anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Macron le cere, de la Barcelona, manifestanţilor împotriva reformei sale a pensionării o mobilizare ”fără violenţe”

GALERIE
Emmanuel_Macron
 • Emmanuel_Macron
- +

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită la Barcelona, împreună cu 11 miniştri, pentru a semna un tratat de prietenie cu Spania, cere manifestaţii ”fără violenţe”, la mobilizarea de joi din Franţa împotriva reformei sale a pensionării.

”Este bine şi legitim ca toate opiniile să poată fi exprimate”, un ”principiu al democraţiei”, a comentat şeful statului francez. ”Am încredere în organizatorii manifestaţiilor ca aceste exprimări legitime ale dezacordurilor să se facă fără să li se creeze prea multe neplăceri compatrioţilor noştri, şi fără degenerări, nici violenţe şi nici degradări”, şi-a exprimat el dorinţa.

”Există reguli de bună funcţionare în democraţii”, a subliniat el. ”Trebuie ca lucrurile să fie spuse la momentul la care alegerile democratice sunt făcute”, consideră Macron. El apreciază că şi-a prezentat ”în mod clar” proiectul, ”validat” în alegerile prezidenţiale, iar apoi în alegerile legislative din primăvară.

El consideră că a venit timpul ”propunerii” guvernamentale, înaintea ”muncii democratice parlamentare”, care ”le va permite tuturor forţelor să se exprime” în curând în Adunarea Naţională şi Senat.

După ce unii membri ai Guvernului au sugerat că s-ar putea face eventuale concesii opozanţilor proiectului de lege, în funcţie de amploarea mobilizării din stradă, Macron apără o ”reformă dreaptă şi responsabil”.

El reafirmă că face această reformă ”cu respect şi spirit de dialog, dar cu hotărâre şi spirit de responsabilitate”, pentru a apăra echilibrul financiar al sistemului plăţii la pensionare, în opinia sa liantul ”pactului între generaţii”.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.