anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Macron şi Kamala Harris se angajează, la sediul NASA, la Washington, la o consolidare a cooperării spaţiale

GALERIE
Macron_and_Kamala_Haris
  • Macron_and_Kamala_Haris
- +

Franţa şi Statele Unite s-au angajat să continue să-şi consolideze cooperarea spaţială, în subiecte de explorare spaţială şi de luptă împotriva modificărilor climatice, în cadrul unei vizite a lui Emmanuel macron la sediul NASA, la Washington, împreună cu vicepreşedinta americană Kamala Harris, relatează AFP.

Emmanuel Macron, care efectuează o vizită de stat de mai multe zile în Statele Unite, a citat programul american al întoarcerii pe Lună - Artemis -, a cărui primă misiune-test, fără pasageri, tocmai a decolat, cu participarea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

”Dorim foarte mult să participăm”, a reafirmat el. ”Este foarte important pentru noi. Îi puteţi propune liderului francez să zboare către Lună destul de rapid”, a continuat el zâmbind, făcând-o să râdă pe Kamala Harris, o aluzie la astronautul francez Thomas Pesquet, prezent în cursul acestei vizite.

Tot pe planul explorării spaţiale, cele două ţări colaborează, de asemenea prin ESA, la noul telescop spaţial James Webb, ale cărui prime observaţii au busulat deja înţelegerea universului.

În privinţa luptei împotriva modificărilor climatice, preşedintele francez a evocat decolarea - prevăzută la 12 decembrie - a Misiunii SWOT (Surface Water and Ocean Topography), un satelit dezvoltat în parteneriat cu Centre national d'études spatiales (CNES), care vizează observarea nivelelor oceanelor, lacurilor şi cursurilor de apă.

”Suntem atât de mândri să cooperăm cu Franţa”, a declarat Kamala Harris, preşedinta Consiliului Naţional american al Spaţiului.

”Statele Unite şi Franţa colaborează în explorarea spaţială de peste 60 de ani. În această perioadă, am făcut progrese mari, dar în multe privinţe începem o nouă călătorie împreună”, a declarat ea.

În cursul unei vizita la Paris a lui Kamala Harris, în 2021, cei doi lideri au decis ”să lanseze un dialog strategic în domeniul spaţial”, a amintit Emmanuel Macron. ”Cred cu adevărat că spaţiul este un nou loc de conflictualitate”, a adăugat el. Cei doi lideri au subliniat, astfel, importanţa dezvoltării unor noi ”norme” ale comportamentului în spaţiu.

Franţa a aderat în iunie la ”Acordurile Artemis”, impulsinate de către Statele Unite - o serie de principii pizând să reglementeze folosirea spaţiului îndepărtat de către diverse naţiuni.

Marţi, Franţa s-a angajat, la fel ca Statele Unite, anul acesta, să nu efectueze teste de rachetă antisatelit, care produc fragmente spaţiale care pot, apoi, ameninţa vase spaţiale şi sateliţi aflaţi pe orbită.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.