Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Macovei: Dacă nu ne plac cătușele, putem să găsim alt mod de imobilizare; eșarfe din mătase care să reziste

GALERIE
Monica Macocei Foto Agerpres
  • Monica Macocei Foto Agerpres
- +

Europarlamentarul Monica Macovei consideră că propunerile privind eliminarea încătușării arestaților non violenți în spațiul public și posibilitatea executării arestului la domiciliu la locuința pe care cel în cauză o indică și o poate dovedi ca locuință permanentă, avansate de senatorul PSD, Șerban Nicolae și acceptate de Comisia juridică din Senat, "nu sunt necesare și utile luptei anticorupție", ci sunt "măsuri de protecție a celor anchetați".

”Sunt convinsă că dlui Șerban Nicolae și celorlalți politicieni nu le pasă de oameni, ci le pasă de ei. E vorba de protecția lor, a politicienilor. Cătușele sunt folosite în momentul în care o persoană este arestată (...) pentru imobilizare. Fiindcă datorită tulburării, supărării, emoției din acel moment, poate că se rănește pe sine, poate că rănește pe altcineva sau pe cei care pun în aplicare un mandat de arestare emis de judecător. Dacă nu ne plac cătușele, putem să găsim alt mod de imobilizare. Cu altceva, nu știu ... eșarfe din mătase, dar care să reziste. Important este că e un mijloc de imobilizare și nu de intimidare sau altceva. (...) Cineva care este în stare de arest preventiv trebuie să fie imobilizat pe timpul transportului sau în momentul în care este arestat preventiv, nu contează ce infracțiune a comis'', a declarat Monica Macovei, miercuri, la RFI.

Totodată, ea a subliniat că domiciliul dintr-o carte de identitate "devine important atunci când ești arestat la domiciliu, pentru că ești supravegheat în acest timp".

''Altfel, putem să stăm unde vrem, noi, cei care nu suntem cercetați și nu avem un arest la domiciliu. Ei, dacă au cinci case sau zece sau cine știe pe unde prin lume, ne trezim că pleacă și stau pe oriunde, în fiecare noapte în altă parte, tocmai ca să nu poată fi supravegheați. Or, în perioada de arest de domiciliu trebuie să fii supravegheat, că nu ești la închisoare, dar nu trebuie să te întâlnești cu anumiți martori, nu trebuie să pleci din localitate, nu trebuie să, de exemplu, ajungi în anumite birouri pentru a nu distruge probe, ai tot felul de interdicții'', a explicat fostul ministru al Justiției punctând că încătușarea ''nu are legătură cu caracterul violent al infracțiunii pentru care cineva este arestat preventiv sau este transportat la tribunal''.

Comisia juridică a Senatului a aprobat, marți, propunerea senatorului Șerban Nicolae de modificare a Codului de procedură penală care prevede ca încătușarea să fie "o măsură excepțională" ce se impune doar în cazul persoanelor cercetate pentru infracțiuni comise prin acte de violență sau dacă persoanele în cauză s-au opus măsurii reținerii sau arestării preventive.

"Din punctul meu de vedere, ceea ce înțeleg că s-ar fi reținut în raportul de admitere a propunerii legislative, încătușarea este o măsură excepțională și ea trebuie restricționată cu câteva excepții foarte clar limitate de textul de lege, în sensul în care se încătușează doar persoanele cercetate pentru infracțiuni prin acte de violență - ceea ce induce o stare de pericol în spațiul public, persoanele care s-au sustras sau care s-au opus măsurii reținerii sau arestării preventive. În rest, încătușarea este interzisă. Această măsură trebuie luată doar cu titlu de excepție și doar atunci când protejarea interesului public o impune", a declarat Șerban Nicolae, după ședința Comisiei juridice a Senatului.

O altă modificare propusă de Șerban Nicolae la Codul de procedură penală și aprobată de senatorii juriști vizează faptul că arestul la domiciliu se execută la locuința pe care cel în cauză o indică ca locuință permanentă și o poate dovedi ca atare. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri