obligației de a asigura o suprafață de spațiu verde de minim 20mp/locuitor până la data de 31.12.2010".

Comisarii GNM - GJ Iași au aplicat Primăriei Municipiului Iași sancțiuni contravenționale reprezentând: "amendă în valoare de 60.000 lei aplicată UAT Municipiului Iași în conformitate cu prevederile art. 96 alin. 3 pct. 9 din Legea 195/2005, pentru nerespectarea obligației de a realiza în totalitate și la termen  măsurile impuse, în conformitate cu actele de reglementare și prevederile  legale, de persoanele împuternicite cu verificarea, inspecția și controlul în domeniul protecției mediului; avertisment aplicat în conformitate cu prevederile art. 23 alin. 1 lit. c) din Legea 24 republicată și modificată, pentru nerespectarea prevederilor art. 10 alin. 1, respectiv 16 alin. 1 legate de realizarea auditului suprafeței, calității și accesibilității spațiilor verzi, respectiv de constituirea și actualizarea registrului local al spațiilor verzi în conformitate cu normele aprobate prin Ordinul MDRT 1466/2010 coroborat cu prevederile art. 7 din OG 2/2001 (PVCSC seria AA nr. 04779)".

"Ne bucurăm de controlul efectuat de reprezentanţii Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, dar considerăm că răspunsul şi reacţia la acţiunea de tăiere a teilor de pe Bulevardul Ştefan cel Mare sunt tardive. Ar fi fost firească sistarea acţiunii întreprinse de Primăria Municipiului Iaşi şi  verificare la termen a legalităţii, înainte ca teii de pe bulevard să fie tăiaţi, aşa cum am cerut în sesizarea transmisă.

În luna februarie a.c. teii și castanii de pe Bd. Ștefan cel Mare și de pe Str. Colonel Langa au fost tăiați, măsură care face parte din noul plan urbanistic, după cum au afirmat reprezentanții Primăriei Municipiului Iași, și care a determinat societatea civilă să acționeze împotriva tăierii arborilor. Au fost organizate proteste, s-au semnat petiții, s-au scris articole pe bloguri, postări pe site-urile de socializare și adrese către instituțiile locale prin care ieșenii și-au manifestat nemulțumirea față de înlocuirea teilor cu salcâmi japonezi. De asemenea, patru reprezentanți ai societății civile au avut o întrevedere cu viceprimarul Mihai Chirica pentru a discuta despre posibilitatea stabilirii unui dialog cu responsabilii proiectului. Toate acțiunile desfășurate au fost apolitice și ca reacție la omiterea autorităților publice de a consulta populația Iașului în cazul proiectelor care vizează schimbări majore ale spațiului public", a spus Anca Gheorghic, presedintel Asociației "Mai Bine" .

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.