Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat vineri, în Mali, în faţa omologului său Ibrahim Boubacar Keïta, la accelerarea procesului de pace, în prima sa vizită în afara Europei, la o bază militară franceză de la Gao, principalul oraş din nordul ţării, relatează AFP.
Cu mai puţin de o săptămână înainte de preluarea funcţiei, şeful statului îşi marca ”hotărârea” de a continua angajamentul în Sahel printr-o consolidare a cooperării cu Germania, dar şi printr-o completare a acţiunii militare cu o strategie în vederea dezvoltării. La sosirea sa, cu puţin înainte de ora 10.00 GMT (13.00, ora României), Macron, care purta un costum albastru închis, a fost primit, la coborârea de la bordul aeronavei prezidenţiale, un avion de tip Falcon, de către Keïta, care purta o robă albă, venit de la Bamako.
Ei au trecut în revistă trupele prezente în bază, în cadrul Operaţiunii franceze Barkhane, care mobilizează 4.000 de militari în cinci ţări - Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritania şi Ciad -, dintre care 1.700 staţionaţi la Gao, în lupta împotriva jihadiştilor în Sahel. Preşedintele francez, însoţit de către miniştrii săi Jean-Yves Le Drian (Europa şi Afaceri Externe) şi Sylvie Goulard (Armate), dar şi de directorul general al Agenţiei Franceze pentru Dezvoltare (AFD) Rémy Rioux urmau să petreacă aproximativ şase ore în bază, cu un program foarte încărcat.
Nordul Mali a căzut, în martie-aprilie 2012, sub lovitura unor grupări jihadiste cu legături cu Al-Qaida, care au fost în mare parte respinse în cadrul Operaţiunii Serval, lansate în ianuarie 2013, la iniţiativa Franţei, o operaţiune de la care Barkhane a preluat ştafeta în august 2014. Însă zone întregi nu se află, în continuare, sub controlul forţelor din Mali, franceze sau ONU (MINUSMA), vizate cu regularitate de atentate sângeroase, în pofida semnării, în mai-iunie 2015, a unui acord de pace menit să-i izoleze definitiv pe jihadişti. Începând din 2015 aceste atacuri s-au extins în centrul şi sudul ţării.
La doi ani de la acest acord, comunitatea internaţională îşi exprimă cu regularitate îngrijorarea faţă de întârzierile acumlate în punerea lui în aplicare, inclusiv faţă de Guvernul din Mali. ”Dorinţa mea este să accelerăm”, a declarat Macron într-o conferinţă de presă comună cu Keïta, în urma unei întrevederi cu acesta. ”Ştim unde sunt principalele dificultăţi şi ceea ce trebuie să facem. Să o facem fără să ne târguim”, a lansat el. Şeful statului francez s-a declarat, de asemenea, pregătit să participe, la invitaţia omologului său, la o reuniune ”în săptămânile următoare” a CG Sahel, din care fac parte ţările din zonă. G5 Sahel a adoptat un plan care prevede înfiinţarea unei forţe comune - alcătuite din 5.000 de militari, poliţişti şi civili - în vederea luptei împotriva grupurilor jihadiste şi securizării frontierelor comune ale ţărilor membre.
Macron a îndemnat totodată la o participare sporită a altor state europene în lupta împotriva jihadiştilor, în special a Germaniei, cel mai important contributor european la MINUSMA. ”Doresc ca angajamentul german să se intensifice, am discutat despre el luni cu (cancelarul) Angela Merkel, a cărei voinţă este, de asemenea”, a precizat el. El a declarat că se înscrie în continuitatea predecesorului său François Hollande în hotărârea de a lupta militar împotriva grupărilor jihadiste în Sahel, dar că doreşte să dea dovadă de un ”mare voluntarism în domeniul dezvoltării”.
În contul AFD ”un pic peste 470 de milioane de euro (reprezentând ajutoare) au fost decise în zonă, în următorii ani, în vederea însoţirii acestui acord militar”, a anunţat Macron, care vede în acest efort vizând ”să permită populaţiei să trăiască mai bine (...) cel mai bun antidot la dezvoltarea terorismului islamist”. El a survolat ulterior, cu elicopterul, Gao şi bucla fluviului Niger, la joasă altitudine, sub obiectivul camerelor de televiziune de la bordul elicopterului. În contextul în care 25 de jurnalişti acoperă această vizită, 15 societăţi jurnalistice, directori şi redacţia Reporters sans frontières (RSF) au protestat joi faţă de organizarea comunicări sale, şi anume cu privire la alegerea jurnaliştilor care-l însoţesc în Mali.
Înaintea acestei vizite, mai multe organizaţii umanitare au îndemnat Parisul să renunţe la o abordare exclusiv militară în vederea rezolvării violenţelor care afectează Mali. Politica franceză în Africa este prea ”pur militară”, pledează Federaţia Internaţională a Ligilor Drepturilor Omului (FIDH). ONG-ul Human Rights Watch (HRW) pune acelaşi diagnostic şi îl sfătuieşte pe Macron ”să-l îndemne pe preşedintele Mali să atace frontal problemele care au condus la decenii de instabilitate, mai ales printr-o slabă guvernanţă, o corupţie endemică şi abuzuri comise de forţele de ordine”. În total 17 militari francezi au fost ucişi în Mali de la lansarea Operaţiunii Serval, în 2013, potrivit unui bilanţ AFP.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
E timpul să înveți engleza, limba de circulație internațională! (P)
25 de judeţe şi Bucureşti sub cod galben de ninsoare şi viscol până sâmbătă seara. Polei în Moldova
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
Motivele pentru care tancul Leopard este considerat cel mai bun din lume
Ford va decide până la jumătatea lunii februarie câte locuri de muncă va elimina în Europa
China anunţă o scădere cu 80% a bilanţului zilnic al morţilor din cauza COVID-19
Ciorapii lungi – confortul, mai presus de estetică în sezonul rece (P)
Instrument digital gratuit pentru verificarea sănătății creierului
Google face concesii importante în India legate de Android. Compania a fost amendată pentru monopol
Fraţii Tate, din nou la sediul DIICOT pentru a asista la percheziţiile informatice
Ilustraţii rare ale fabulelor lui La Fontaine, vândute la New York pentru 2,3 milioane de dolari
Elon Musk caută trei miliarde de dolari pentru a plăti datorii făcute pentru preluarea Twitter
Ioan Alexandru TOFANOPENAI: despre viitorul luminos al şcolii |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.