Macro-buzunăreala „liberalizată”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Macro-buzunăreala „liberalizată”

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Din toate câte bântuie acum în ale noastre media, din România, nu serialul rivalităţii Cîţu vs. Orban pentru şefia PNL, nici „bâlciul” şi pantomima „moţiunilor” de ce (n)zură şi criza guvernării, nu ele sunt cele care îi îngrijorează pe cei mai mulţi oameni ai ţării, încă trăitori între hotarele ei. Şi nici cifrele în creştere ale „valului” Covid-Delta, nici măcar ele, nu îngrijorează, ba chiar să sperie de-a dreptul, atât cât o fac ştirile şi aşteptările privind facturile la electricitate şi gaz sau eliminarea subvenţiei pentru încălzire, tot perspective „luminoase”, cum se vede.

Ceva semne că ne îndreptăm către aşa ceva n-au lipsit totuşi. Nu se înfoia Cîţu cu procentul nostru de creştere economică, în faţa căruia UE, Europa întreagă, de ce nu mapamondul, cad toate în admiraţie, roase de invidie? Şi nu tot el se laudă cu salariile mari din România? Doar atât, că uită să ne spună şi cine sunt şi cât de numeroşi (1-2% sau mai curând 1-2 dintr-o mie) „norocoşi” răsfăţaţi, nu ai „soartei”, ci ai sforarilor care confundă ţara şi bugetul ei cu o feudă a bunului plac, al lor (şi alor lor profitabil).

Cu estimări ale „obezităţii” facturilor situate între 50% şi… 300%, în zadar îşi mai iroseşte calma lui „înţelepciune”, pe un ton al resemnării „bărbate”, d-l Chiriţoiu, un nume bine înfipt în cozonacul funcţiilor înalte şi gras plătite: „Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie”. Cât de „stoic” şi „solidar” (cum cu cine, cu noi, ceilalţi, de grija cărora el şi cei ca el se perpelesc, zi şi noapte) sună sfatul lui! Dar nici guvernul, cu Cîţu în frunte, nu se lasă mai prejos, se coace o lege a consumatorului vulnerabil, rod al iubirii şi anxietăţii, acolo „sus”,pentru „vulnerabilii ăia”, de aici, de printre noi, adică „de jos”.

Se va trage, altfel spus, o linie despărţitoare, între o arbitrar stabilită liniuţă, de la care, fie şi la un leu diferenţă, începe „invulnerabilul” nivel de venituri al „huzurului”, iar celor de sub ea li se vor da câteva sute-„subvenţie” şi praf în ochi. Cu o fermitate pectorală de fidel al doctrinei de partid, Cîţu nu va interveni să plafoneze preţurile la energie şi nici trena lor de scumpiri în lanţ. Că din facturi îngrăşate şi chiar falsificate, încărcându-l ucigaş pe plătitor, se înfruptă hulpav şi bugetul sinecurilor, al organigramelor  de famiglii şi al atâtor „baroni” de partid, piloşi, piloase, nepoţi, secretare, trepăduşi, toţi bugetivori cu un mare, insaţiabil „apetit”. TVA-ul, lor profitabil, să trăiască, CA-urile să se tot lăbărţeze, în folosul „buzunarelor” şi conturilor lor!

Ţara e împânzită de păienjenişul funcţiilor plătite din abundenţă tocmai celor specializaţi în figuraţie şi simulacru de muncă, greul le revine adevăraţilor truditori, ţinta tuturor angaralelor şi scumpirilor. Ariviştii, sforarii, lingăii sunt beneficiarii demagogiei politice/retorice practicate în spiritul „partidului unic”, subteran, al profitorilor jecmănelii „liberalizate”.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru  Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Alexandru LĂZESCU

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Ambiţiile Franţei de a determina decuplarea UE de Statele Unite, în baza conceptului „autonomie strategică”, şi de adoptare a unei poziţii neutre în competiţia geopolitică dintre America şi China, în coroborare cu focalizarea Washingtonului pe zona Indo-Pacifică, riscă să divizeze serios Europa şi să fractureze grav relaţia transatlantică.

Filmuletul zilei

opinii

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

Practicile mele agricole

Michael ASTNER

Practicile mele agricole

Zilele trecute, pe când culegeam strugurii reci de la ploaie şi burniţă ba din vârf de vişin (unde s-a căţărat fraga neagră), ba din corzile tăiate cu crăci de vişin cu tot, deci la sol, mi-am adus aminte de copilărie, când, cam tot în perioada asta, eram duşi, după doar două săptămâni de şcoală, la practică agricolă.

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.